Zamiatarka Pronar ZMC 2

Ogólne dyskusje o maszynach rolniczych
Awatar użytkownika
Bolszewik

Zamiatarka Pronar ZMC 2

Post autor: Bolszewik »

Panowie mam takie coś naprawić / uruchomić / ustawić ....
Czy ktoś ma doświadczenie z takim sprzętem.

1. Problemy ze sterowaniem - uszkodzone zdewastowane manipulatory - naprawione. Wszelkie inne usterki elektryczne usunięte.

2. Problemy z opadaniem zespołu szczotek i ssawy. Początkowo opadało tylko o jakieś 10 cm. Stwierdziłem że problem jest w zamku hydraulicznym (zacięty zaworek). Wymieniłem na nowy i .... Przestało opadać całkiem. Wymieniliśmy też Zawór dławiąco zwrotny (13). Zaczęły opadać ale mimo regulacji nie tak jak powinny. Chodzi o to że opadają dopiero jak się je depnie. Oczywiście to niedopuszczalne w normalnej pracy tylko na postoju podczas serwisu takie coś można zrobić. Drugi sposób to gdy szczotki są w pozycji transportowej zmniejszenie obrotów szczotek do minimum (stop), przełączenie na opuszczanie. Wówczas po chwili zwykle opadną i można potencjometrem dodać im obrotów. Oczywiście to też niedopuszczalne bo operator nie będzie się tak bawił w czasie pracy.

Obrazek

Serwisanci podpowiedzieli że nie ma ciśnienia na górę siłowników. To oczywiste że olej pójdzie zbiornika, niekoniecznie przez zawór 13 na tłoczyska tym samym zamek hydrauliczny nie odblokuje się.
Wmontowałem w układ dla próby zawór kulowy w miejsce zielonej kropki. Po jego zamknięciu i przełączeniu na opuszczanie zespół czyszczący opada. Po chwili go otwieram i wszystko pracuje normalnie.

Pytania:
a) Czy to może być wina zbyt małego ciśnienia w układzie (powinno być 16 MPa).
b) Gdzie wkręcić manometr pomiarowy ?
c) Czy można poprawić fabrykę montując w miejsce zaworu kulowego zawór z cewką elektryczną wyzwalaną przyciskiem z kasety sterujący.
d) Może lepiej zastosować jakieś rozwiązanie automatyczne (elektryczne lub hydrauliczne).

3. Uruchomiłem zraszacze, a dokładniej elektrozawory i wszystkie dysze poza tymi w kanale ssawnym. Problemy są dwa:
e) Szybkie zużycie wody - pewnie dysze leją zamiast robić mgłę.
f) Kurz - u góry jest cyklon z odsysaniem cząstek stałych tylko że to nie do końca działa. Ta nerka z której wysysany jest kurz jest nieszczelna i wydmuchuje z niej pył. Czy to wina nieodpowiedniego zraszania, owej nieszczelności czy jeszcze czegoś ?

Kto coś wie proszę o Pomoc.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Marcin_330

Re: Zamiatarka Pronar ZMC 2

Post autor: Marcin_330 »

Wybacz, pisałem na kolanie, ale przyjrzałem się dokładniej - więc koryguję post. Dzikie to sterowanie troszkę. Wydaje mi się, że dławieniem może być sam zamek, ale jest on wpięty w obwód także z silnikami. Dlaczego jest to sprzężone - nie mam pojęcia, opadać będzie to tylko na włączonych silnikach. Być może dławienie na zaworze 13 jest za duże - można spróbować je wyregulować. Można też usunąć ten zamek, przygniecenie szczotką raczej nikomu nie grozi, a zmniejszy to znacząco opory przepływu.

Powyższe ma sens, jeśli szczotki są opuszczane, gdy siłownik się wysuwa. A tego pewien nie jestem, widziałem tylko zdjęcia maszyny w internecie. ;)

P. S.: A, no to chyba znam główną przyczynę problemu, ponieważ żeby siłownik opadł, to musi z drugiej strony też zassać olej - na żółto zaznaczyłem rozdzielacz, i w momencie gdy pracują silniki, a Ty opuszczasz szczotki, to musi być on przesterowany tak, by odciąć przewód tłoczny id spływowego. Więc siłownik opada wolno, bo zasysa tylko to, co przepłynie przez silnik. Opadałby szybciej, gdyby ten zawór był tak jak jest na schemacie, ale nie wiem czy masz nad nim bezpośrednią kontrolę, czy też działa on w automacie. Na Twoim miejscu po prostu rozdzieliłbym te dwa obwody (napędu szczotek i podnoszenia), bo nie rozumiem potrzeby sprzężenia tego, więcej w tym problemu niż korzyści mam wrażenie.

