Irus

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
colt

Irus

Post autor: colt »

Witam
Zupełnie przypadkiem trafił do mnie nie kompletny- brak silnika, ciągniczek tej marki ,chyba rówieśnik naszych Dzików. Szukam silnika lub informacji, jakie silniki były w nich montowane , oraz wszelkich informacji na temat budowy i napraw.
Awatar użytkownika
baro

RE: Irus

Post autor: baro »

Irus U600

Post autor: Irus U600 »

Musisz podać więcej informacji na temat swojego ciągniczka. Było sporo typów z różnymi silnikami. Stosowano silniki benzynowe i diesla. Mile widziane byłyby fotki.
colt

Jest to prawdopodobnie ten z linka,lecz nie ma mocowania do dyszla przyczepki pod kierownicą . Jak jutro zdążę z czasem, to wrzucę fotki.
Irus U600

Napisz jeszcze, co zamierzasz z tym ciągniczkiem robić? Czy zamierzasz go odrestaurować, czy używać do czegoś konkretnego?
colt

Najpierw chciałbym go odrestaurować, ale jest to warunkowane dostępem do oryginalnego silnika, jeśli to się nie uda to planuję zupełnie coś innego, ;
WSTAWIĘ SILNIK ELEKTRYCZNY i będę go używał do prac porządkowo -transportowych na podwórku itp.
Irus U600

Z kompletnym oryginalnym silnikiem możesz mieć kłopot. Dalej bez zdjęć nie wiemy z jakim typem mamy do czynienia. W moim Irusie U 600 był silnik HIRTH 6 KM. dwusuwowy benzyniaczek.
Obrazek
Obrazek
Dużo miałem problemów z tym silnikiem. Zbiornik paliwa, gaźnik i filtr powietrza nie są oryginalne.
Gaźnik miałem oryginalny, ale pracownik wózkiem widłowym zahaczył Irusa i nieszczęśliwie urwał gaźnik. Z częściami ciężko. Najwięcej na niemieckim eBay`u. Ceny dość wysokie. Odlewałem tłok, dorabiałem pierścienie.
Ponieważ używam Irusa do koszenia, prac ogodowych i odśnieżania zastosowałem silnik czterosuwowy. Nie mam teraz z nim kłopotów. Jest sprawny i ekonomiczny. Co najważniejsze. Dorobiłem flansze i wieloklin. Zmiana silnika na oryginalny ( gdybym chciał kiedyś wybrać się na zlot), to 4 śruby i przełożenie linki gazu. Pomyśl o takim rozwiązaniu zamiast silnika elektrycznego.
Obrazek
Taki silnik to wydatek około 450 zł plus dorobienie flanszy mocowania i zabieraka. Gra warta świeczki.
Obrazek
Szuwarretro

Post autor: Szuwarretro »

Witam wszystkich.
Widzę że nie jestem sam w tym temacie.
Ostatnio w cenie złomu zakupiłem rozbity i mocno zdekompletowany wrak IRUSA (bez silnika). Wstępnie ustaliłem, że to U600. Planuje uruchomić z jakimś silnikiem GX 200 lub podobnym. jest mały problem bo nie ma sprzęgła i pozostaje założyć flansze by podeprzeć wałek na którym założy się wielowpust i dalej sprzęgło odśrodkowe. następnym razem wrzucę fotki. [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obraze ... 7c15m.jpg]

[img][[IMG]http://images39.fotosik.pl/1297/9ca8510ebd3c7c15m.jpg[/img]/img]
ODPOWIEDZ