Dzik 2 - remont
-
Re: Dzik 2 - remont
Wracając do tematu glebogryzarki.
Ursus 308 ma na wałku 730 obr/min a glebogryzarka ma przełożenie 1 do 3 co daje nam 243 obr/min na nożach. Dzik 2 na pierwszym biegu ma obroty walka 203 obr/min więc przekładnia glebogryzarki musi być 1 do 1. Wertujac internet na temat glebogryzarek średnio wychodzi ze maja około 200 do 250 obr/min na nożach. Chcąc dostosowac do Dzika glebogryzarke od Ursusa 308 uzyskamy 68 obr/min co jest stanowczo za mało.
Ursus 308 ma na wałku 730 obr/min a glebogryzarka ma przełożenie 1 do 3 co daje nam 243 obr/min na nożach. Dzik 2 na pierwszym biegu ma obroty walka 203 obr/min więc przekładnia glebogryzarki musi być 1 do 1. Wertujac internet na temat glebogryzarek średnio wychodzi ze maja około 200 do 250 obr/min na nożach. Chcąc dostosowac do Dzika glebogryzarke od Ursusa 308 uzyskamy 68 obr/min co jest stanowczo za mało.
-
Lisek rozebrany do ostatniej śrubki czeka na piaskowanie i malowanie. Ale ktoś zmasakrował spawanie trzpienia mocującego do zaczepu i nadodatek tak krzywo że krew zalewa. Opony niestety szmelc, a wyglądały ładnie przed napompowaniem.

Hak do zaczepu kupiony, jutro wrzucę dokładne zdjęcie tego mocowania

Hak do zaczepu kupiony, jutro wrzucę dokładne zdjęcie tego mocowania
-
-
Powinieneś go nazwać "DZIK 3"
Zapowiada się ładny i solidny sprzęt. Dobrze że udało się upchać alternator. Miałem z tym problem jak robiliśmy TV-521, ale też się udało.
Masz do tego silnika rozrusznik ?
Nabyłem kiedyś taki silnik i zamontowałem w zagęszczarce. Bardzo dobrze się sprawował.
Przewody polecam zabezpieczyć owijkami.

