Problem z przeglądem technicznym traktora z lat 50. - Ferguson TEA20
Problem z przeglądem technicznym traktora z lat 50. - Ferguson TEA20
Witam.Zamierzam kupić Fergusona TEA 20 (rok produkcji - 1950) i zarejestrować go na zwykłe białe blachy ale mam dylemat z przeglądem technicznym. Diagnosta kiedy zobaczył jak traktor wygląda na zdjęciu stwierdził, że aby w ogóle przeszedł przegląd techniczny musi być dostosowany do przepisów czyli obowiązkowo przednie błotniki (oryginalnie nie posiadały), licznik motogodzin (bo go nie posiada) i tylne błotniki osłaniające koła. Błotniki przód bym przeżyła, licznik motogodzin znalazłam jakiś impulsowy więc może by przeszło ale nie uśmiecha mi się przerabiać tylne nadkola psując tym samym wygląd oryginalnego traktora. Zaczęłam już przeglądać ustawy o warunkach technicznych pojazdów żeby mieć jakiś argument ale nie wiem czy diagności nie opierają się na jeszcze innych wytycznych. Zastanawiam się czy świadectwo homologacji wydane przez producenta może być podstawą do pozytywnego przejścia przeglądu na częściach oryginalnych (tylne błotniki). Czy wy też spotkaliście się z takim problemem bo widziałam sporo traktorów na relacjach z imprez które mają zwykłe białe tablice rejestracyjne i są zachowane w oryginalnym stanie.
Re: Problem z przeglądem technicznym traktora z lat 50. - Ferguson TEA20
Trzeba by było dogłębnie przeszukać wszelkie przepisy . Może diagnoście się najzwyczajniej w świecie nie chce robić przeglądu takie ciągnika, bo na pewno tacy by się trafili. O trójkącie nic nie wspomniał? To też obowiązkowy element wyposażenia (mnie samemu się to paskudztwo nie podoba). O ile pamięć mnie nie myli to te Fergusony nie posiadały też migaczy na błotnikach, ale wielu ludzi montowało takie z C-330 i nawet to wyglądało. Ewentualnie mogłabyś go zarejestrować na żółte, ale to znów duże koszta i odpowiednie wytyczne.
Traktor sprowadzony z zagranicy?
Jeśli tak, to masz do niego dowód rejestracyjny?
Traktor ma spełniać WARUNKI TECHNICZNE jakie obejmowały go w dniu pierwszej rejestracji.
Jak traktor nie miał fabrycznie montowanego licznika, to nie musi go mieć. W Polsce jest kilkaset Ursusów C-325, które też nie miały liczników i bez problemu przechodzą badania techniczne.
Błotniki przednich kół nie są obowiązkowe w ciągnikach rolniczych. Traktor to nie pojazd samochodowy.
Co do tylnych błotników typu "myszelka", to niech ten diagnosta puknie się w ten głupi łeb i niech zmieni pracę, bo ewidentnie nie zna przepisów.
Najlepiej jedź na inną stację kontroli pojazdów, gdzie będzie bardziej kompetentny diagnosta.
Adam03 dobrze że wspomniałeś o trójkącie (tablicy wyróżniającej pojazd wolnoporuszający się) i kierunkowskazach. Przy rejestracji na białe tablice, jest to wyposażenie obowiązkowe.
Jeśli tak, to masz do niego dowód rejestracyjny?
Traktor ma spełniać WARUNKI TECHNICZNE jakie obejmowały go w dniu pierwszej rejestracji.
Jak traktor nie miał fabrycznie montowanego licznika, to nie musi go mieć. W Polsce jest kilkaset Ursusów C-325, które też nie miały liczników i bez problemu przechodzą badania techniczne.
Błotniki przednich kół nie są obowiązkowe w ciągnikach rolniczych. Traktor to nie pojazd samochodowy.
Co do tylnych błotników typu "myszelka", to niech ten diagnosta puknie się w ten głupi łeb i niech zmieni pracę, bo ewidentnie nie zna przepisów.
Najlepiej jedź na inną stację kontroli pojazdów, gdzie będzie bardziej kompetentny diagnosta.
Adam03 dobrze że wspomniałeś o trójkącie (tablicy wyróżniającej pojazd wolnoporuszający się) i kierunkowskazach. Przy rejestracji na białe tablice, jest to wyposażenie obowiązkowe.
Myślę, że problemy przy tym ciągniku są identyczne jak przy Zetorach 25.
Jeśli był już zarejestrowany to chyba mogło by tak dalej być (nie wiem, czy nie z wyjątkiem kierunkowskazów).
Jeśli chcieć go zarejestrować od 0 to na żółte wyjdzie chyba nawet taniej, a w dłuższej perspektywie to już na pewno. Podobno rejestrując na żółte to nawet im mniej papierów tym lepiej.
@bergman31
Z tego co wiem przednie błotniki są obowiązkowe, we Francji niby nie, więc dużo ciągników przyjeżdża bez i dokładają.
Jeśli był już zarejestrowany to chyba mogło by tak dalej być (nie wiem, czy nie z wyjątkiem kierunkowskazów).
