napinasz do pasów do SAMa
napinasz do pasów do SAMa
Koledzy,podpowiedzcie mi jak mam zrobić napinacz do pasów klinowych do SAMa? Możecie mi ewentualnie narysować jakiś schemacik.
RE: napinasz do pasów do SAMa
Pierwszy lepszy złom i stara pralka automatyczna. Potrzebujesz z niej wyrwać mocowanie bębna. To ma szerokość ok. 10 i dwa łożyska powinno wytrzymać.
Ewentualnie inne podobne znaleziska.
Ewentualnie inne podobne znaleziska.
Stary napinacz paska rozrządu, kawałek płaskownika, sprężyna i śruba i wsio.
Przykład:

Przykład:

dwa łożyska kawałek rurki łożyska w rurke do tego jaka s sruba lub coś innego co wjedzie w srodek łożyska i masz napinacz home made
do tego płaskownik mocna spreżyna i gra
coś jak kolega wyżej pokazał

ale jak to zamontować? jak ma ta sprężyna działać? muszę mieć jakiś rysunek bo jestem wzrokowcem. rolka napinacza rozrządu odpada chyba że będzie miała minimum 10-12 cm szerokości
Napinacz ze sprężyną dajesz zawsze po tej stronie koła napędzającego na którą pasek schodzi luźno czyli tę w którą jest kierunek obrotów.Przy tak szerokim napinaczu proponuję zrobić podwójne ramią mocujące rolkę gdyż inaczej będzie Ci się końcówka napinacza odginać i paski będą miały inną siłę naciągu.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
właśnie o to mi chodziło ;o)
Oczywiście sprężyna na powyższym schemacie musi być działająca na rozciąganie.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...