johny deear lanz 500
johny deear lanz 500
Witam,Zakupiłem traktor Johny Deear Lanz 500 i mimo zapewnień sprzedającego silnik okazał sie do remontu 0,5 atmosfery cisnienia oleju.Mam ogromna prożbe czy ktos z Was wie gdzie mozna dokupic części,panewki ,pierścienie,itd.Był bym bardzo wdzięczny.
Re: johny deear lanz 500
Nowy dobry olej i filtry i se ten remont zrob za kolejne 1000mth a nie teraz o ile dozyjesz :p
Na tak niskim cisnieniu mam jeżdzić?.Oleje powymieniane a wskazówka ledwo dyga.
W serwisie John Deere pytałeś o części?
John Deere-Lanz 500 to to samo co John Deere 500.
Jeśli znasz numer seryjny ciągnika, to na stronie internetowej John Deere w zakładce Części i Serwis możesz wyszukać potrzebne części.
Jeśli znasz numer seryjny ciągnika, to na stronie internetowej John Deere w zakładce Części i Serwis możesz wyszukać potrzebne części.
Tak.
1. O ile to cisnienie jest nizsze niz wartosc ktora wskazala fabryka jako silnik kwalifikujacy sie do naprawy?
2. Jesli jest usterka ukladu olejowego to jaka? Czemu pytasz akurat o pierscienie i panewki? Moze problem jest z pompa oleju, zaworem, rozrzadem, peknieta rurka oleju lub moze jednak wal korbowy jest zuzyty? Trzeba diagnozy.
Owszem nie musi ,lecz tak leciwy traktor siłą rzeczy jest wypracowany.Swoją drogą nie znam silnika który by pracował na zimnym oleju z ciśnieniem 0,3 bara i oczywistym jest że rozbieram to i weryfikuje.Pytanie miało na celu rozpoznanie z sklepami zajmującymi się tego typu częściamiMartek pisze: ↑15 lip 2024, 21:19Tak.
1. O ile to cisnienie jest nizsze niz wartosc ktora wskazala fabryka jako silnik kwalifikujacy sie do naprawy?
2. Jesli jest usterka ukladu olejowego to jaka? Czemu pytasz akurat o pierscienie i panewki? Moze problem jest z pompa oleju, zaworem, rozrzadem, peknieta rurka oleju lub moze jednak wal korbowy jest zuzyty? Trzeba diagnozy.
A niby jaki to inny traktor? Napewno nie John Deere 500C, bo to koparko-ładowarka. Innego John Deere 500 nie znalazłem. W 1965 roku marka John Deere-Lanz zmieniła nazwę na Jon Deere a modele 500 były produkowane do 1966 roku.
Marka John Deere-Lanz nigdy nie była tak popularna jak Massey Fergucon czy Ford, więc dostępność zamienników części do 60 letnich traktorów JD-L jest znikoma.
Po drugie posiadanie zabytkowego traktora i w dodatku modelu oferowanego tylko w Europie, wiąże się z wysokimi kosztami napraw i remontów. Możesz spróbować szukać tańszych części na niemieckich portalach ogłoszeniowych.
Ewentualnie części silnikowych do modelu 500 można szukać w USA, bo taki sam silniki montowano w amerykańskim modelu 1010. Tanio też nie będzie.
Pewnie przy zakupie nawet nie było sprawdzone ciśnienie oleju, kupując taki nie mają budżetu aż bałbym sie pomyśleć o kosztach remontu bo to na pewno wyjdzie cały silnik co wartość całego ciągnika, nie wspominając o dostępności części.