Jeśli chcieć go zarejestrować od 0 to na żółte wyjdzie chyba nawet taniej, a w dłuższej perspektywie to już na pewno. Podobno rejestrując na żółte to nawet im mniej papierów tym lepiej.
@bergman31
Z tego co wiem przednie błotniki są obowiązkowe, we Francji niby nie, więc dużo ciągników przyjeżdża bez i dokładają.
Dziennik Ustaw
Warunki techniczne pojazdów
§11. Pojazd samochodowy wyposaża się:
10) w błotniki...
Dział IV
§44. Ilekroć w niniejszym dziale mowa o "pojeździe" rozumnie się przez to ciągnik rolniczy, leśny i pojazd wolnobieżny oraz przyczepę przeznaczoną do łączenia z tymi pojazdami.
§46. 1. Pojazd o którym mowa w §44
1) wyposaża się:
(w tym ustępie nie ma nic na temat błotników nawet na tylnych kół)
Prawo o ruchu drogiwym
Pojazd samochodowy - pojazd silnikowy którego konstrukcja umożliwią jazdę z prędkością przekraczającą 25km/h, z wyłaczeniem ciągnika rolniczego.
Pojazd ma spełniać WARUNKI TECHNICZNE jakie obowiązywały go w dniu jego pierwszej rejestracji w Polsce. Jeśli pojazd został sprowadzony z zagranicy i był tam zarejestrowany, to za datę pierwszej rejestracji przyjmuję się datę pierwszej rejestracji za granicą. Jeśli nie można określić daty pierwszej rejestracji za granicą (np. pojazd nie był zarejestrowany), to przyjmuje się że pojazd musi spełniać warunki techniczne jakie obowiązywały z dniem 1 stycznia jego roku produkcji.
UWAGA W Ustawie o warunkach technicznych pojazdów są wyszczególnione przepisy i wymogi, co do których decyduje data pierwszej rejestracji ale są też takie, które są obowiązkowe bez względu na datę pierwszej rejestracj.
Warunki techniczne pojazdów
§11. Pojazd samochodowy wyposaża się:
10) w błotniki...
Dział IV
§44. Ilekroć w niniejszym dziale mowa o "pojeździe" rozumnie się przez to ciągnik rolniczy, leśny i pojazd wolnobieżny oraz przyczepę przeznaczoną do łączenia z tymi pojazdami.
§46. 1. Pojazd o którym mowa w §44
1) wyposaża się:
(w tym ustępie nie ma nic na temat błotników nawet na tylnych kół)
Prawo o ruchu drogiwym
Pojazd samochodowy - pojazd silnikowy którego konstrukcja umożliwią jazdę z prędkością przekraczającą 25km/h, z wyłaczeniem ciągnika rolniczego.
Pojazd ma spełniać WARUNKI TECHNICZNE jakie obowiązywały go w dniu jego pierwszej rejestracji w Polsce. Jeśli pojazd został sprowadzony z zagranicy i był tam zarejestrowany, to za datę pierwszej rejestracji przyjmuję się datę pierwszej rejestracji za granicą. Jeśli nie można określić daty pierwszej rejestracji za granicą (np. pojazd nie był zarejestrowany), to przyjmuje się że pojazd musi spełniać warunki techniczne jakie obowiązywały z dniem 1 stycznia jego roku produkcji.
UWAGA W Ustawie o warunkach technicznych pojazdów są wyszczególnione przepisy i wymogi, co do których decyduje data pierwszej rejestracji ale są też takie, które są obowiązkowe bez względu na datę pierwszej rejestracj.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2026, 12:32 przez bergman31, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli ciągnik był sprowadzany z kraju gdzie nie było wymogu rejestracji i teraz dopiero jest jego pierwsza rejestracja to mogą być problemy bo ciągnik musi spełniać wymagania z dnia pierwszej rejestracji więc błotniki przód, tył, pałąk zabezpieczający przy wywróceniu itp... W takim przypadku chyba faktycznie szybciej i taniej wyjdzie Ci go zrobić na żółte.
Natomiast jak masz już d.r. i po prostu problem z przeglądem jedź na inną S.K.P. gdzie mają mądrzejszego diagnostę. U mnie np Zetor 25K bez problemu przechodzi przeglądy a ma błotniki muszelki z tyłu, przednich w ogóle nie ma, licznika motogodzin też fabrycznie brak
Natomiast jak masz już d.r. i po prostu problem z przeglądem jedź na inną S.K.P. gdzie mają mądrzejszego diagnostę. U mnie np Zetor 25K bez problemu przechodzi przeglądy a ma błotniki muszelki z tyłu, przednich w ogóle nie ma, licznika motogodzin też fabrycznie brak
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
SEBRIGHT uzupełniłem post powyżej. Przeczytaj go jeszcze raz.
§46.
1.
1) wyposaża się w;
a) kabinę lub ramę ochroną..... pojazd zarejestrowany po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 roku
c) prędkościomierz ..... pojazd zarejestrowany po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 roki
1a) nie jest wymagane wyposażenie ciągnika rolniczego zarejestrowanego po raz pierwszy przed 31 grudnia 1993 roku, w lusterka zewnętrzne, jeżeli nie posiada kabiny lub ramy ochronnej.
