mulczer rotosan

Wszelkiego rodzaju kosiarki ciągnikowe
Esiok
Posty: 200
Rejestracja: 05 gru 2013, 13:39

mulczer rotosan

Post autor: Esiok »

będę robił mulczera rotosan,chcę załozyć przekladnie z rozsiewacza nawozów czy ona to wytrzyma :?: szer.kosiarki to ok150cm koszenia
Awatar użytkownika
SEBRIGHT
Posty: 2040
Rejestracja: 23 sty 2007, 13:27
Lokalizacja: Podolany/Dobra (Małopolskie)

Re: mulczer rotosan

Post autor: SEBRIGHT »

Przekładnia od rozsiewacza wydaje się dość delikatna, więc podejrzewam że ją szybko zmielisz...
Z tego co słyszałem że w mulczerach w roli przekładni kątowej sprawdzają się dyfry od bmw, a na złomach tych samochodów od groma leży :D
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972;
Awatar użytkownika
zdziaszek
Posty: 127
Rejestracja: 02 sie 2008, 18:00

Re: mulczer rotosan

Post autor: zdziaszek »

W przyszłym tygodniu będę robił próbę pracy naszego mulczera właśnie na moście z BMW E46 320d. Zobaczymy jak sprawdzi się ta przekładnia w tej roli i czy ilość obrotów będzie odpowiednia. na ten moment prawie wszystko złożone i czeka na malowanie.
Esiok
Posty: 200
Rejestracja: 05 gru 2013, 13:39

Re: mulczer rotosan

Post autor: Esiok »

raczej będę ją uzywał do lekkich prac nie do dużej trawy więc chyba zaryzykuje i zaloze z rozsiewacza,cena jest kusząca :D
pop
Posty: 225
Rejestracja: 04 lis 2011, 19:23

Re: mulczer rotosan

Post autor: pop »

Jeśli masz na myśli taką przekładnię za sto kilkadziesiąt złotych,to ona wystarczy na sprawdzenie ,czy się kręci.Mulczer w moim odczuciu stawia większy opór niż tłuka i potrzeba czegoś znacznie mocniejszego niż taka kątówka,, zazębiona,,jednym zębem.
Kpla
Posty: 22
Rejestracja: 20 maja 2020, 10:17
Lokalizacja: Milicz

Re: mulczer rotosan

Post autor: Kpla »

Ta przekładnia w rozsiewaczu rok wytrzymuje bo to chinski badziew. W kosisrce po jednym koszeniu moze odleciec 🤣
Awatar użytkownika
zdziaszek
Posty: 127
Rejestracja: 02 sie 2008, 18:00

Re: mulczer rotosan

Post autor: zdziaszek »

Panowie, czy ktoś wogole może mi powiedzieć jakie ma przełożenie taką przekładnia z rozsiewacza?
pop
Posty: 225
Rejestracja: 04 lis 2011, 19:23

Re: mulczer rotosan

Post autor: pop »

Awatar użytkownika
Rafallll360V1
Posty: 217
Rejestracja: 12 cze 2015, 10:16
Lokalizacja: Rzeszów

Re: mulczer rotosan

Post autor: Rafallll360V1 »

Przekładnie z rozsiewacz odpuść bo nie zmielisz zębów a korpus przekładni pęknie bardzo szybko ...Niestety ramię obrotowe stawia duży opór i w większej trawie bardzo szybko ją rozpierniczy.Kup od rozrzutnika drogie nie są a wymiary wałków są dość powszechne.

Obrazek

Jedną przekładnie już załatwiłem.
ODPOWIEDZ