Mogliscie sie z nia spotkac ,ale nikt z was niewiedzial jak wazny dokument trzyma w rece.
Ja mam bardzo duza wiedze na temat tej ksiazki pojazdu przekazana mi z pierwszych rak.Opisze to moze etapami i najkrocej jak sie da.
Jest CEPiK i teraz sytuacja.Zalozmy ze mam ciagnik,mam go juz 20-30lat i jest zarejestrowany ubezpieczony na czarnych starych tablicach-stary dowod rejestracyjny z czasow PRLu.Nic sie nie dzieje jezdze legalnie uzytkuje place OC,ale chce go przerejestrowac na biale tablice i co? Na poczatku wszystko ok,stoje w kolejce,oplacam wszystkie oplaty,ciagnik moj w rodzinie 30lat wiec zadnych problemow dostaje tymczasowy dowod i dalej jezdze uzywam ciagnika.
Nagle telefon z wydzialu komunikacji:Ma Pan ciagnik z przebitymi numerami,takie numery VIN i pojazd juz istnieja tylko nie zgadzaja sie lata produkcji.
Sytuacja jest prawdziwa

tak natrafilem na slad tych ksiazek pojazdu.Jakiez bylo zdziwienie naczelnika jak gosc sie pojawil z ksiazka pojazdu tego ciagnika w wydziale komunikacji.Naczelnik zdziwiony

idzie w zaparte w PRlu nie bylo kart pojazdu,wzywaja rzeczoznawce,rzeczoznawca mlody nie douczony tez nic nie wie.Pojawia sie drugi rzeczoznawca z bardzo dlugim starzem i dopiero on wyjasnia sprawe cytuje: Ksiazka pojazdu jest dokumentem potwierdzajacym autetycznosc numerow-to jest jak wspolczesna karta pojazdu i mamy tu wszystko czarne na bialym.Ktos z drugiego konca Polski poprostu zarejestrowal pojazd z takim samym numerem VIN nielegalnie.
Skad sie biora takie sytuacje?
Kwitnie handel dokumentami kolekcjonerskimi.
Dlaczego ksiazki pojazdu wyginely?
Bo wszelakiego pokroju handlarze,kombinatorzy je poprostu niszczyli zeby ukryc historie pojazdow i jak najwiecej zarobic.
Nie tylko ciagniki posiadaly takie ksiazki pojazdu ,ale rowniez inne pojazdy ktore trafialy jako nowe do instytucji panstwowych Polski Ludowej.
Skad tak duzo klonow,skladakow?
Ciagniki byly naprawiane w POMach-Panstwowych Osrodkach Maszynowych.Jak silnik padl to go wymieniali na drugi i automatycznie byl wpis w kasiazce pojazdu ,nastepnie ta osoba co miala nadzor nad ksiazkami musiala isc do Gminy i w ciagu 2 tygodni odebrac nowy dowod rejestracyjny -zdjecie na poprzedniej stronie:
punkt 3 Ksiazka pojazdu stanowi dokument wymagany przy dokonywaniu ponownych rejestracji pojazdu oraz zglaszaniu zmian dotyczacych pojazdu.
W Gminie odrazu bito pieczatki w ksiazce pojazdu,byl pozadek.To samo z numerami VIN i innymi zmianami .Wszystko bylo w ksiazce pojazdu.
Ursus C1201 1978r trafia jako nowy do Panstwowego Osrodka Hodowli Zarodowej-pozniej wiecej zdjec z tej ksiazki i wiecej info bedzie.
Na pierwszym zdjeciu widac:Zmiana silnika z nr 4871 na nr.12807.
Na drugim zdjeciu wydano drugi dowod rejestracyjny juz z innym numerem silnika.
Takich zmian bylo mnostwo i kazda jedna byla zapisana w ksiazce pojazdu.