Pompka zasilajaca - powietrze w odstojniku c360

Wszystko o naszych Ursusach
Celownik07

Pompka zasilajaca - powietrze w odstojniku c360

Post autor: Celownik07 »

Witam szanowne grono fachowców,
Nurtuje mnie jedna rzecz w moim c355. Jakiś czas temu wymieniałem na nową swoją pompkę zasilającą, była jeszcze starego typu, na rolce. Wymieniałem bo ropa leciała do pompy wtryskowej i nie miałem czasu jej regenerować. Kupiłem jakiś import jak na załączonym obrazku, z ręczną pompką, której się nie zakręca jak było w poprzedniej z grzybkiem. Od początku widzę że w szklance odstojnika znajduje sie powietrze podczas pracy silnika, ropa jest wypełniona do połowy. Odpowietrzanie nic nie daje. Czy to może jakoś wpływać na prace i moc silnika? Ciągnik uzytkuje do lekkich prac i nie zauważam z nim problemów, ale też nie mam porównania czy chodzi prawidłowo do innych tego typu ciągników. Moge np. wymienic tylko ten element i dać ręczną pompkę (zakręcana) ze starej?

Obrazek
Awatar użytkownika
Pronar 82A

Re: Pompka zasilajaca - powietrze w odstojniku c360

Post autor: Pronar 82A »

Raczej odstojnik nieszczelny, miałem ostatnio podobny problem p czyszczeniu odstojnika i ponownym zakręceniu. Wymiana usczelki pod odstojnikiem załatwiła sprawę. U Ciebie podejrzewam winna jest twarda Chińska uszczelka i obecne temperatury. W tej pompce jest ciśnienie podczas pracy więc by ciekło, w odstojniku tylko zasysa. Może też być przytkany kranik i zasysa gdzieś przy wężu albo na podkładkach króćca
Celownik07

Pompe chyba i tak musze oddac do pompiarza, kupilem pompke zasilajaca z mysla ze stara jest wadliwa i puszcza rope do pompy wtryskowej ale widze i na tej chinskiej jest tak samo- leci przelewem i jak odkrece bagnet, wiec podejrzewam ze puszczaja sekcje. Zna ktos godnego polecenia pompiarza w okolicach Zwolenia lub Warszawy?
Tak u mnie to wyglada- w odstojniku pol na pol ropa/powietrze choc silnik ładnie gada.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pronar 82A

Mocno Ci leci ta ropa do środka? Wymieniłeś uszczelkę pod odstojnikiem? Popraw też podparcie bo na zdj nie jest na środku
Celownik07

Pompe w sobote zawiozlem do pompiarza wraz z wtryskami, zobaczymy co sie urodzi. Niby robi na czesciach z motorpala. Ta chinska pompka reczna to nieporozumienie. Tuz przed zawiezieniem z powrotem przerzuciłem na stara bo byla jeszcze z wsk mielec na rolce.
Celownik07

Panowie, czy takie gumowe podkładki powinny byc pod zaworkami pompy podpompowujacej? W katalogu C360 tego nie ma. Dalej szukam przyczyny zapowietrzania sie ukladu. Pompa byla u pompiarza na regeneracji, po powrocie juz ropa nie leci ,silnik ladnie pracuje rowno, ciagnik ma moc ale... Po duzszym postoju odpale, pochodzi 2sekundy i gasnie, znowu odpale pochodzi 2sek i gasnie az wkoncu odpale i chodzi jakby nigdy nic... Po nocy znowu to samo.
Obrazek
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

To chyba zaślepki tylko do ,, transportu,,. Przy montażu się to usuwa.
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Nie znam się na problemach 60-tki,ale to bardziej mi pasuje na cofanie się paliwa z wtryskowej,może nieszczelność między pompą ,a filtrami. Wydaje mi się,że w układzie gdzie zbiornik paliwa jest nad całą aparaturą,wszelkie nieszczelności nie tylko czuć,ale też widać.Przy nieszczelności po stronie ssącej paliwo się "burzy"albo przynajmniej "bąbluje" :) .
saskin

Post autor: saskin »

Ja stawiam na nieszczelność.
Rozwiązanie opisywali na https://informatorgdanski.pl/
Ostatnio zmieniony 17 mar 2025, 12:58 przez saskin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pronar 82A

marek pisze: 24 lut 2025, 9:17 To chyba zaślepki tylko do ,, transportu,,. Przy montażu się to usuwa.
Raczej dodatkowe uszczelnienie ze wzgl na niską jakość zaworków i samej pompki
ODPOWIEDZ