Skrzynia biegów w t-25 POMOCY !

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
Awatar użytkownika
Karios

RE: Skrzynia biegów w t-25 POMOCY !

Post autor: Karios »

Może głupie pytanie ale czy ten rewers to ta druga wajcha która zmieniamy biegi przód tył ? koło lewarka zmiany biegów ?

PS. Ja nie jestem zadnym mechanikiem samochodowych, zajmuje się konstrukcjami stalowymi większego kalibru ale co nie co mi czas świta.

Obrazek
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Tak.

No to ja mam z wykształcenia jeszcze mniej wspólnego z mechaniką niż Ty.

*flower*
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Karios

Czyli jeśli zakupie ten nowy "dwu wajchowy" mechanizm zmiany biegów to wystarczy go tylko dobrze zamontować i już innych przeróbek nie trzeba robić ? coś w stylu trybiki itp w środku ?

PS. Brak zajmuje się samochodami i ich naprawą dlatego on zajmuje się mechaniką " fizyczna " a ja bardziej poszperać w internecie, poszukać części zamienne itp. No po 30 latach pasuje ten traktorek wyremontować.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Tuż przed nimi jest właśnie przełącznik - widać że dawno odpięty i gdzieś zmostkowany. Z boku kasetki biegów / dzwonka widać otwór, tam montowano przycisk który spełniał taką samą funkcję w późniejszych modelach.

Ej czy ty czasami nie miałeś założonej tej nowej (dwuwajchowej kasetki) zanim nie wyjąłeś tej blachy ?

Jeśli tak to składaj wszystko do kupy. Ta blacha powodowała że wybijałeś bieg sam.

Przemyśl, a sam zobaczysz że włożenie biegu z tą listwą jest niemożliwe.

*flower*

Nic nie trzeba przerabiać, tylko że lewarek rewersu będzie miał duży luz na boki, w niczym to nie przeszkadza.

Trzeba tylko zakorkować otwór po przycisku.

Możesz zaspawać w pokrywie szczelinę tak żeby palec od biegów nie właził do rewersu. Możesz też na zewnętrznej blasze przykręcanej do kasetki biegów która ustal pozycję lewarka zaspawać pozycję wyboru kierunku.
Ja zrobiłem obie te czynności.

Ja poskracałem też obie wajchy żeby było łatwiej wsiadać.
T-25
Awatar użytkownika
Karios

U nas jest zwykła, jedno wajchowa przekładnia biegów - taka była od początku

Obrazek
Awatar użytkownika
Bolszewik

Kup sobie z rewersem - warto dać 100 złotych.

Jak chcesz to możesz też przerobić tą którą masz.

https://picasaweb.google.com/1167188366 ... 8869537026

Zaspawana blacha o której pisałem wyżej:

https://picasaweb.google.com/1167188366 ... 5491011026
T-25
Awatar użytkownika
Karios

O zaczynam łapać o co chodzi, jeszcze mam pytanie czy można zabieg zmiany tej nowej kolumny zrobić w późniejszym czasie bez konieczności odkręcania pokrywy skrzyni ?

Troszkę mi zejdzie bym przekonał do tego brata ;/ a jeszcze pozostaje kwestia pieniążków ponieważ już powymienialiśmy wszystkie filtry uszczelki, będzie nas czekała zabawa z instalacja i jeszcze zakup opon i akumulatora nowego wiec troszkę tej kasy nam pójdzie.

Jeśli bratu nie będzie przeszkadzało zabawa z jedna wajchą to niech się bawi to on tym pojazdem będzie jeździł :)

Tak czy siak tej blachy nie montujemy a dziurę w pokrywie (otwór po śrubie) zabezpieczyć albo spawając albo zakręcając śrubę
Awatar użytkownika
Bolszewik

Tak, tylko wywal tą blaszkę i do tematu możesz wrócić w każdej chwili. Wystarczy odkręcić podłogę i zamienić kasetki.
T-25
Awatar użytkownika
Karios

Po dzisiejszych zabiegach Panowie doszli do wniosku że w środku jest wszystko OK, zaczęli pomału już składać i okazało się że: i tutaj mogę opisać to to trochę nie fachowo ponieważ nie mam ciągnika przed sobą a jedynie to co brat opisał mi przez telefon ;/

Pedał sprzęgła jest mocowany z poprzecznym "wałkiem" za pomocą śruby "dociskowej". Ponoć waśnie tam powstał LUZ i sytuacja była taka że pedał sprzęgła nie działał tak jak powinien, wspominał jeszcze coś o jakieś sprężynce która trzeba skorygować by pedał pracował poprawnie.

Jeszcze tam mieli awarie z blokowaniem kół ale to tak jest jak się śruby skręca i nie pomyśli że to akurat jest HAMULEC i trzeba to doregulować z głową:D ponoć mieli trochę z wiechy ale jakoś dali sobie rade :D

Początkiem tygodnia ma jeszcze uszczelki pozakładać itp i koło wtorku myślę że będzie już testowanie czy problem znikł.

ObrazekWitam ponownie

Prace nad remontowaniem T25 nadal powracają na tapetę. Ostatnio została otwarta skrzynia biegów i okazało się "teoretycznie" że jest wszystko jest w porządku. Po skręceniu objawy znikły ;/ ale tylko na pewien okres ponieważ przyszła zima i nie było czasu testować nadal traktora.

Poniżej przestawiam dzisiejsze zmagania z poszukiwaniem przyczyny.

