Blokada kół w samie.

Wszystko co związane z motoryzacją
wento

Blokada kół w samie.

Post autor: wento »

Niedawno zakupiłem ciągnik typu ,,sam" I mam takie pytanie: tylny most jest od stara z blokadą tylnego mostu. Jak działa ta blokada może ktoś mi wytłumaczyć??
Awatar użytkownika
Dobrodziej103

RE: Blokada kół w samie.

Post autor: Dobrodziej103 »

Gdy włączysz blokadę obydwa koła równo "ciągną" do przodu, lecz wtedy nie zaleca się skręcać przednimi kołami(z resztą to bardzo trudne);)
wento

Tylko ja mam tak,że mam pod siedzeniem taką wajchę , która się włącza w lewo i w prawo i zaraz odbija w normalne położenie. Jak ją zatrzymać żeby nie odbijała zaraz??:)
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

W Starach 200 i 28 było elektryczne załączanie blokady. Cewka trzymała puki była włączona, a po wyłączeniu blokada automatycznie się wyłączała. Podobnie jak jest to w ciągnikach, puki "deptasz" jest blokada. Po prostu wajchę trzeba trzymać, lub zrobić sobie pedał na wzór tego z ciągników.

Poza tym zrób fotografię mostu bo piszesz Star, a było ich kilka modeli i nie do końca wiadomo o który Ci chodzi.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
wento

W sobotę bede miał cyfrówkę to zrobię. Czyli jak trzymam wajchę to oba koła ciągną tak samo ,,równo''?? A w jakich sytuacjach można tego używać??
Marcin216

Post autor: Marcin216 »

Przyłączę się do tematu, mam też taką blokadę tylnego mostu. Interesuje mnie jak ona działa?? czyli od czego zacząć jej naprawę i oględziny. bo w tej chwili nie działą.[ włączam ją jak koło ,,staje'' i nic nie ciągnie] most starowski ale dokładnie jaki typ to nie wiem.
ihc 64

Post autor: ihc 64 »

Wento , np dzisiaj możesz użyć gdybyś chcial wjechać pod zaśnieżoną górkę *annoy*
Awatar użytkownika
papiszon

Post autor: papiszon »

@Bolszewik, małe sprostowanie. Stary serii 200 (244, 266) miały siłowniki pneumatyczne sterowane elektrozaworem. Zwykłe "dwusetki" nie miały blokady.
Stary 28 były bez blokady tylnego mostu, ale 660 (wojskowe) już tak. Załączane "wajchą".
@wento. Blokady tylnego mostu używa się wtedy, gdy któreś z kół napędowych traci przyczepność i "boksuje". Przykład podał Ci @ihc64.
Awatar użytkownika
z_daro

Post autor: z_daro »

No tak jak kolega wyżej pisze blokada mostu służy do tego że jak wjedziesz gdzieś w ciężki teren a koła straciły przyczepnośc włączasz napęd i wtedy koła ciągną jednakowo tak samo tak jakby były połączoną długą ośką w środku mostu, wtedy mechanizm róznicowy przestaje pracowac po prostu:)
Marcin216

Post autor: Marcin216 »

Marcin216 napisał/a:
Przyłączę się do tematu, mam też taką blokadę tylnego mostu. Interesuje mnie jak ona działa?? czyli od czego zacząć jej naprawę i oględziny. bo w tej chwili nie działą.[ włączam ją jak koło ,,staje'' i nic nie ciągnie] most starowski ale dokładnie jaki typ to nie wiem.
a mnie pomoże ktoś, bo niewiem od czego zacząć przy jej naprawie?
ODPOWIEDZ