jak odpalic zetora k25:)
jak odpalic zetora k25:)
dzien dobry:)mam z tatą kupowac zetorka k25 i chciałbym dowiedziec się troche o tym modelu bo praktycznie nic nie wiem:(pierwsze pytanie czy ma ktos tylnie opony o wymiarach 9.00-36 jak tak prosze napisac:)jeszcze nie wiemy jak go odpalic mógłby mi ktos wytłumaczyc jak to zrobic najlepiej fotke wstawic tej całej doeki rozdzielczej bo wczoraj byłem chcieliśmy go odpalic ale sie nie dało
wlalismy ciepłej wody cos kręcił ale nie odpalił:(prosze o wytłumaczenie jak to zrobic i jak podłaczyc swiece zarowe

RE: jak odpalic zetora k25:)
Jeżeli chodzi o odpalanie:
włączasz odprężnik, podgrzewasz świece, kręcisz rozrusznikiem i wyłączasz odprężnik, ja wczoraj musiałem użyć trochę samostartu bo nie chciał odpalić. Jeżeli nie działają podgrzewacze, to możliwe jest, że spalona jest instalacja, u mnie wczoraj się zapaliła i muszę dochodzić gdzie jest zwarcie.
Najprościej by było go pociągnąć.
opony są na allegro, ostatnio dość sporo widziałem 9.5-36 i 9.00-36
jeżeli masz taką możliwość to albo daj zdjęcia tego zetora zobaczymy co tam zamierasz kupić, a jak chcesz dobrze kupić to zabierz kogoś kto zna się na ciągnikach trochę.
Co do podłączenia świec:
Kabel idzie do świec, przez kontrolkę i do przełącznika, kwestia czy masz od c-330 czy oryginalny, jeżeli od c-330 to mogę Ci pomóc, bo mam taki w swoim Zetorze.
Jeżeli będziesz chciał wiedzieć coś więcej a będę umiał pomóc to pisz na gg, ja w grudniu kupowałem Zetora swojego.
włączasz odprężnik, podgrzewasz świece, kręcisz rozrusznikiem i wyłączasz odprężnik, ja wczoraj musiałem użyć trochę samostartu bo nie chciał odpalić. Jeżeli nie działają podgrzewacze, to możliwe jest, że spalona jest instalacja, u mnie wczoraj się zapaliła i muszę dochodzić gdzie jest zwarcie.
Najprościej by było go pociągnąć.
opony są na allegro, ostatnio dość sporo widziałem 9.5-36 i 9.00-36
jeżeli masz taką możliwość to albo daj zdjęcia tego zetora zobaczymy co tam zamierasz kupić, a jak chcesz dobrze kupić to zabierz kogoś kto zna się na ciągnikach trochę.
Co do podłączenia świec:
Kabel idzie do świec, przez kontrolkę i do przełącznika, kwestia czy masz od c-330 czy oryginalny, jeżeli od c-330 to mogę Ci pomóc, bo mam taki w swoim Zetorze.
Jeżeli będziesz chciał wiedzieć coś więcej a będę umiał pomóc to pisz na gg, ja w grudniu kupowałem Zetora swojego.
dobrze jest tez podgrzac opalarką kolektor ssacy
ja bede miał możliwosc zrobic mu zdjecie to nie ma problemu ale nie wiem czy pojedziemy go odpalac teraz czy dopiero jak sie ociepli:)
a czy mozna by jakąs fotke z tym podłaczeniem świec bo nie zabardzo to rozumiem:(
a czy mozna by jakąs fotke z tym podłaczeniem świec bo nie zabardzo to rozumiem:(
uruchamia się z gazem ręcznym na max
tego chyba nikt nie dopisał
tego chyba nikt nie dopisał
- przemekprzemek2
No właśnie a to przecież jest takie istotne.
wydawało mi się, że raczej to jest oczywiste, że trzeba dać gaz na max
Wydaje mi się najlepiej jest go zaciągnąć. Zalać go ciepłą wodą i jazda.
Jest to najszybsza możliwa opcja odpalenia tej maszyny, a juz w ogóle jak stała dość długo:).
Jak juz tu koledzy mówią o ogniu w kolektor ssący to czasami nie daj za duzo bo nie dostanie tlenu i nie zapali juz w ogóle.<oczywiście jak mówimy o odpalaniu na rozrusznik>
Jeszcze możesz go przelać ciepłą wodą... lać wodę i odkręcić kranik od bloku i czekać aż poleci ciepła, zresztą jak złapiesz za blok bliżej góry to bedzie czuć czy ciepły, bo bardzo duzo to daje ;]
A żeby sprawdzić swiece czy grzeją to złap za tą porcelankę i tez sprawdzisz ;].
Ja odpalam mojego tak jak Ci napisałem <po pierwsze grzeje swiecę przelewam wodą i chodzi ;]>.
Stwierdzam ze szkoda go męczyć na rozrusznik i najlepsza metoda to tzw."zaciąg".Przeciągnij go troszku na kompresie <około 5 metrów> i opuść odprężnik i musi wziąć, a szczególnie jak wlejesz ciepłą wodę
.
Jak bedziesz potrzebował jakiś wskazówek to pisz postaram się odpowiedzieć
.
Życzę sukcesów w odpalaniu i dalszej eksploatacji tej pięknej maszyny.
Jest to najszybsza możliwa opcja odpalenia tej maszyny, a juz w ogóle jak stała dość długo:).
Jak juz tu koledzy mówią o ogniu w kolektor ssący to czasami nie daj za duzo bo nie dostanie tlenu i nie zapali juz w ogóle.<oczywiście jak mówimy o odpalaniu na rozrusznik>

