Inspiracją były te 2 filmiki:
1: https://www.youtube.com/watch?v=oezyy4FSeBY
2: https://www.youtube.com/watch?v=GvR_mdcJe6U
Z małpowania gotowego rozwiązania zrezygnowałem ponieważ wersja 1 ze względu na przednie koła skrętne z grabiarki czy czegoś podobnego podejrzewam że wymaga sporego wysiłku przy manewrowaniu, zwłaszcza na nierównym terenie, wersja 2 natomiast ingeruje w oryginalną konstrukcję ciągniczka czego nie popieram, poza tym odpada stosowanie innego osprzętu.
W moim przypadku założenia są następujące:
- taczka ma być bezinwazyjna dla konstrukcji samego ciągniczka,
- podłączanie/odpinanie tak jak innych przystawek na przód,
- skręt poprzez łamanie w połowie,
- łatwe przewożenie na przyczepce za samochodem - w więc rozstaw kół taczki taki sam jak w ciągniczku żeby nie kombinować z przekładaniem najazdów,
- gabaryty całości ograniczone przestrzenią ładunkową przyczepki, a więc nie dłuższy niż 2m, z przodu nie wyższy niż 60cm, całość maks 110cm wysokości,
- przystawka mało intensywnie eksploatowana - maks 10 godzin rocznie.
Aktualnie mam zrobione tyle:

Konstrukcja burt z profili zamkniętych 20x20x2mm, reszta z 30x30x3 - przewymiarowane, wiem - ale takie ma być

Kółka od taczek, niby jakieś wzmocnione - tak w sklepie mówili - w każdym razie nie są tak lekkie jak marketówki i wyglądają solidnie (poza oponami)
Podłączenie do ciągniczka przy pomocy fragmentu oryginalnego mocowania pługa do śniegu z przyspawanym oryginalnym zaczepem przyczepki żeby ustrojstwo mogło skręcać.
Główka zaczepu dorobiona na wzór oryginalnej.
Utknąłem na elemencie pozwalającym na wykrzyż taczki względem ciągniczka - żeby nie jeździł na 3 kołach na nierównościach.
Zastanawiam się czy by tego nie zrobić na 1 albo 2 piastach z młocarni (chyba) które niedawno odkopałem na strychu.
Pomysł z 1:

Pomysł z 2:

Ew trochę je rozsunąć względem tego co na zdjęciach.
W obu przypadkach ośka przyspawana do główki zaczepu, piasta/piasty do ramy taczki.
Zastanawiam się też, bo piasty zamiast łożysk mają tulejki ślizgowe wyglądające na plastikowe - czy one nie będą się szybko wycierać jak będą pracowały pod obciążeniem działającym w jednym kierunku...?
Był bym wdzięczny za opinie pomysły, sugestie itp