gatunek żeliwa na prowadnice zaworów
gatunek żeliwa na prowadnice zaworów
Witajcie
potrzebuję kupić żeliwo aby wytoczyć nowe prowadnice zaworów do zetorka
czy wiecie jaki gatunek powinien być ??
najlepiej jakiś symbol/oznaczenie - w hurtowni stali i metali nieżelaznych nie wiedzą , ale twierdzą,że jak podam symbol -to sprowadzą co należy
potrzebuję kupić żeliwo aby wytoczyć nowe prowadnice zaworów do zetorka
czy wiecie jaki gatunek powinien być ??
najlepiej jakiś symbol/oznaczenie - w hurtowni stali i metali nieżelaznych nie wiedzą , ale twierdzą,że jak podam symbol -to sprowadzą co należy
RE: gatunek żeliwa na prowadnice zaworów
Spróbuj podpytać w sklepie z częściami rolniczymi lub zobacz w książce napraw. Zazwyczaj takie informacje są podawane. A jaki to zetorek? Jak 25 lub 50 to u pepków kupisz części. U nasz też powinieneś znaleźć. A zobacz w firmie co remontuje głowice. Wiem że oni maj a coś w stylu uniwersalnych prowadnic, tzn. jakiś śmiesznzy typoszereg o wymiarach od do. Tylko jak każde trzeba rozwiertakiem rozwiercać na wymagany wymiar.
do zetorka 25 nic z typówek nie znaleźli (waleko śr.40x90 na 1 prowadnicę trzeba), 1 głoiwcę zrobili mi z wałka uniwersalnego z zapasów , a na 2gą potrzebują materiał
tego nic nie podpasuje:
http://allegro.pl/item387624067_prowadn ... 5_912.html
http://allegro.pl/item387624067_prowadn ... 5_912.html
niestety , zetorki mają kołnierz (śr 35-36 o ile pamiętam)i dość chude trzonki zaworowe
- Janusz1959
To żeliwo, na trzonki zaworowe zawiera od 8do 12%chromu Hb=220,można z brązu .
Prowadnice powinny być wykonane z żeliwa odlewanego metodą odlewu ciągłego ( pręty ) oznaczenie GG25 ( żeliwo szare klasy 25, nasze stare oznaczenie Zl250 ) czyli Rm>= 250 MPa.
tyle odpowiedź z MAHLE , przy okazji -nie produkują gotowych
tyle odpowiedź z MAHLE , przy okazji -nie produkują gotowych

- Janusz1959
Jeżeli potrzebujesz napisz.
dzięki Janusz , przegryzłem juz ten temat , znalazłem odlewnię żeliwa w Bydgoszczy, sprzedają wałki 40x300 "250"-tki , kupiłem 3 szt - na 2 głowice wystarczy , gdyby komuś jeszcze trzeba było - mogę pomóc w tym zakresie