Maszyny do ziemniaków i buraków
-
Maszyny do ziemniaków i buraków
Witam chce zapytać czy zna ktoś historie kombajnu buraczanego o nazwie Orlik pytania:gdzie to produkowano ile tego wyprodukowano
jakie ma wady
i jakie ma zalety
jakie ma wady
i jakie ma zalety
Re: Maszyny do ziemniaków i buraków
Nosiły one oznaczenie WBC-2, w nowej symbolice Z406 i były produkowane w Słupsku w latach od 1968 do prawdopodobnie 1975.
Odnośnie liczby sztuk nie posiadam danych.
Odnośnie liczby sztuk nie posiadam danych.
-
a jakie ma wady i zalety? a i jak z dostępnościom części zamiennych?
Niestety nie miałem z tym sprzętem styczności.
-
Rozumiem
Według zebranych przeze mnie informacji, to WBC-2 był produkowany od 1967 roku przez Agromet Jawor. W 1968 roku nastąpiła zmiana oznaczeń na Z-406 i produkowany był prawdopodobnie do 1978 roku.
WBC-2 (Z-406) Orlik tak naprawdę nie jest kombajnem, ponieważ nie ogławia buraków.
WBC-2 (Z-406) Orlik tak naprawdę nie jest kombajnem, ponieważ nie ogławia buraków.
-
Rozumiem mojego taty spytałem do czego jeszcze używali orlika to mi odpowiedział że do ziół
według mnie trochę to jest wątpliwe
według mnie trochę to jest wątpliwe
Wydaje mi się, że w Jaworze jego nie produkowali. Można wiedzieć, skąd taka informacja?bergman31 pisze: ↑31 lip 2023, 21:29 Według zebranych przeze mnie informacji, to WBC-2 był produkowany od 1967 roku przez Agromet Jawor. W 1968 roku nastąpiła zmiana oznaczeń na Z-406 i produkowany był prawdopodobnie do 1978 roku.
A odnośnie końca produkcji, to faktycznie się pomyliłem.
-
Witam gdzie o taki sortownik produkowano( powyżej jest zdjęcie ) przyznam szczerze sam kiedyś ten sortownik widziałem ale tabliczki nie było później został zezłomowany szkoda ale dobra pytania na temat tego sortownika
*gdzie go produkowano
*jaką ma wade
*i jego zalety
*i których latach go produkowano
Dane spisane z zdjęć tabliczek znamionowych znalezionych w Internecie.
Konstrukcję WBC-2 (Z-406) Orlik opracowano w Słupsku i tam też produkowano. Co ciekawe, znalazłem jedno ogłoszenie sprzedaży Z-406 Orlik, gdzie w opisie podany był producent POM Augustów i rok produkcji 1980.
bizonursusz05 sortownik bębnowy z napędem ręcznym M-603 był produkowany przez Zakłady Metalowe Przemysłu Terenowego w Gryficach i pewnie przez jeszcze kilka innych przedsiębiorstw.
Lata produkcji od 1968 roku pod oznaczeniem M-603 do końca lat 80tych lub jeszcze dłużej. Wcześniej produkowany prawdopodobnie pod oznaczeniem SZ-1 lub SZ-2.
Wady:
- uszkadza skórkę ziemniaków, w szczególności młodych, wczesnych,
- w czasie pracy soryownika jestbrak możliwości wybierania ziemniaków uszkodzonych/zepsutych.
Zalety: cena.
Lata produkcji od 1968 roku pod oznaczeniem M-603 do końca lat 80tych lub jeszcze dłużej. Wcześniej produkowany prawdopodobnie pod oznaczeniem SZ-1 lub SZ-2.
Wady:
- uszkadza skórkę ziemniaków, w szczególności młodych, wczesnych,
- w czasie pracy soryownika jestbrak możliwości wybierania ziemniaków uszkodzonych/zepsutych.
Zalety: cena.
-
Dziękuje