Przeliczenie obrotów przekładni pasowej
Przeliczenie obrotów przekładni pasowej
Jak obliczyć przełożenie sieczkarni w kombajnie A mianowicie na odrzutniku założyłem koło pasowe fi 400 natomiast na sieczkarni fi 170 i ile teraz uzyskam obrotów na sieczkarni przy pełnych obrotach bo nie wiem za bardzo z jaką prędkością kręci się odrzutnik
Re: Przeliczenie obrotów przekładni pasowej
Rozumiem że koło fi 400 napędza fi 170?
Jeśli tak 400/170= 2,35
Przekładnia 1 do 2,35
1 obrót koła fi 400 to 2,35 obrotu koła fi170
Jeśli nie wiesz z jaka prędkością kręci się odrzutnik, znajdź skąd jest napędzany,ew kup tachometr(30-50zł) pomierzysz sobie wszystkie obroty gdzie chcesz.
Jeśli tak 400/170= 2,35
Przekładnia 1 do 2,35
1 obrót koła fi 400 to 2,35 obrotu koła fi170
Jeśli nie wiesz z jaka prędkością kręci się odrzutnik, znajdź skąd jest napędzany,ew kup tachometr(30-50zł) pomierzysz sobie wszystkie obroty gdzie chcesz.
czyli ile będzie się kręcić sieczkarnia ile RPM 

2.35 raza szybciej niż koło fi400, jak duże koło ma 1000obr, to małe będzie miało 2350obr/min
Ile dokładnie to już musisz sprawdzić skąd i jak jest napędzane duże koło ,bez tych informacji to nikt nie jest Ci w stanie podać dokładnych obrotów.
Ile dokładnie to już musisz sprawdzić skąd i jak jest napędzane duże koło ,bez tych informacji to nikt nie jest Ci w stanie podać dokładnych obrotów.
Odrzutnik na którym jest koło fi400 jest napędzany szerokim pasem prosto od silnika po drugiej stronie odrzutnika
Jaka średnica kół na szeroki pas? Zarówno koło na silniku jak i na odrzutniku
dziś sprawdziłem to duże koło fi 400 ma jednak bicie było ono dorabiane od betoniarki ale chyba nic z tego jest kiepskiej jakości,od czego by było najlepiej założyć lub dorobić w miarę tanio.
PS:czy jak założę koło fi 450 to wtedy obroty się zwiększą na sieczkarni
PS:czy jak założę koło fi 450 to wtedy obroty się zwiększą na sieczkarni

-
Takie duże koło będzie ciężko znaleść. Podaj na jakie szerokie paski, ilość pasków i średnicę mocującą. Może u gościa coś znajdę, ale to na spokojnie.
Jak założysz większe koło to zwiększysz obroty na sieczkarni.
Jak założysz większe koło to zwiększysz obroty na sieczkarni.
na pasek 17 jeden,mocowanie jest na 6 śrub m10,środek to dziura fi 50,chyba najlepiej będzie dorobić ze sklejki i przetoczyć
Jeśli ma to siekać słomę w kombajnie,to żadna sklejka tego nie wytrzyma. Tylko koło stalowe/żeliwne najlepiej na 2 paski. Sieczkarnia potrzebuje sporo mocy.
oryginalnie wszędzie jest na jeden pasek i daje rade,znajomy tokarz robi dużo kół pasowych ze sklejki i twierdził że jest to dobre rozwiązanie
Po pierwsze należało by się dowiedzieć ile obrotów ma ,, fabryczna,, sieczkarnia bo może nie muszą być bardzo wysokie. Po drugie żeby uzyskać duże przełożenie na małych kołach należy wykonać przełożenie pośrednie Dla prostoty obliczeń załóżmy że mamy pierwsze przełożenie 1x2 i średnicę kół fi 20 na fi 10.Przy 1000 obr. na drugim kole uzyskujemy 2000 obr. Teraz do tego koła dołączamy znowu koło fi 20 na fi 10 i uzyskujemy na drugim kole już 4000 obrotów a koła ,, małe,, Gdy byśmy takie przełożenie obrotów chcieli uzyskać na jednym przełożeniu to koło pierwsze fi 40 a koło drugie fi 10 Jest różnica. Może iść w tym kierunku. Co do wykonania kół dowolnej średnicy to bierzemy tłoki w ilości która pozwoli nam na wykonanie surowego odlewu średnicy jaka nam potrzebna. Topimy je i zalewamy jakąś okrągłą formę i reszta w rękach tokarza. Można tak wykonać dowolne średnice i szerokości kół pasowych. Koło fi 40 musiało by być dokładnie wyważone bo przy dużych obrotach pod obciążeniem się po prostu rozleci.
