Ciagnik sam

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
Django1992

Ciagnik sam

Post autor: Django1992 »

Witam zakupiłem jakiś czas temu silnik do ciagnika z Mercedesa om616 2.4d pochodzący z w123 beczki lub busa tzw kaczka i mam problem jak podlaczyc swiece zarowe pod stacyjke z mf255 swiece są podłączone jedna do drogiej z mostkowane ze sobą i główny kabel od nich idzie z pierwszej świecy od strony kola zamachowego i tak odpalałem silnik na krótko dając do plusa na kilkanaście sekund.
Awatar użytkownika
marek

Re: Ciagnik sam

Post autor: marek »

Musisz dać przekaźnik bo stacyjka takiego prądu może nie ,, przeżyć,, Ponieważ to zapewne nie będzie przekaźnik czasowy to musi być osobny przycisk.. Najlepiej daj taki przełącznik jak np w C 330 .Wtedy przekaźnik będzie zbędny.
Django1992

To mógłbyś mi wytłumaczyć jak podlaczyc prawidłowo pod ten przelacznik aby dobrze to działało i skąd będę mieć pewność że się swiece zagrzały
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Przełącznik o którym pisze ma trzy położenia 0-1-2. W położeniu 0 , które podłączasz do plusa akumulatora żaden obwód nie jest zamknięty Po przełączenie w pozycję 1 gdzie podłączasz przewód od świec żarowych zamyka się obwód akumulator świece żarowe masa.W Położeniu nr 2 Podłączasz przewód od automatu rozrusznika.Oczywiście ja podaję cyfry orientacyjnie bo nie wiem jaka jest numeracja na obudowie przełącznika.Połączenia odnajdziesz UM-ką. Najpierw w położeniu nr 1 grzeją świece żarowe. Czas ustaw eksperymentalnie.Ja w takich eksperymentalnych ustawieniach np liczyłem w pamięci do 10 i sprawdzałem czy już wystarczy. Wtedy za każdym razem podgrzewasz tyle samo czasu.Potem przełączasz do pozycji nr. 2 i zaczyna kręcić rozrusznik. Gdy silnik jest ciepły od razu przełącznik na pozycję 2 Do pozycji 0 przełącznik wraca automatycznie. Cofa sprężyna. Taki przełącznik zastosowałem w RS 09.
Django1992

Ok rozumiem super dzięki za wytłumaczenie
ODPOWIEDZ