Obrazek

Z ciekawości - te zawory to są z PONARu?
Awatar użytkownika
Bolszewik

Zawory są jakieś tam .... Mogę sprawdzić.

Zawór 13 regulowałem ja oraz serwisanci, niewiele to daje.

Teoria była chyba taka żeby szczotki opadając już były w ruchu, aby ich nie uszkodzić.

Ja też bym zrobił rozdzielacz na 4 sekcję i po sprawie. Ewentualnie dał zależność że najpierw szczotki potem opad. Tyle że to nie moja zabawka. Skoro to działa na YT to musi się dać.

Nad zaworem który zaznaczyłeś nie mam kontroli z pulpitu. Jest tam regulacja i mnie to wygląda na zawór bezpieczeństwa.

Zrobię zdjęcia ....
T-25
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Siłowniki,,8,, połączone są jedną stroną ze zlewem i mają zasilanie jednostronne.Zawór na który kolega wytworzył jakąś dziwną teorię wygląda na mechaniczny STOP .
Awatar użytkownika
Bolszewik

Obrazek
Widok ogólny, Nie widać tego na zdjęciu ale zespół zamiatający podczas pracy opiera się na kółkach tuż nad ziemią. Siłownik 8 musi mieć otwartą górę żeby mógł dostosować się do terenu.

Obrazek
Widać dołożony zawór kulowy o którym wspominałem oraz zawór regulacyjny 13 (nowy).
Ten co Marcin zaznaczył na żółto jednak jest na cewce. Z tym że nie ma na niego wpływu z panelu. jakoś załącza/wyłącza go automatyka, ale nie mam jak tego teraz sprawdzić trzeba podłączyć traktor, a jestem już w domu.

Obrazek
Widok od przodu.

Obrazek
Zamek hydrauliczny który wymieniłem. Na pewno było z nim coś nie tak bo miał w sobie pełno syfu / rdzy.

Siłowniki 8 połączone są górą ze zlewem jak pisze Pop tylko że przed rozdzielaczem jest zamek hydrauliczny i on trzyma chyba dół. Przed wymianą owego zamka mogłem stanąć na zespole zamiatającym i nie opadało. Wydaje mi się że łatwiej jest olejowi po przepracowaniu w silnikach spłynąć do zbiornika niż popchnąć siłowniki.
T-25
Marcin_330

Pop, masz rację, znowu nie dojrzałem, im dłużej się na to patrzy tym dziwniejsze się wydaje. Zawór na żółto jest albo całkowicie zamknięty, albo dopuszcza przepływ z gałęzi spływu do tłoczenia (czyli na spływie musiałoby być ciśnienie wyższe niż na tłoczeniu?!). Nie mam też bladego pojęcia po co tu siłownik obustronnego działania, skoro nie jest zasilany z drugiej strony, jedyne co, to spowalnia to opuszczanie, bo musi sam zassać olej ze zbiornika. Trzeba by to rozbić na dwie gałęzie tak czy siak, ew. dorzucić jakieś zasilanie na siłownik z drugiej strony. Przede wszystkim trzeba zmniejszyć dławienie od góry siłowników - nie chodzi o to, że olej ma je popchnąć, wymusza to ciężar mioteł, ale tłoczyska są raczej szczelne i muszą zaciągnąć olej. Prościej jest, gdy spływający z silników olej wchodzi do gałęzi, zawsze jakieś nadciśnienie. Możesz na początek pozbyć się tej 13, być może to wystarczy żeby trochę odblokować przepływ.
Awatar użytkownika
pop

Faktycznie po powiększeniu schematu widać napęd ręczny i elektryczny na,, żółtym ,,zaworze,ten zawór bocznikuje ciśnienie,więc może pełnić funkcję awaryjnego wyłączenia,lub np.opóźnionego startu.Włączenie napędu szczotek powoduje połączenie zasilania siłowników ,,8,,ze zlewem,być może w celu kopiowania terenu ,Ciężko się odnieść do problemów,jeśli nie znasz mechanicznej budowy maszyny,dlatego ja automatyk,a nie hydraulik tylko gdybam ze schematu.Nie bardzo zrozumiałem o co chodzi(w sensie problemu),ale opuszczenie siłowników ,,8,, jest możliwe wg,mnie tylko przy włączonym napędzie szczotek.
Awatar użytkownika
pop

Taka konstrukcja siłownika Marcinie wraz z zaworem zwrotno -dławiącym może służyć spowolnieniu reakcji na kopiowany teren,czyli dociskanie do podłoża w skrócie.
Marcin_330

To raczej po prostu tłumienie, co wydaje mi się pogarsza kopiowanie terenu (gdy pojawi się wybrzuszenie - to powstaje siła docisku, ale w dołku czy za wybrzuszeniem z kolei szczotka nie dotknie podłoża, bo za wolno opada), jeśli nie ma tu docisku sprężyn, to nie wydaje mi się to potrzebne (brak oscylacji do wytłumienia).