-
Koła że sklejki to tylko do maszynki do mięsa pod warunkiem dorobienia stalowej piasty. Syfu że sklejki na tokarce, masakra ze sprzątaniem a musi być na zicher wysprzątane bo później wióra stalowe by zapaliły troty. Duże aluminiowe koła mogą być ale często wyrabiają się w miejscu kina i trzeba dorabiać stalowa piastę aby to posłużyło. Można na złomie się zaopatrzec ale przeważnie są obstawione i co lepsze odkładają dla siebie lub kogoś. Na większych składach wycinają palnikiem z blachy nawet i grubosc 100mm. Czasami fabryczne kupisz taniej bo to masówka niż kombinować bo materiał i praca teraz kosztują. Kół stalowych się nie wyważa, z żeliwa szarego to konieczność.
Ja bym nigdy nie założył takiego koła do kombajnu,tym bardziej jako napęd do sieczkarni. Wystarczy,że pójdzie więcej słomy,pasek się zacznie ślizgać i sklejka może się zapalić. Nie wiem czy zaoszczędzenie 250-400zł bo tyle kosztuje koło podobnej wielkości,jest warte ryzyka spalenia kombajnu.
Zgadzam się z tobą mam na ten moment tak: duże koło fi 400 x podwójne fi 170 x 170 na sieczkarni dlatego tak bo nie dostałem nigdzie tak długiego paska dlatego jest podzielone to kołem podwójnym fi 170,ale tak jak piszesz można by było jakoś tak pokombinować żeby koło fi 400 zastąpić zdecydowanie mniejszym,podwójne by musiało zostać bo za drogie było żebym go zmieniał i na sieczkarni by można było coś zmienić ewentualnie.marek pisze: ↑23 mar 2025, 18:43 Po pierwsze należało by się dowiedzieć ile obrotów ma ,, fabryczna,, sieczkarnia bo może nie muszą być bardzo wysokie. Po drugie żeby uzyskać duże przełożenie na małych kołach należy wykonać przełożenie pośrednie Dla prostoty obliczeń załóżmy że mamy pierwsze przełożenie 1x2 i średnicę kół fi 20 na fi 10.Przy 1000 obr. na drugim kole uzyskujemy 2000 obr. Teraz do tego koła dołączamy znowu koło fi 20 na fi 10 i uzyskujemy na drugim kole już 4000 obrotów a koła ,, małe,, Gdy byśmy takie przełożenie obrotów chcieli uzyskać na jednym przełożeniu to koło pierwsze fi 40 a koło drugie fi 10 Jest różnica. Może iść w tym kierunku. Co do wykonania kół dowolnej średnicy to bierzemy tłoki w ilości która pozwoli nam na wykonanie surowego odlewu średnicy jaka nam potrzebna. Topimy je i zalewamy jakąś okrągłą formę i reszta w rękach tokarza. Można tak wykonać dowolne średnice i szerokości kół pasowych. Koło fi 40 musiało by być dokładnie wyważone bo przy dużych obrotach pod obciążeniem się po prostu rozleci.
Gorsza kwestia bo paski kupiłem na te wymiary co mam teraz a tanie nie były
PS: teraz przeliczyłem sobie, nie wiem czy dobrze ale na odwrót jeśli bym dał sobie koło pasowe czyli na napedzajace fi 170 a na sieczkarni fi 75 to wyszło mi 2267obr.min