Jeszcze możesz go przelać ciepłą wodą... lać wodę i odkręcić kranik od bloku i czekać aż poleci ciepła, zresztą jak złapiesz za blok bliżej góry to bedzie czuć czy ciepły, bo bardzo duzo to daje ;]
A żeby sprawdzić swiece czy grzeją to złap za tą porcelankę i tez sprawdzisz ;].
Ja odpalam mojego tak jak Ci napisałem <po pierwsze grzeje swiecę przelewam wodą i chodzi ;]>.
Stwierdzam ze szkoda go męczyć na rozrusznik i najlepsza metoda to tzw."zaciąg".Przeciągnij go troszku na kompresie <około 5 metrów> i opuść odprężnik i musi wziąć, a szczególnie jak wlejesz ciepłą wodę

Jak bedziesz potrzebował jakiś wskazówek to pisz postaram się odpowiedzieć

Życzę sukcesów w odpalaniu i dalszej eksploatacji tej pięknej maszyny.
A mnie się wydaje że najgorszą i ostateczną wersją jest wleczenie pojazdu celem odpalenia go.
Inaczej producenci zalecali by stawianie pojazdów na wzniesieniach. Zaś w terenach płaskich jak np. Mazowsze standardowym uzupełnieniem zabudowy byłby podjazd na dach.
:smilewinkgrin:
Ja bym zalecał:
1. Kompletny przegląd instalacji elektrycznej.
2. Sprawdzenie akumulatora tj.
a) napięcia
b] stanu naładowanie
c) poprawności doboru akumulatora
3. Sprawdzenie, a zapewne wymiana świec żarowych.
4. Sprawdzenie rozrusznika
a) sprawdzenie szczotek
b] sprawdzenie komutatora
c) sprawdzenie luzu na panewkach
d) sprawdzenie działania automatu
e) umycie i wyczyszczenie całości
5. Przegląd instalacji paliwowej pod katem zatkania, zamulenia, szczelności, filtry. No i pasuje wlać porządne paliwo.
6. Sprawdzenie przewodu dolotowego i filtra powietrza.
7. Ustawienie pompy wtrysków, zaworów itp.
8. Zalanie ciepłą wodą.
9. Ewentualnie ciepłe powietrze w kolektor ssący z opalarki.
10. Można też podgrzać miskę olejową farelką.
11. Niektórzy stosują samostart, ale ja jestem sceptycznie nastawiony do tego typu wynalazków.
Pewnie o czymś zapomniałem ... bynajmniej jednak nie o lince
PS. Z tego co wiem to silnik Zetora ma pośredni wtrysk, oznacza to że silnik musi być zagrzany przed rozruchem świecami żarowymi. Jak go będziesz wlókł to start silnika nastąpi dopiero po jego podgrzaniu w wyniku nieudanego / niepełnego zapłonu. Czyli po iluś tam metrach dymu "fuchania" może zaskoczyć.
Inaczej producenci zalecali by stawianie pojazdów na wzniesieniach. Zaś w terenach płaskich jak np. Mazowsze standardowym uzupełnieniem zabudowy byłby podjazd na dach.
:smilewinkgrin:
Ja bym zalecał:
1. Kompletny przegląd instalacji elektrycznej.
2. Sprawdzenie akumulatora tj.
a) napięcia
b] stanu naładowanie
c) poprawności doboru akumulatora
3. Sprawdzenie, a zapewne wymiana świec żarowych.
4. Sprawdzenie rozrusznika
a) sprawdzenie szczotek
b] sprawdzenie komutatora
c) sprawdzenie luzu na panewkach
d) sprawdzenie działania automatu
e) umycie i wyczyszczenie całości
5. Przegląd instalacji paliwowej pod katem zatkania, zamulenia, szczelności, filtry. No i pasuje wlać porządne paliwo.
6. Sprawdzenie przewodu dolotowego i filtra powietrza.
7. Ustawienie pompy wtrysków, zaworów itp.
8. Zalanie ciepłą wodą.
9. Ewentualnie ciepłe powietrze w kolektor ssący z opalarki.
10. Można też podgrzać miskę olejową farelką.
11. Niektórzy stosują samostart, ale ja jestem sceptycznie nastawiony do tego typu wynalazków.
Pewnie o czymś zapomniałem ... bynajmniej jednak nie o lince

PS. Z tego co wiem to silnik Zetora ma pośredni wtrysk, oznacza to że silnik musi być zagrzany przed rozruchem świecami żarowymi. Jak go będziesz wlókł to start silnika nastąpi dopiero po jego podgrzaniu w wyniku nieudanego / niepełnego zapłonu. Czyli po iluś tam metrach dymu "fuchania" może zaskoczyć.
dziekuje za odpowiedzi napytanie jak bede cos potrzebował to napisze:)napewno
pozdrawiam max7200
pozdrawiam max7200
widzę ze użytkownik "Jozef" najlepiej wytłumaczył w czym rzecz ;] , powinno ci to pomóc w odpaleniu tej maszyny 
Pozdrawiam
:D

Pozdrawiam