Teoretycznie może lepiej by to działało na oleju o niższej lepkości, ale i tak wahania temperatury oleju hydraulicznego (a więc i jego lepkości) w praktyce są znaczne. Wiosną zamiatając chodniki startuje się z temperaturą kilku stopni (temp. otoczenia), a po nagrzaniu w letni dzień 80 °C nie jest niczym specjalnym. To daje zakres ok. 130 cSt - 11 cSt dla HL 46 o VI 100. Rozbieżność jest znaczna, więc tłumienie na zaworze 13 trzeba by co rusz regulować, co wydaje się uciążliwe.

Myślę że idea tego zaworu była taka, żeby olej spływający z silników przypadkiem nie podnosił siłowników szczotek, ale najwidoczniej dławienie utrudnia normalną pracę.
Awatar użytkownika
pop

Zawór zwrotno-dławiący Marcinie,działa tak,że w jednym kierunku zapewnia swobodny przepływ,a w drugim przez dławik(z reguły regulowany).
Awatar użytkownika
pop

Obrazek

To co zaznaczyłem to najprawdopodobniej zamek o którym mówiłeś,żeby otworzyć wypływ oleju z siłowników ,,8,, zamek musi być wysterowany ciśnieniem napędu silników.Zamek otwiera się przy ustalonym przez producenta ciśnieniu.Oczywiście przestrzeń z drugiej strony siłowników musi swobodnie zasysać olej(filtr,zawór z-d).Tak na sucho bez schematu el;można się domyślać,że także podnoszenie mechanizmu szczotek wyłącza lub znacznie redukuje obroty silnków.Zakładam ,że upewniłeś się że problem z opadaniem mechanizmu nie jest spowodowany uszkodzeniem mechanicznym lub np.zapieczeniem.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2026, 20:49 przez pop, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin_330

Rozumiem, ale mówimy o różnych zaworach. Mi chodziło o ten opisany numerem 13 na rysunku
Awatar użytkownika
pop

Marcin_330 pisze: 33 min temu Rozumiem, ale mówimy o różnych zaworach. Mi chodziło o ten opisany numerem 13 na rysunku
mi też ;)
Marcin_330

No i cały "wic" w tym, że nie zapewnia swobodnego przepływu dla opuszczania, a jedynie dla podnoszenia. Tak przynajmniej mi się wydaje.

Co do zamka, to podnoszenie szczotek powinno chyba wyłączyć napęd silników - ciśnienie otwiera wtedy zawór zwrotny łączący wlot silników ze spływem. Odwrotnie dzieje się orzy opuszczaniu, jak się domyślam. Czyli ciśnienie zasilania jest podane na napęd silników, i otwiera ono spływ z siłowników do zbiornika.

W sumie mam fajny przekrój, więc mogę dokładniej opisać jak ten tzw. zamek (fachowo zawór zwrotny sterowamy podwójny) działa. Otóż przepływ A1->A2 i B1->B2 jest możliwy cały czas (po pokonaniu siły sprężyn suwaków 1 i 2 oczywiście). Ale przepływ w kierunkach A2->A1 i B2->A1 nie jest możliwy. Jeśli np. w kanale A1 wystąpi wzrost ciśnienia, to olej popłynie do A2, a suwak 3 przesunie się pod wpływem ciśnienia i wciśnie suwak 2, otwierając tym samym przepływ w kanale B w obu kierunkach. Analogicznie przy nadciśnieniu w kanale B1.

Obrazek
Awatar użytkownika
Bolszewik

Ten element który zaznaczyłeś - zamek wymieniłem. Stary jest na ostatnim zdjęciu. Być może dało się go naprawić - wymyć, ale ja postanowiłem go wymienić.

Strona 45:
https://www.rolnymarket.eu/wp-content/u ... C20_PL.pdf
Element 8.4 to zawór główny
Ale kiedy jest uruchamiany i czy działa to trzeba by sprawdzić doświadczalnie. Z tego schematu nie wynikają zalezności działania.

Podnoszenie automatycznie stopuje szczotki.
T-25
ODPOWIEDZ