Claas Columbus

Wszystko o starych maszynach żniwnych ...
Rolnik Kolekcojner
Posty: 10
Rejestracja: 05 sty 2021, 16:00

Claas Columbus

Post autor: Rolnik Kolekcojner »

Witam
W ostatnim czasie zostałem posiadaczem kombajnu Claas Columbus, którego pewnie część kojarzy z YT.
Tutaj link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=VAmbt55O4OM&t=30s
Proszę o poradę.
Posiada silnik benzynowy taki jak w garbusie, mam podłączony akumulator 6V tak jak powiedział poprzedni właściciel.
Wydaje mi się jednak, że silnik słabo kręci, czy tam na pewno ma być taki akumulator.
Zbiornik od dołu wymaga pomalowania, bo zamiast farby jest rdza.
Jakiej farby użyć aby uzyskać efekt podobny do oryginału?
Czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę w ogólnym użytkowaniu tego kombajnu?
Awatar użytkownika
claas
Posty: 502
Rejestracja: 20 kwie 2010, 17:44

Re: Claas Columbus

Post autor: claas »

Jedynie mogę się odnieść do zbiornika, rozważ wymianę blachy na dnie zbiornika jeśli jest za bardzo przegnity.
Rolnik Kolekcojner
Posty: 10
Rejestracja: 05 sty 2021, 16:00

Re: Claas Columbus

Post autor: Rolnik Kolekcojner »

Nie jest przegnity
Zetor50
Posty: 43
Rejestracja: 15 paź 2012, 14:44

Re: Claas Columbus

Post autor: Zetor50 »

Katalog części do Columbusa podaje akumulator 6V 66Ah dla silnika VW i 12V 84Ah dla silnika perkins. Proponuje sprawdzić oznaczenia na prądnicy i na rozruszniku czy na pewno są na 6V. Warto tez sprawdzić napięcie ładowania, przy w pełni naładowanym akumulatorze i silniku pracującym na podwyższonych obrotach lądowanie powinno przekraczać 6,9V dla instalacji 6V. Duże znaczenie ma stan styków i przekrój kabli prądowych.
pop
Posty: 374
Rejestracja: 04 lis 2011, 19:23

Re: Claas Columbus

Post autor: pop »

Jak wspomniał Zetor50 wszelkie niedoskonałości w połączeniach w instalacji 6V objawiają się ogromnym spadkiem napięcia i nieraz trzeba nawet poprawić fabrykę.Jeśli masz gaźnik z automatycznym ssaniem,to on też wymaga pewnej wiedzy przy uruchamianiu.
Rolnik Kolekcojner
Posty: 10
Rejestracja: 05 sty 2021, 16:00

Re: Claas Columbus

Post autor: Rolnik Kolekcojner »

Dzięki za porady, ma ktoś może instrukcję w pdf do niego?
Awatar użytkownika
Albercik
Posty: 413
Rejestracja: 27 wrz 2012, 21:14

Re: Claas Columbus

Post autor: Albercik »

Columbus nie jest tak stary jak SF - w sklepach rolniczych mieli katalogi do niego a jakiś internetowy sklep też ma wszystkie PDF udostępnione - oprócz SF-a oczywiście :P

W moim przed koszeniem musze rurę rozkładać bo idzie poziomo po zbiorniku i jak nie jest rozłożona to ziarno wylatuje.
Twój stał raczej długo w tej stodole - musisz przejrzeć cały kosz sitowy, ślimaki do podajników pootwierać i wyczyścić. Mój niby co roku kosił a zawalone pół sit było na dzień dobry, przed cepem chwytak kamieni zawalony ziemią i korzeniami jakimiś tak ze nic nie mogło pójść bokiem ciężkiego tylko wszystko na cepy.
Nożyki do kosy idzie dobrać, stalki do bagnetów są wymienne - mi sie udało jeszcze delikatnie podostrzyć stare wiec perz pociąłem ale pierwszy wjazd to były zbyt tępe. Hydraulika lubi wysokie obroty.
Awatar użytkownika
claas
Posty: 502
Rejestracja: 20 kwie 2010, 17:44

Re: Claas Columbus

Post autor: claas »

Columbus tez musi mieć rurę rozłożoną przed koszeniem, dopiero pozostałe Co-mbajny, czuli Cosmos, Comet, Consul, Corsar miały już rurę szczelną wywijaną do góry
Rolnik Kolekcojner
Posty: 10
Rejestracja: 05 sty 2021, 16:00

Re: Claas Columbus

Post autor: Rolnik Kolekcojner »

W końcu mogę powiedzieć, że sprawy poszły trochę do przodu.
Silnik odpala i chodzi bez zarzutów.
Został przykręcony tył, więc można było sprawdzić młocarnię.
Wszystko działa, rozdzielacz też sprawny.
Chyba czas zając się bardziej kosmetyką, pewnie coś jeszcze wyjdzie z czasem.
@Albercik dostałem do niego dwie zapasowe kosy, parę pasków, korbę do odpalania, dzioby do hedera i jeszcze parę rzeczy.
ODPOWIEDZ