Cześć. Od niedawna użytkuje traktor ursus c360. Na początku użytkowania nie było w nim zbyt wiele oleju. Przez co to występowały małe problemy z podnoszeniem. Po dolaniu oleju Axenol sprzęt zaczął działać lepiej. Niestety po pewnym czasie pojawiły się małe plamy oleju pod ciągnikiem oraz ślady oleju w tylnej części ciągnika (w pobliżu podnośnika) po większej robocie. Dodatkowo po pewnym czasie pracy rozgrzany ciągnik (olej) nie chciał podnosić. Trzeba było odczekać chwilę i wtedy znowu podnośnik normalnie działał. Dodam, ze pomimo pojawienia się wycieków monitoruję stan oleju i go uzupełniam. Macie jakieś pomysły od czego zacząć poszukiwania usterki ?
Z góry dzięki za pomoc
Ursus c360 problemy z podnośnikiem
Re: Ursus c360 problemy z podnośnikiem
Plamy pod ciągnikiem to albo wyciek z wałków sprzęgłowych, albo z wałka pedałów - możliwe, że obie opcje. Zlokalizuj źródło to podpowiemy jak ogarnąć temat.
Wycieki w pobliżu podnośnika to najprawdopodobniej wina uszczelnień wałka skrętnego (możliwe, że też z ramion podnośnika) - generalnie trzeba zdjąć podnośnik, rozebrać i powymieniać uszczelnienia (ewentualnie zastosować kilka patentów).
Jak długa ta chwila była? Na pierwszy rzut oka to pompa hydrauliczna jest już zużyta. Zakładamy, że olej który dolałeś wymieszał się z tym, który był w skrzyni - czyli nie zburzył się.
Jeśli nie masz zegara, do pomiaru ciśnienia w układzie to pozostaje Ci spuścić olej i wyjąć pompę hydrauliczna - ocenić zużycie
Cześć. na początku dziękuję za odpowiedzi.
1. Wygląda na to, ze będzie to wałek od pedałów. Nawet udało mi się go już wczoraj zakupić. Myślę, że z wymianą też podołam
2. Wycieki rzeczywiście są zlokalizowane w pobliżu ramion podnośnika
3. Podnośnik wracał do sprawności po około 15-20 minutach. Jeśli w grę będzie wchodziła wymiana pompy to polecicie jakiś zestaw żeby chwilę wytrzymał ? Czy może lepsza regeneracja ?
1. Wygląda na to, ze będzie to wałek od pedałów. Nawet udało mi się go już wczoraj zakupić. Myślę, że z wymianą też podołam
2. Wycieki rzeczywiście są zlokalizowane w pobliżu ramion podnośnika
3. Podnośnik wracał do sprawności po około 15-20 minutach. Jeśli w grę będzie wchodziła wymiana pompy to polecicie jakiś zestaw żeby chwilę wytrzymał ? Czy może lepsza regeneracja ?
Dobra regeneracja pompy hydraulicznej w C-360 polega między innymi na napawaniu mosiądzem wnętrza korpusu pompy i następnie na jej obróbce skrawaniem. Kiedyś taką profesjonalną regeneracją zajmował się Hydrotor.
Do kompletu potrzebujesz jeszcze dwa uszczelniacze 25x35x7. Jeśli chodzi o wymianę, to nie jest to taka prosta sprawa - w tych trupach najczęściej jest wyrobiony otwór w skrzyni przez co wałek się buja i żaden uszczelniacz tego nie da rady utrzymać w szczelności. Najlepszą opcją było by wytulejowanie tych otworów, natomiast bez wyjęcia całej skrzyni jest to utrudnione. Z napraw partyzanckich, można "zlegalizować" otwór poxipolem - sprawdzone, działa. Kiedyś też robiłem rowki w wałku, na które zakładało się cieniutkie oringi (umieszczone na początku otworu patrząc od środka skrzyni) - dzięki temu wałek przestawał pracować w korpusie i uszczelniacze dawały radę. Przy końcowym montażu pamiętaj, aby wałek owinąć jakąś folią czy taśmą (rowki na wpusty mają bardzo ostre krawędzie - przesuwając uszczelniacz po niezabezpieczonym wałku te krawędzie go niszczą). Olej ze skrzyni trzeba spuścić oczywiście (chyba że masz jakieś duże najazdy i jesteś w stanie ustawić ciągnik "pod górkę").
Jeśli leci tylko z tego miejsca, to masz szczęście. Po odkręceniu ramion i ich zdjęciu zobaczysz oringi w korpusie 59,2x5,7 - można je wymienić od zewnątrz.. Jeżeli wał ma ładną powierzchnię styku z uszczelniaczem to będzie szczelne. Możesz też dokupić dwie podkładki z zatora (nr kat. 40118012) i założyć je dodatkowo (z obu stron) między wał a oring - dzięki temu wszystko się bardziej ściśnie i jest większa szansa na uszczelnienie tego tałatajstwa.
Do wyjęcia pompy również musisz spuścić olej, więc możesz to połączyć z operacją NR1. Zanim zaczniesz wymieniać to rozbierz swoją i oceń zużycie.