Pasażerowie na ciągniku
Re: Pasażerowie na ciągniku
A mi pani Naczelnik Wydziału Komunikacji powiedziała, że jak są spełniane warunki techniczne dotyczące siedziska pasażera w ciągniku rolniczym, to nie ma problemu aby uzyskać wpis do dowodu rejestracyjnego.
Tu chodzi tylko o dobrą wolę diagnosty. Jak mu się nie chce lub nie chce brać na siebie odpowiedzialności, to wtedy będzie wymyślać.
Tu chodzi tylko o dobrą wolę diagnosty. Jak mu się nie chce lub nie chce brać na siebie odpowiedzialności, to wtedy będzie wymyślać.
Owszem, ale założyłeś kabinę z innego ciągnika do innego. Jeden się nie kapnie i klepnie, a drugi się orientuje że przeróbka i tego nie zrobi. U mnie zawsze wystarczało zamontować oryginalne siedziska, choć też nie obyło się czasem z dodatkowym argumentem - najczęściej przynosiłem ze sobą oryginalną instrukcję obsługi danego ciągnika, gdzie pokazane było siedzisko na zdjęciu i przeważnie wpisane jest w danych technicznych 1+1 albo traktorzysta + pomocnik.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Za żaden pewnik bym tego nie brał, ale rozmawiałem kiedyś z diagnostą o 2 miejscu w ciągniku i standardowo gadka w stylu, że jak jest w dowodzie 2 to można. A, że ten diagnosta jest człowiekiem i rolnikiem to powiedział, że ma C-330 z kabiną, zarejestrowaną na 2 osoby i 2 synów to z nimi czasem jeździ. Jak go policjant zatrzymał i zwrócił uwagę, że jadą w 3 to się spytał, którego ma wysadzić i na tym się skończyło. A o samym fakcie wożenia dzieci i jego legalności nie mówił ani słowa, więc chyba tego nikt się nie czepia.
Nawet w C-360 z Naglakiem bez tej dodatkowej wkładki na tył dziecko spokojnie może wypaść, albo mieć zmiażdżoną nogę przez podnośnik, co tyczy się również dorosłego.
Ale to instrukcja C-330? Tam zawsze było 1 bo ławeczki nie było
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
No tak, widać, ale nie wiadomo skąd te ilustracje są zaczerpnięte. Rysunki ilustracje często są zaczerpnięte ze starych wersji itd.
Tak było w instrukcji do C-345, a chyba nawet do C-355, czy C-360, że dużo zdjęć, nawet tych istotnych zostało z C-4011.
Ale na tych rysunkach widać, że to jest C-330.
Rysunek 1:
maska, deska rozdzielcza, kierownica, przednia oś, zaczep polowy. Wszystko typowe dla C-330 z początku produkcji.
Rysunek 2:
Rozdzielacz widoczny na błotniku występował tylko w C-330, więc też nie ma mowy o użyciu rysunku z instrukcji np. C-328.
Zdjęcia pochodzą z instrukcji obsługi C-330 z wydanej w 1968 roku.
Rysunek 1:
maska, deska rozdzielcza, kierownica, przednia oś, zaczep polowy. Wszystko typowe dla C-330 z początku produkcji.
Rysunek 2:
Rozdzielacz widoczny na błotniku występował tylko w C-330, więc też nie ma mowy o użyciu rysunku z instrukcji np. C-328.
Zdjęcia pochodzą z instrukcji obsługi C-330 z wydanej w 1968 roku.
Może przewidywano gdzieś z początku ławeczki, ale potem zrezygnowano? Nie wiem. Tak czy owak - jest to nadal rysunek, a nie zdjęcie. Więc można wszystko
Racja, ale małe dziecko na ławce na błotniku i tak nie przejdzie ze względu na zagrożenie bezpieczeństwa z Art. 97 Kodeksu wykroczeń.bergman31 pisze: ↑27 lip 2026, 15:33 Martek skąd wzięłaś taką informację? Przejżałem Prawo o Ruchu Drogowym i znalazłem tylko to:
"Art.45.
2. Kierującemu pojazdem samochodowym zabrania się:
6) przewożenia na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego, poza fotelikiem bezpieczeństwa dla dziecka lub innym urządzeniem potrzymującym dla dzieci, dziecka mającego mniej niż 150 cm wzrostu.
Według ustawy Prawo o Ruchu Drogowym, ciągnik rolniczy nie jest pojazdem samochodowym, więc przepis Art.45. 2. 6) niedotyczy kierującego ciągnikiem rolniczym i pojazdem wolnobieżnym.
Ale tu zależy od sytuacji i oceny policjanta. Za przewożenie 10 latka na fotelu pasażera w kabinie nie dostaniesz mandatu, ale za 10 latka na ławeczce na błotniku już możesz dostać.
Na zdjęciu C-335 z ławeczką na błotniki.
https://www.farmer.pl/technika-rolnicza ... 14887.html
Martek dlaczego przewożenie małego dziecka na ławeczce traktorem ma być karane z Art.97. Równie niebezpieczne jest gdy małe dziecko jedzie swoim rowerem po chodniku pod opieką osoby dorosłej. Przecież w każdej chwili może zjechać z chodnika na jezdnię, wprost pod nadjeżdżający samochód.
Na motocyklu można przewozić dziecko wieku powyżej 7 lat i to z prędkością do 40km/h. Myślisz że dziecko siedzące za kierowcą na motocyklu jest bezpieczniejsze niż na traktorze bez kabiny? W dodatku stary traktor przeważnie nie jedzie szybciej niż 25km/h.