Ursus C-451 - reanimacja

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Ursus-C45

RE: Ursus C-451 - reanimacja

Post autor: Ursus-C45 »

Cieszy mnie, ze wróciliśmy do rzeczowej dyskusji. Wyjasnilismy sobie za Anrzejem telefonicznie, ze uwagi rzucanie z biodra mogą wprowadzić w błąd i zawsze lepiej poznać wiecej okoliczności. Dzięki literaturze i dyskusjom doszliśmy do faktu, ze w użyciu ( i w produkcji) były dwa rodzaje materiału tj. Aluminium oraz stopy babbittowe ( na bazie cyny, ołowiu i w naszym przypadku z dodatkiem antymonu wylane na oryginalnej bazie. panewka pracowala bez zatarcia z luzem 0,07mm) Faktycznie stop aluminiowy ma inne wspolczynniki tarcia oraz strukturę molekularna i wymaga nieco większego luzu przy pasowaniu a babbittowy swoją droga wynaleziony już dość dawno ma bardzo dobre własności jako materiał na lozyska slizgowe i był stosowany w Lanzach pod niemiecka nazwa Weissmetall.
Zatem w zależności od materiału stosuje sie inne luzy.
Dla zainteresowanych: http://www.kim.pollub.pl/student/Instrukcja.9.pdf
http://www.niezelazne.republika.pl/str8.html
I tym razem teoria ale poparta badaniami laboratryjnymi i zastosowaniem w przemyśle i produkcji seryjnej *yes*
W kwestii regulacji elementów ciągnika ( techniki i sposobow regulacji itd.) nie wypowiadam się bo to całkiem inna historia a ja osobiście nigdy takiej regulacji nie wykonywalem. Pasowania par ciernych to element zbadany na wszystkie strony przez naukę a regulacja podzespołów wymaga wprawy i doświadczenia - z tym sie zgadzam w 100%. Ze swojego doświadczenia z innymi maszynami tez wiem, ze zalecenia z instrukcji to pewnego rodzaju wskazówka, bo regulacja książkowa nie zawsze przewiduje różny stopień zużycia poszczególnych części.
Jesli na przyszłość będziemy rozróżniać te dwie sprawy i będziemy z uwaga czytać wpisy to nie będziemy musieli uczestniczyć w glupawych przegadywankach a dyskusja będzie wartościowa dla wszystkich użytkowników forum.
Co do błędów w literaturze, to oczywiste, ze występują, dlatego warto sprawdzać rożne źródła.
Ja przekopalem temat odnośnie luzow. Regulacji nie dotykałem bo nie było takiej potrzeby jak na razie i sadze, ze p. Franek sobie z tym poradzi a razie problemów będzie pytał.

<br><br><br><br>
drandrzej napisał/a:
napisz jakie są efekty wyważania na dziś - jakie masy zostały dołożone ?

pas klinowy z agromy się kupuje ,

opony kup nówki , bo widzę że z oryginałami coraz większy kłopot - jak się znajdzie to się rozłażą po chwili - zobaczysz moje na żywo

zestaw naprawczy moze znajdzie się w Lindenie to Ci przywiozę

a z siłownikiem bym nie panikował - regeneracja powinna zadziałać
szukajac czego innego, znalazlem procedure wywazania:
http://www.lanz-bulldog-homepage.de/src ... chten.html

moze nie do konca profesjonalna ale potwierdza potrzebe tej operacji...
Awatar użytkownika
cobraxx

Post autor: cobraxx »

Fotka z katalogu do C451

Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

A widzisz, to jednak fajnie tu jest pokazane, nie pomyślałem, żeby tam zajrzeć.

Traktor ożył :) Potrzebna jest jeszcze regulacja, gdyż na razie nie bardzo chce trzymać wolne obroty. Ale ożył po kilkudziesięciu latach... ;)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

porządna pompa - zaworki , spasowany tłoczek z korpusem , spręzynki właściwe i wykasowane luzy w układzie regulator-mimiosród , mały korbowód-wałek kciukowy to warunek spokojnosci wolnych :-))
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Regulator i pozostałe elementy są bez luzów - wszystko zrobione było. Za ciasno widocznie sprężyna wolnych obrotów była skręcona.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
cobraxx

Sprężyny wstępnie powinieneś szczelinomierzem ustawiać, a potem zacząć regulację. W książkach jest napisane jakie powinny być wartości rozciągnięcia sprężyn.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

cobraxx napisał/a:
Sprężyny wstępnie powinieneś szczelinomierzem ustawiać, a potem zacząć regulację. W książkach jest napisane jakie powinny być wartości rozciągnięcia sprężyn.
Było ustawione książkowo wstępnie - to jasna sprawa. Ale wymaga to teraz korekty.
Ursus-C45

Traktor ożył :) Potrzebna jest jeszcze regulacja, gdyż na razie nie bardzo chce trzymać wolne obroty. Ale ożył po kilkudziesięciu latach... ;)[/quote]

kilkunastu raczej, ja jeszcze nim jedzilem a nie mam kilkudziesieciu lat ;)
Awatar użytkownika
pawelll48

Post autor: pawelll48 »

To gratuluję! Silnik wcześniej był zastany? (trochę nie w temacie jestem).
Awatar użytkownika
cobraxx

Czekamy na filmik z tego pierwszego odpalenia ;)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ursus-C45 napisał/a:
Traktor ożył :) Potrzebna jest jeszcze regulacja, gdyż na razie nie bardzo chce trzymać wolne obroty. Ale ożył po kilkudziesięciu latach... ;)

A może pamiętasz ile dokładnie stał?