Zapowiada się ładny i solidny sprzęt. Dobrze że udało się upchać alternator. Miałem z tym problem jak robiliśmy TV-521, ale też się udało.
Masz do tego silnika rozrusznik ?
Nabyłem kiedyś taki silnik i zamontowałem w zagęszczarce. Bardzo dobrze się sprawował.
Przewody polecam zabezpieczyć owijkami.
-
Niestety rozrusznika brak, poluje na niego ale ciężko. Trochę żałuję bo był hatz do remontu z rozrusznikiem za grosze i mogłem go kupić.
Przewody zabezpieczę, miałem problem z oponami do liska ale udało się dobrać wymiarowo od jakiegoś skutera, nawet bieżnik zbliżony do oryginału.
Przewody zabezpieczę, miałem problem z oponami do liska ale udało się dobrać wymiarowo od jakiegoś skutera, nawet bieżnik zbliżony do oryginału.
-
Ma ktoś może rozebranego Dzika? Potrzebuje wymiaru, długości sprzęgła kłowego, do napedzania narzędzi.
Mam gdzieś takie sprzęgło luzem - ale w tę sobotę nie dam rady sprawdzić wymiarów, dopiero w kolejną.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
piorun1234 pisze: ↑08 lis 2023, 22:37
Musze powiększyć kliny w sworzniach od dyszla, bo jest luz.
Witam jak ci wyszła likwidacja luzu na kierowniku? U mnie w dziku też jest dosyć spory luz. Myślę nad rozpilowniem małym pilnikiem wpustu i podłożenie podkładek z blachy pod klin. A jak u ciebie to wygląda? Jak zrobiłeś
-
Witam mam pytanie czy była by moziwosc zamówienia u pana takiej kryzy żeby połączyć taki silnik z skrzynia z dzika? Jeśli tak. To jaki koszt by był takiej przyjemnościpiorun1234 pisze: ↑06 lip 2024, 20:36 Sprzęgło złożone. Najlepiej do tego wykorzystać stary wałek.
Wałek pośredni wraz z lozyskowaniem i sprzęgłem klowym silnika gotowe
Obudowa koła zamachowego silnika musiała minac skrzynie Dzika bo by się nie zmieściło.
![]()
-
Ja to robiłem dla siebie, sam materiał licząc przez palce i kupując nowy by wyszedł około 1400zl ( jeden fi 340 długość 125mm drugi fi 230 długość chyba 360) ( ja na złomie dałem 400 zl) Raz miałem na złomie wtopę bo gościu mi wypalił z blachy fi 800 mm i 50 mm grubej na rebak tarczowy , wszystko fanie ale nóż się nie chwycił bo była to "45" i przy wypalaniu ją zahartowalo na szkło bo ten materiał się w powietrzu hartuje. Koszt odpuszczania prawie jak za nowa blachę mi wyszedł z kosztami przesyłki.
Nie robiłem nawet rysunków bo to z założenia był projekt "jedyny taki" i robiony po Japońsku (jako tako na oko). Podszedłem profesjonalnie do tematu i na czas nie patrzyłem, dla mnie liczyła się dokładność. Nawet tarcze zabierakową do sprzęgła zrobiłem nowa z utwardzonymi do 45 HRC swożniami.
Na razie nie mam nawet mocy przerobowej bo koniec roku i muszę jeszcze sprężarkę z Jelcza dokończyć bo temat pilny.
Najprościej będzie kupić diesla chińskiego o nazwie Locin ( chyba tak się nazywa) poszukaj na YT gościa brylu151. Prosta przejściówka i tania zrobienia dla takiego silnika.
Nie robiłem nawet rysunków bo to z założenia był projekt "jedyny taki" i robiony po Japońsku (jako tako na oko). Podszedłem profesjonalnie do tematu i na czas nie patrzyłem, dla mnie liczyła się dokładność. Nawet tarcze zabierakową do sprzęgła zrobiłem nowa z utwardzonymi do 45 HRC swożniami.
Na razie nie mam nawet mocy przerobowej bo koniec roku i muszę jeszcze sprężarkę z Jelcza dokończyć bo temat pilny.
Najprościej będzie kupić diesla chińskiego o nazwie Locin ( chyba tak się nazywa) poszukaj na YT gościa brylu151. Prosta przejściówka i tania zrobienia dla takiego silnika.
- arekzkoparek
Fajny ten kolorek na dziki, co to za RAL farby? 

-
- arekzkoparek
Ile wychodzi teraz taka litra farby?piorun1234 pisze: ↑21 lis 2024, 21:57 Dorobili mi w mieszalni lakierów, wyszedł trochę jaśniejszy niż oryginal. Liska tym samym kolorem pomalowałem i czeka na złożenie.
Opony do liska firmy Kabat (od jakiegoś skutera) była druga opcja od taczek....
![]()
-
Około 140 zł. Czarne można kupić za 90.
-
Witam zapytam się odnośnie tego silnika jak panu udalo się zmieścić pod orginalną maską jak rozwiązał pan odpalanie? Da się zakręcić korbą w orginalnej masce bez wiercenia otworów
-
Zmieścił się bez problemu, nawet alternator się zmiescil. Gorzej było z oryginalna ramą bo blachę z przodu trzeba było wyciąć. Można założyć rozrusznik ale ciężko dostać. Ktoś wcześniej przerobił na dwie lampy po bokokach zamiast jednej centralnej. Delikatnie podrobilem z boku otwór na korbę i mam atrape zamiast lampy. Musiałem dorobić dodatkowa ramę pod silnik mocowaną na przednie zaczepy, które zamiast klinów są nagwintowane.
-
-