Cześć,
W zeszłym roku zmieniłem głowicę w C 328 na nową od C 330 ze względu, iż strzelił zawór i okazało się, że jest do remontu ale już się nie opłaca. Po wymianie głowicy na nową brakuje mu mocy, trzeba jeździć na biegu niżej. Czy wiadomo co może być przyczyną? Wiem, że ma przedmuchy ale na starej głowicy mu nie brakowało mocy. Dowiedziałem się też, że 20 lat temu jak mechanicy zakładali nowe zawory to szlifowali je od spodu aby były równo z głowicą a te w nowej głowicy wystają.
Głowica C 328
-
Marcin_330
Re: Głowica C 328
Z tego co kojarzę, to w C-330 zawory powinny wystawać, schowane w głowicy były w C-330M. Czy luzy na klawiaturze były regulowane po zmianie głowicy?
Re: Głowica C 328
Sama głowica jeśli jest od C-330 nie powinna nic takiego powodować jak piszesz. Chyba, że masz od C-330M ze schowanymi zaworami?
Zwróć uwagę na luz zaworowy, ustaw na 0,2 na wszystkich. Nie ma przedmuchów? Zobacz czy gdzieś wtryskiwacz nie jest okopcony albo nie słychać/widać przedmuchów tam. Zwróć uwagę na to czy gasząc nie słyszać takiego syczenia jakby zawór powietrze przepuszczał jak już silnik się zatrzymuje - nie zaszkodzi zmierzyć kompresję jak masz przyrząd.
Zwróć uwagę na luz zaworowy, ustaw na 0,2 na wszystkich. Nie ma przedmuchów? Zobacz czy gdzieś wtryskiwacz nie jest okopcony albo nie słychać/widać przedmuchów tam. Zwróć uwagę na to czy gasząc nie słyszać takiego syczenia jakby zawór powietrze przepuszczał jak już silnik się zatrzymuje - nie zaszkodzi zmierzyć kompresję jak masz przyrząd.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...