Film będzie ;)

Film z pierwszego uruchomienia.

http://www.youtube.com/watch?v=0POdS2v3NN0

Na dzień dzisiejszy traktor już jeździ (film będzie też), regulator obrotów już w miarę ustawiony - traktor sobie może popykać trochę bez ingerencji w klamkę czy gaz ;)

Problemem jest zacinający się tłoczek w pompie wtryskowej i lejący wtryskiwacz. Do poprawienia została regulacja taśmy hamulcowej sprzęgła - bo za wcześnie łapie.

Jak dojdziemy do ładu z tym wszystkim - czekamy przede wszystkim na wtryskiwacz po regeneracji - i traktorek będzie już normalnie i ładnie pykał - to zostaje do zrobienia instalacja elektryczna, kabina do pomalowania (stelaż górny i pałąki tylne) no i byłby finisz :) Nie licząc jeszcze jakiegoś tam docierania :)
Awatar użytkownika
cobraxx

Ursus napisał/a:
Ursus-C45 napisał/a:

A może pamiętasz ile dokładnie stał?

Film będzie ;)

Film z pierwszego uruchomienia.

http://www.youtube.com/watch?v=0POdS2v3NN0

Na dzień dzisiejszy traktor już jeździ (film będzie też), regulator obrotów już w miarę ustawiony - traktor sobie może popykać trochę bez ingerencji w klamkę czy gaz ;)
No to może jakiś nowy filmik jak już płynnie chodzi, bo na filmiku to widać że sobie dodaje sam gaz. A sprężyny były nowe oryginalne ? czy stare nie były rozciągnięte ?

Problemem jest zacinający się tłoczek w pompie wtryskowej i lejący wtryskiwacz. Do poprawienia została regulacja taśmy hamulcowej sprzęgła - bo za wcześnie łapie.
Ja stosuje manszety gumowe zamiast sznurka, bo sznurek żeby nie ciekł to mocno musimy dokręcić i potem hamuje tłoczek. A sprzęgło ogólnie powinno łapać w połowie wduszenia sprzęgła, chyba że chwyta jeszcze wcześniej. Ogólnie Powinno być tam z 2 mm chyba jak w książce jest luzu na tych młoteczkach popychających.

Jak dojdziemy do ładu z tym wszystkim - czekamy przede wszystkim na wtryskiwacz po regeneracji - i traktorek będzie już normalnie i ładnie pykał - to zostaje do zrobienia instalacja elektryczna, kabina do pomalowania (stelaż górny i pałąki tylne) no i byłby finisz :) Nie licząc jeszcze jakiegoś tam docierania :)
Powozenia ;)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Sprężyny stare i tego się obawiamy też.
Teraz już ciut lepiej trzyma obroty, ale to jeszcze nie to. Będzie widać na kolejnym filmiku z jazd.

Masz jakieś fotki jak rozwiązałeś to uszczelnienie pompy?
Awatar użytkownika
drandrzej

ja stosuję sznur grafitowany + smar grafitowy i jest OK
nie wspominając o tym że w zasadzie bez uszczelnienia moja pompa też nie leci - ale pro forma zakładam
+ nowa sprężyna - jakoś te stare wydają mi się za miękkie
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No właśnie sprężynę w dłoni idzie ścisnąć. Też nam się wydawała słaba, ale książkowo chyba jest coś koło 40 kg nacisk dla odpowiedniego poddania się. No i niby spełnia ten parametr - było mierzone.

Ursus sobie pracuje i się dociera:

http://www.youtube.com/watch?v=GLUNwVYQqKw

Mimo wszystko od czasu do czasu się pompa zacina :/
Awatar użytkownika
drandrzej

jeśli coś z nia nie OK , gwarancja - szkoda że nie przywieźliście - a ja miałem 1 szt. przy sobie !
tyle spraw i ludzi było na festiwalu że jakoś ten temat umknął

podczas pracy cyliner(a więc i pompa do niego przymocowana) się rozgrzewa a rozszerzalności materiałów sa różne .
w Lanzu też trzeba było lekko przepolerować tłoczek - zdarzało się że stawał - obecnie pracuje OK
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Andrzej, dojdziemy do ładu z tą pompą wspólnymi siłami - poza tym ładnie pracuje :)

Oto film z jazd próbnych:

http://www.youtube.com/watch?v=MfZjrHnzqoY
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Właśnie obejrzałem filmik z jazdy testowej C 451. Jestem pod Wielkim wrażeniem. Fabryczny egzemplarz. Nawet powietrze w nim na wzór Andrzejowego.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Tylne ogumienie nowe. Przednie natomiast najprawdopodobniej przedwojenne lub wczesnopowojenne POLSKA OPONA STOMIL
Ursus-C45

Witam wszystkich,

jak wiecie projekt ma sie ku koncowi. Zostaje kosmetyka i tu mam kilka pytan, moze ktos sie podzieli wiedza:
1. Jakiej grubosci szybe zamontowac i jaka technika ? ( wklejac czy monowac listwami jak w oryginale) jesli oryginalna metoda to skad wziac uszczelke?

2. Czy w szybie musi byc otwor na os napedu wycieraczki ( nie pamietam w tej chwili jak to jest zaprojektowane) ?

4. Czy ktos robil tapicerke fotela i ma jakies wumiary/namiary wskazowki itp. ?

5. Jak wyzej ale nt. kabiny ( wlasciwie dachu) o ile pamietam oryginalnie wykonany byl z plutna zaglowego.

bede wdzieczny za pomoc

P.S. mam dwie tarcze posrednie sprzegla ( robilem nowe) moge jedna odsprzedac gdyby ktos szukal/potrzebowal.
ODPOWIEDZ