Ursus C-355 przeciek zwolnica-pochwa

Wszystko o naszych Ursusach
Celownik07

Ursus C-355 przeciek zwolnica-pochwa

Post autor: Celownik07 »

Dzień dobry,
Panowie co może przeciekać w zaznaczonym miejscu między pochwą a zwolnicą? Płynu hamulcowego nie ubywa a wiec nie z cylinderka, pozostaje albo ze zwolnicy albo z mostu olej. Może być ze zwolnicy i koło zębate narzuca olej? Most uszczelniałem rok temu i sie zastanawiam czy juz moze to uszczelnienie poszło -lub podczas wkładania zwolnicy półosią wargę sie uszczypneło, ale to zaczelo dopiero teraz przeciekać. Dodam że poprzedni mechanik (kiedyś) przyspawał łby śrub na drut po obwodzie, wiec albo rzeźba mnie czeka albo po prostu nie miał tych półokrągłych podkładek i tak zrobił na szybko.

Obrazek
Awatar użytkownika
BPC

Re: Ursus C-355 przeciek zwolnica-pochwa

Post autor: BPC »

Myślę, że jak najbardziej może być tak, że narzuca olej. Olej przekładniowy jest na tyle gęsty że podczas obrotu kół zębatych praktycznie je oblepia po całym obwodzie i ten olej przez wałek może uciekać przez uszczelniacz jeżeli uszczelniacz już swoje przeżył. No ale nie można też wykluczyć że olej napływa po wałku od tylnego mostu. Ja na Twoim miejscu bym kupił komplet uszczelniaczy, jako że fortuny nie kosztują, zrzucił zwolnicę razem z pochwą i powymieniał uszczelniacze w zwolnicy, szczękotrzymaczu i, jeżeli faktycznie wyjdzie że się uszkodził uszczelniacz w tylnym moście, to i w tylnym moście.

Jak ten magik przyspawał tylko kawałek drutu po samych łbach to jeszcze bez dramatu. Szlifierka w rękę i raz dwa się to usunie a śruby wymieni na nowe i da po bożemu podkładki sprężynki.
Ursus C-4011 1968r., Ursus C-328 1962r.
Celownik07

tak sobie analizuje katalog i odświeżam pamięć żeby w wolnym czasie sie za to zabrać w zimę i nasuwa mi sie pytanie. Czy jezeli zdejmę pierścień osadczy z półosi (foto1) to już normalnie wybiję całą półoś w stronę koła (po odkręceniu górnego dekielka zwolnicy) ? Czy jeszcze coś z osprzetu hamulców by blokowało?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
BPC

Post autor: BPC »

Zobacz sobie ten filmik jak to jest składane
https://www.youtube.com/watch?v=74g0Q7ajjig

Moim zdaniem i tak dobrze, żebyś zrzucił szczękotrzymacz żeby wymienić w nim uszczelniacze. Jak zrzucisz szczękotrzymacz to już tylko łożyska Cię będą trzymały w zwolnicy.

Tu też nagranie jak chłopaki składają zwolnicę
https://www.youtube.com/watch?v=NgMbR9b7I-s
Ursus C-4011 1968r., Ursus C-328 1962r.
Celownik07

Ogladalem ogladalem :) czeka mnie grubsza robota. Co tam przy okazji rozebranej zwolnicy warto wymieniać/sprawdzic ? (Okladziny hamulcow itd)
Celownik07

A jeszcze pytanie: co to jest i gdzie powinno isc nr 15 i 51 ?

Obrazek
ODPOWIEDZ