Zetor 3011 Major z 1962 roku do kompletu

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Re: Zetor 3011 Major z 1962 roku do kompletu

Post autor: Ursus »

dominik5211 pisze: 19 mar 2026, 8:28 Sprzedaż nie wchodzi w grę niestety,tylko zamiana na inne trudno dostępne części
No to nie mamy nad czym dyskutować :) Ale już jest pomysł wstępny na dorobienie, więc będą nowe rurki
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Coś tam znów do przodu małymi kroczkami. Zabieram się za regenerację pompy zasilającej w najbliższych dniach, do tego montaż miski olejowej no i może będzie już pierwszy głos? :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Udało mi się dokupić oryginalną rurkę przelewu wtryskiwaczy, drugą rurkę przelewu do zbiornika i kilka innych fantów. Niestety nie wszystko trafione - bo jednak na zdjęciach trudno jest rozpoznać, szczególnie jak zdjęcia są słabej jakości. No ale trudno.

Tak czy inaczej jest szansa, że jeszcze jedna paczka do mnie dotrze w przyszłym tygodniu, a w niej rurki filtra paliwa - z pompki zasilającej i do pompy wtryskowej. Trochę sfatygowane, ale zobaczymy. Jeśli będą szczelne to już będzie coś - bo będzie konkretny wzór. Mam też już oczka do lutowania, będę próbował dorobić rurkę nową od zbiornika paliwa bo tylko tej mi by brakowało obecnie z paliwowych.

Ma ktoś pomysł skąd wziąć rurkę stalową, miękką fi 10 mm? Bo są zwoje miedzianych w sprzedaży, ale nie wiem czy uda mi się tak łatwo polutować stal z miedzią? To chyba trudniejsze?
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

A hydrauliczne?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Masz na myśli jak dorobiłem hydrauliczne czy proponujesz jako do wykorzystania?
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Proponuję. Można je przecież kupić i giąć, tylko raczej trzeba mieć sprzęt do tego. Zdanowski kupił już dłuższy czas temu do Zduntracka i mu to gięcie całkiem fajnie szło. No chyba, że średnica się nie zgadza.
Marcin_330

Post autor: Marcin_330 »

Są dostępne rurki stalowe ocynkowane o śr. zewnętrznej Ø10 z grubością ścianki 1 mm. Na ile to giętkie nie wiem, no i też trzeba by to sprytnie zrobić, żeby zagięcie nie uległo spłaszczeniu, trochę zabawy jest. Co do tego lutowania - nie wiem z jakiej stali jest zrobione oczko. Jeśli z czarnej, to odradzam, bo jest trochę kombinowania z topnikami i lutowiem, a takie połączenie i tak zazwyczaj prowadzi do dość szybkiej korozji galwanicznej.

Jeśli byłoby z nierdzewki, to można myśleć. Praktyki w tym nie mam, ale da się podobno to polutować cyną, warto zainwestować w dobry topnik żeby usunąć tlenki ze stali. Zwykły stop cyny z ołowiem to jednak nisko wytrzymałe spoiwo, lepsze połączenia uzyskuje się z użyciem stopów cyny i srebra albo cyny i niklu. Na niskie ciśnienie może zwykłe SnPb wystarczy. Tyle co wiem z teorii, ale w takich sprawach nieoceniona jest jednak woedza praktyków. ;)
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Na lutowaniu się zbytnio nie znam, a co do korozji galwanicznej to nie wiem jak w praktyce, ale w teorii to niby między ,,ocynkiem" a nierdzewką też występuje. Ogólnie to można zawsze końcówkę rurki oszlifować i cynku nie będzie, jeśli by to miało pomóc.

A pod śruby wkręcane do aluminium jakie podkładki dajecie - aluminiowe, miedziane, czy może metal guma? Bo miedź z aluminium też się niby nie lubią...
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Rurki stalowe na metry w sklepie/serwisie z hydrauliką siłową. Mam taki niedaleko, ale to daleko od Ciebie. Nie wiem też czy zrobią na lut czy zagniatanie.
Zwykle rurki stalowe są w takich przypadkach lutowane mosiądzem.
Oddałem do w/w przed świętami dwa siłowniki krokodyla z koparko ładowarki do regeneracji. W jednym z nich przy rozkręcani odleciało kolanko od rurki zasilającej. Było to polutowane jakimś topnikiem o dużej zawartości miedź (czerwony kolor). Nie wiem jak to naprawą może dorobią nowa zagniatanie lub giętką rurkę. Jak odbiorę to dam znać.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Dzięki za wskazówki. Ja jestem totalny amator w kwestii lutowania, ale może czas nieco pobawić.
Rurkę zakupiłem taką: https://allegro.pl/oferta/rura-stalowa- ... 8219389495

Kupiłem lut do lutowania twardego, ze srebrem Ag25, do tego jakiś dedykowany topnik. Mam w planie wykorzystać do podgrzewania nagrzewnicę indukcyjną - mam nadzieję na uzyskanie odpowiedniej temperatury, a także równomierne podgrzanie - bo to dość istotne żeby to wyszło estetycznie, a także zapewniło mocne połączenie.
Jak się nie uda - spróbuję może też mosiądzem. Nie dysponuję niestety palnikiem np. propan-tlen, tylko zwykły na propan butan, więc grzanie tego byłoby trudne.
O lutowaniu na cynę myślałem przez chwilę, ale obawiałem się właśnie słabej wytrzymałości - niby to tylko niskie ciśnienie...

Największy kłopot w tej chwili miałem ze zdobyciem tych oczek, przez wiele lat traktowałem to w zasadzie jako bezuzyteczne dla mnie i zawsze gdzieś się zawieruszyły lub rozdałem.

Jak się nie uda - spróbuję to delikatnie pospawać migiem, Kusi mnie też próba z klejem dwuskładnikowym, epoksydowym. Sądzę, że byłoby to najłatwiejsze, a przy tym najtańsze rozwiązanie. Jednak do eksperymentów potrzebuję jeszcze parę oczek zdobyć i wtedy będę testował :)
ODPOWIEDZ