Ciagnik sam
-
Ciagnik sam
Witam zakupiłem jakiś czas temu silnik do ciagnika z Mercedesa om616 2.4d pochodzący z w123 beczki lub busa tzw kaczka i mam problem jak podlaczyc swiece zarowe pod stacyjke z mf255 swiece są podłączone jedna do drogiej z mostkowane ze sobą i główny kabel od nich idzie z pierwszej świecy od strony kola zamachowego i tak odpalałem silnik na krótko dając do plusa na kilkanaście sekund.
Re: Ciagnik sam
Musisz dać przekaźnik bo stacyjka takiego prądu może nie ,, przeżyć,, Ponieważ to zapewne nie będzie przekaźnik czasowy to musi być osobny przycisk.. Najlepiej daj taki przełącznik jak np w C 330 .Wtedy przekaźnik będzie zbędny.
-
To mógłbyś mi wytłumaczyć jak podlaczyc prawidłowo pod ten przelacznik aby dobrze to działało i skąd będę mieć pewność że się swiece zagrzały
Przełącznik o którym pisze ma trzy położenia 0-1-2. W położeniu 0 , które podłączasz do plusa akumulatora żaden obwód nie jest zamknięty Po przełączenie w pozycję 1 gdzie podłączasz przewód od świec żarowych zamyka się obwód akumulator świece żarowe masa.W Położeniu nr 2 Podłączasz przewód od automatu rozrusznika.Oczywiście ja podaję cyfry orientacyjnie bo nie wiem jaka jest numeracja na obudowie przełącznika.Połączenia odnajdziesz UM-ką. Najpierw w położeniu nr 1 grzeją świece żarowe. Czas ustaw eksperymentalnie.Ja w takich eksperymentalnych ustawieniach np liczyłem w pamięci do 10 i sprawdzałem czy już wystarczy. Wtedy za każdym razem podgrzewasz tyle samo czasu.Potem przełączasz do pozycji nr. 2 i zaczyna kręcić rozrusznik. Gdy silnik jest ciepły od razu przełącznik na pozycję 2 Do pozycji 0 przełącznik wraca automatycznie. Cofa sprężyna. Taki przełącznik zastosowałem w RS 09.
-
Ok rozumiem super dzięki za wytłumaczenie