RIZDZIAŁ 3
ŚWIATŁA
§47
1. dotyczy §12. ust 1. pkt 2-12 i 15 oraz §13.
§12
1.
2) mijania
3) kierunkowskazów
4) hamowania "stop:
5) oświetlające tablicę rejestracyjną
6) pozycyjne przednie
7) pozycyjne tylne
8) odblaskowe tylne inne niż trójkątne - pojazdy silnikowe
9) odblaskowe tylne trójkątne '- przyczepy
10) odblaskowe przednie - przyczepy
11) odblaskowe boczne - pojazdy silnikowe o długości ponad 6m, ciągniki siodłowe i przyczepy
12) awaryjne
15) obrysowe przednie i tylne dla pojazdów o szerokości ponad 2,1m
2. przepisów ust 1
1) pkt 12-15 nie stosuje się do pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 roku
§13 (wymogi dotyczące wyżej wymienionych świateł)
§46.
1.
1) wyposaża się w;
a) kabinę lub ramę ochroną..... pojazd zarejestrowany po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 roku
c) prędkościomierz ..... pojazd zarejestrowany po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 roki
1a) nie jest wymagane wyposażenie ciągnika rolniczego zarejestrowanego po raz pierwszy przed 31 grudnia 1993 roku, w lusterka zewnętrzne, jeżeli nie posiada kabiny lub ramy ochronnej.
RIZDZIAŁ 3
ŚWIATŁA
§47
1. dotyczy §12. ust 1. pkt 2-12 i 15 oraz §13.
§12
1.
2) mijania
3) kierunkowskazów
4) hamowania "stop:
5) oświetlające tablicę rejestracyjną
6) pozycyjne przednie
7) pozycyjne tylne
8) odblaskowe tylne inne niż trójkątne - pojazdy silnikowe
9) odblaskowe tylne trójkątne '- przyczepy
10) odblaskowe przednie - przyczepy
11) odblaskowe boczne - pojazdy silnikowe o długości ponad 6m, ciągniki siodłowe i przyczepy
12) awaryjne
15) obrysowe przednie i tylne dla pojazdów o szerokości ponad 2,1m
2. przepisów ust 1
1) pkt 12-15 nie stosuje się do pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 roku
§13 (wymogi dotyczące wyżej wymienionych świateł)
Jeszcze dodam propozycję, że jeśli kierunkowskazy i trójkąt są tak jak myślałem wymagane niezależnie od daty 1 rejestracji, to można zrobić jakąś belkę z nimi przykręcaną do np. zaczepu i zakładać tylko do jazdy po drodze.
Chyba, że diagnoście się to nie spodoba.
Zamiast belki to zawsze można zestaw lamp do przyczepki kupić z lampami zespolonymi na magnesach.
Widziałeś błotnik w Fergusonie TEA20? Tam nie ma płaskiej powierzchni z tyłu, która nadawałaby się do montażu lamp na magnesach.
A co z kierunkowskazami, które muszą być widoczne z przodu traktora?
A co z kierunkowskazami, które muszą być widoczne z przodu traktora?
Pomysł nawet dobry. Belka musiałaby być zamocowana wysoko żeby kierunkowskazy przednie byłyby widoczne z przodu traktora. Na tej belce musiałaby być też zamocowana tablica rejestracyjna.
Widziałem i widziałem już lampy na magnesach które były montowane pod kątem 90 stopni. Śmiało można na pionowych częściach błotników od wewnętrznych stron takie lampy zaczepić, tak samo kierunki od przodu błotników. Wszystko w inwencji twórczej właściciela. Nawet zastosowanie jakiegoś przedłużenia między lampa a magnesem to też nie problem.
Jak dla mnie 1 belka ze wszystkim przykręcana w 1-2 punktach była by wygodniejsza, a tak to ci się robią 4 lampy do przyczepienia z osobnymi kablam, o ile trójkąt do którejś przymocujesz.
Belkę z lampami, trójkątem i tablicą rejestracyjną można zamocować do korpusu tylnego mostu oraz do widełek "plecaka". Wystarczą dwa swożnie do zamontowania belki.
Najważniejsze, aby punkty mocowania świateł odpowiadały warunkom technicznym określonym w załączniku nr 6 ustawy.
zdziaszek te magnesy od lamp nieuszkodzą lakieru?
Trójkąt wyróżniający i tablicę rejestracyjną jak zamocować do tych lamp? Przykręcić?
Najważniejsze, aby punkty mocowania świateł odpowiadały warunkom technicznym określonym w załączniku nr 6 ustawy.
zdziaszek te magnesy od lamp nieuszkodzą lakieru?
Trójkąt wyróżniający i tablicę rejestracyjną jak zamocować do tych lamp? Przykręcić?
No wlasnie, na upartego mozna nawet tylko na czas przegladu tam zamocowac lampy jak bergman pusze i z glowy. Albo poszukac innej skp i z glowy...