Dzik 2 - remont
Re: Dzik 2 - remont
Fajnie wyszedł z dwoma ślepiami.
Powinna być tabliczka Dzik 3.
Z lisem będzie ładny komplet. To ma robić czy wyglądać ?
Powinna być tabliczka Dzik 3.
Z lisem będzie ładny komplet. To ma robić czy wyglądać ?
-
Jedno i drugie choć ciężko nie będzie miał.
Takie mogłyby być w produkcji seryjnej
Brawo!

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Bajka po prostu - niejeden posiadacz Dzika pewnie skrycie marzył o takiej wersji 

Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
-
Nie myślałem nawet że tak fajnie wyjdzie.
To że ma dwie lampy to zasługa poprzedniego właściciela, postanowiłem że tak już zostanie jak ktoś wcześniej przerobił. Dodałem tylko masywne nierdzewne podkładki usztywniajace lampy oraz kierunki dla własnego bezpieczenstwa. W lisku zostało tylko pospawać miskę siedzenia i ja pomalować, reszta już złożona. Aż się nie mogę doczekać jazdy.
Przyczepa czeka na rozbiórkę i piaskowanie ale to jak będzie ciepło.
To że ma dwie lampy to zasługa poprzedniego właściciela, postanowiłem że tak już zostanie jak ktoś wcześniej przerobił. Dodałem tylko masywne nierdzewne podkładki usztywniajace lampy oraz kierunki dla własnego bezpieczenstwa. W lisku zostało tylko pospawać miskę siedzenia i ja pomalować, reszta już złożona. Aż się nie mogę doczekać jazdy.
Przyczepa czeka na rozbiórkę i piaskowanie ale to jak będzie ciepło.
-
Wziołem się za wymianę filtru paliwa w silniku, niby tylko cztery śruby odkręcić w baku ale ściągnąłem cały zbiornik i go wyplukalem. Wężyki do wyniany

Jak świeciłem latarka do zbiornika to filtr wydawał się spoko ale po spuszczeniu ropy i wyciągnięciu był masakrycznie brudny. Olej już kupiony.
No i lisek po malowaniu

Miska do siedzenia u spawacza, zazonuje się
może w końcu ja gościu pospawa.

Jak świeciłem latarka do zbiornika to filtr wydawał się spoko ale po spuszczeniu ropy i wyciągnięciu był masakrycznie brudny. Olej już kupiony.
No i lisek po malowaniu

Miska do siedzenia u spawacza, zazonuje się
Fajne oponki w tym Lisku
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
Od jakiegoś skutera, ważne że wymiary pasowały. Wyboru nie ma dużego, albo te od skutera albo dziadostwo od taczek ( w ciągu roku wykończyłem trzy opony i szesc dentek w taczkach aż założyłem pełne gumy, patent z pianką w oponie co pokazują na YouTube to wielka ściema ). Te w rolniczym od przewracarko grabarki to także porażka, wystarczy pojechać na ściernisko lub twardą trawę i kapeć gwarantowany.
Miałem stare dentki od Dzika (16 cali) dać tacie do trzydziestki w razie jakby złapał kapcia na szybką wymianę , wyglądały spoko ale przeleżały zimę na budowie i tak spękały że szok.
Miałem stare dentki od Dzika (16 cali) dać tacie do trzydziestki w razie jakby złapał kapcia na szybką wymianę , wyglądały spoko ale przeleżały zimę na budowie i tak spękały że szok.
-
Mam mały problem z felgą od przyczepy do Dzika. Z lewej strony obie połówki praktycznie zero rdzy, a prawa felga to koszmar takie dziury Od czego pasują felgi? Rozmiar 16 cali, otwór 100 mm, śruby 6 x 140 mm.
W zasadzie to felga jest taka sama jak Kos, kosiarka konna moim zdaniem - choć nie przyrównywałem otworów, to wydają się takie same. Dzik również takie ma w sumie, ale ma dodatkowe otwory jeszcze.
-
Jutro pomierzę felgę Dzika.
-
Felga taka sama jak w Dziku, ta sama średnica bazująca, rozstaw szpilek, za wyjątkiem tych trzech otworów na przykręcane obciążnikow ale to szczegół. Paweł a może wiesz od czego podebrać taśmy do hamulca?
Mam namiar na gościa co ma kosiarkę konną w częściach może jutro temat ogarnę. Jakby ktoś miał na zbyciu to proszę pisać.
Mam namiar na gościa co ma kosiarkę konną w częściach może jutro temat ogarnę. Jakby ktoś miał na zbyciu to proszę pisać.
Nie, taśmy nie. Myślę, że w razie czego można je prosto dorobić lub dać do zregenerowania np. w firmie Komfort. Robiłem tam już nawet takie nietypowe jak do przedwojennego Normaga.
Co do felg - ja szukam z kosiarki konnej felg tych żeliwnych, ale możliwie blisko
Co do felg - ja szukam z kosiarki konnej felg tych żeliwnych, ale możliwie blisko

-
Spóźniłem się i gościu już tych felg nie ma. Także szukam dalej.
Nie wiem czy u rodziców nie leżą jeszcze felgi z rozsiewacza Kos ale to będę w stanie stwierdzić dopiero po weekendzie...
Rozmawiałem z ojcem przed chwilą i z tego co kojarzy to te felgi powinny być, ale tak jak mówię wizualnie stwierdzimy po weekendzie.
Rozmawiałem z ojcem przed chwilą i z tego co kojarzy to te felgi powinny być, ale tak jak mówię wizualnie stwierdzimy po weekendzie.