Kilka lat temu nabyłem ciągnik i tak się złożyło, że akurat teraz wziąłem się za remont (uszkodzona skrzynia biegów, ogólny stan bardzo kiepski). Niestety nie wiem do tej pory co to za ciągnik.
Może ktoś byłby mi w stanie pomóc?
Wg poprzedniego właściciela jest to polska konstrukcja wyprodukowana w bardzo krótkiej serii. Ciagnik podobno nazywa sie TUR10, ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć, aby ciągnik o takiej nazwie był kiedykolwiek produkowany. Ciagnik ten jest wyposażony w silnik typu S Andoria, jednocylindrowy diesel o mocy 15 KM. Z wyglądu przypomina miniaturkę klasycznego Ursusa C-330.
Wg mojej oceny nie jest to wyrób typu SAM, tylko wyrób fabryczny. Wydaje mi sie również, że nawet był kiedys zarejestrowany. Niestety nie posiadam, żadnych dokumentów oprócz umowy kupna sprzedaży - poprzedni właściciel twierdzi, że gdzieś to było ale zaginęło. Nieczytelna jest również tabliczka znamionowa.
Poniżej przedstawiam zdjęcie.

W razie potrzeby mogę dosłać więcej zdjęć. Za wszelkie sugestie dotyczące tego ciągniczka, co to jest, typ, model,instrukcja, serwisówka, jakakolwiek dokumentacja będę bardzo wdzięczny.
Dodam, że ciagnik posiada pełną hydraulikę, pełną elektrykę, wałek przekazu mocy.