Podczas jazdy na drodze jeśli np "odpuścimy" pedał gazu biegi zanikają a traktor się zatrzymuje. Wtedy możemy sobie wbijać co chcemy i jak chcemy i nic nie pomaga. Najszybszym sposobem jest zgaszenie traktora i odpalenie od nowa. Jeśli podczas gaszenia wystąpi takie delikatne szarpniecie wtedy na 90%% traktor będzie mieć biegi. Jeśli traktor zgaśnie łagodnie wtedy jest zabawa :D
Na filmikach widać że prawdopodobnie chyba nie jest to wina skrzyni biegów ponieważ wałek WOM (włączony specjalnie) przestaje się obracać gdy bieg zniknie.

Samo zanikanie biegu najczęściej występuje podczas obciążenia lub szarpnięcia, na filmach celowo wywoływane by sprawdzić kiedy i dlaczego. Co jest jeszcze ważne to dziś była taka sytuacja że jak zanikł bieg to po chwili sam się pojawił znikąd. Wychodzi tak jak by coś się zacinało a następnie puściło.

Opis pracy traktora: Ciągnik ma ponad 30 lat na karku, ale ciężkiej pracy nie widział, dziadek zawsze o niego dbał, teraz wymieniliśmy stare popękane tylne opony na nowe. Jedyny jaki był mankament to że posiadał on stare akumulatory i przy pracach polowych w lecie traktor stał na takiej małej górce i odpalany był poprzez staczanie się z górki i .... (tak jak się zapałało samochody na "popych"). Zastanawia mnie czy bardzo częste odpalanie traktora nie spowodowało uszkodzenia lub szybszego zużycia jakiegoś podzespołu.

Na logikę chyba to jest sprzęgło ale co ? czy może coś jeszcze innego ?

Obrazek

Obrazek
Painkiller

Post autor: Painkiller »

Witam, na logikę masz rację ze sprzęgłem,ale równie dobrze może to być tagzwane sprzęgło łupkowe mogło oberwać kliny ale rzadko się to zdarza a znajduje się ono za pompą hydrauliczną,lub masakrycznie jest wyjechana tarcza.Była ona wymieniana przez te 30lat??
Awatar użytkownika
Karios

Jeśli chodzi o remonty to przez te 30 lat nic w nim nie było robione. To jest jego pierwsza poważniejsza awaria ;/ Do tej pory same drobnostki które nie wymagały ingerencji wewnątrz traktora.
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Od początku podpowiadałem sprzęgło łubkowe i dziwi mnie,że z tego nie skorzystałeś,zaoszczędziłbyś sporo roboty.Jest tak,jak napisał Painkiller,odkręć dekiel pod pompą hydrauliczną i sprawdź czy nie obrobiło klinów,jeśli tu jest wporzo,to szukaj przyczyny w sprzęgle.Skrzynię już sprawdziłeś,więc zakładamy,że jest ok.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Rewers ....
T-25
Awatar użytkownika
Karios

Wiesz może i bym skorzystał jeśli byłbym przy traktorze wtedy ;/ Ja siedzę przed komputerkiem jakieś 150km od lokalizacji traktora a brat opisuje mi przez telefon co jest nie tak i rozbiera. Przy otwieraniu skrzyni nie wiem czy sprawdził czy też nie ;/

Wczoraj jak byłem na świętach to dopiero wróciłem do tematu i porobiłem filmiki jak też starałem się opisać dokładnie. Zawsze to lepiej jak się opisuje objawy na podstawie własnych obserwacji niż z drugiej ręki.

Jeśli dobrze kojarze to by zweryfikować sprzęgło łupkowe należy chyba jakiś dekiel z prawej strony otworzyć ? i zajrzeć ?
Awatar użytkownika
Bolszewik

Tak, tam jest to sprzęgięłko.

Ale ja stawiam na wyrobione panewki, tryby lub kły wałka na rewersie.

Możliwe że to tylko kwestia regulacji zapadek, przesuwek ....
T-25
Awatar użytkownika
pop

Gdyby był uszkodzony rewers,biegi redukcyjne i WOM działałby bez zarzutu.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Jak jest luz na panewkach w rewersie lub tryby są zużyte to pod obciążeniem stają one jakby w poprzek i wyskakują.

Tak było u mnie więc raczej wiem co pisze.

Bieg wyskakiwał pod obciążeniem lub przy gwałtownym ruszeniu.

Jeśli do tego wyskakuje wajcha biegów to kwestia złej regulacji cięgła sprzężonego z pedałem sprzęgła - blokującego wodziki w skrzyni biegów.
T-25
Awatar użytkownika
pop

Właśnie nie wiesz co mówisz,kolega zaznaczył,że redukcyjnych biegow też niema i zatrzymuje się WOM,a te rzeczy nie mają nic wspólnego z rewersem.Kolega napisał,że zanikają biegi,a nie wyskakuje wajcha.
Awatar użytkownika
Karios

Rozumie że chodzi o ten dekielek

Obrazek

Otwarcie samej skrzyni biegów to też nie problem bo ostatnio tylko ją zakręciliśmy i zalaliśmy olejem.
Awatar użytkownika
pop

Jeśli popatrzysz na skrzynię z prawej strony w okolicach pompy,to zauważysz blaszany dekiel,to pod nim jest to o czym mówimy.Oleju nie trzeba zlewać.Sprzęgiełko składa się z dwóch połówek(łubek)skręconych śrubą.Lączy ono dwa wałki,ten od silnika i od skrzyni.Najlepiej zahamuj traktor i próbuj ruszyć,jeśli jest uszkodzone,to będziesz widział czy przepuszcza,czy nie.Jak coś,to pytaj śmiało.I powiem,że zapalanie na pych,to morderstwo dla tego sprzęgiełka odwleczone w czasie.Jeśli dobrze widzę,to o to chodzi.niema tam innego blaszanego dekla.
ODPOWIEDZ