Jakie oleje najlepsze do t-25?
-
Jakie oleje najlepsze do t-25?
Witam Panowie.
Od razu muszę zaznaczyć że na forum jestem nowy i tak samo też stawiam w miarę pierwsze kroki jeśli chodzi o władka t-25.
Bardzo spodobało mi się to forum bo zdaje mi się że jest tu grono specjalistów, więc pomyślałem że i ja dołączę (chociaż absolutnie nie jestem specjalistą od t-25).
Teraz meritum: posiadam t-25. Jest on dość zapuszczony i przez bardzo długi okres czasu źle użytkowany, poprzedni właściciel prawie w ogóle o niego nie dbał tylko eksploatował na masę. Teraz na wiosnę czeka mnie orka i sianie, razem 5 hektarów. Chciałbym w najbliższych dniach wymienić wszystkie możliwe oleje w t-25, dosłownie wszystkie. Tutaj jest moje pytanie: jakie oleje wlać do:
1. filtra powietrza
2. miska olejowa
3. skrzynia biegów
4. olej do przekładni napędzającej pompę hydrauliczną
5. olej do zwolnicy
6. olej hydrauliczny
Temat zaczerpnąłem stąd: http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ad_id=4566 a dokładniej chodzi o post bolszewika ze zdjęciami do poszczególnych wlewów (stary-jesteś wielki, szukałem takich zdjęć po całym internecie).
Wracam do meritum: jakie oleje do poszczególnych punktów są najlepsze? Jeśli chodzi o mnie CENA NIE GRA ROLI, zależy mi wyłącznie na JAKOŚCI POSZCZEGÓLNYCH OLEJÓW. Jestem w stanie zapłacić dużo byleby władimirec miał jak najlepsze smarowanie. Władimirec będzie pracował przeważnie wiosną i jesienią, nie będę go używał podczas zimy.
Obecnie od wiosny w zwolnicach mam zużyty olej silnikowy-tak polecił mi kolega żebym wlał, za co go chyba zabiję, bo teraz jak zacząłem czytać różne fora to zorientowałem się że nie jest to dobre dla zwolnic. Czy mam go czym prędzej wylać czy poczekać aż kupię wszystkie oleje do poszczególnych części we władku i dopiero wtedy wlać nowy w miejsce starego? (chcę kupić te oleje za jednym zamachem).
W związku z powyższym czy znacie jakieś dobre stronki na których sprzedaje się olej dobrej jakości?
Pozdrawiam serdecznie.
Od razu muszę zaznaczyć że na forum jestem nowy i tak samo też stawiam w miarę pierwsze kroki jeśli chodzi o władka t-25.
Bardzo spodobało mi się to forum bo zdaje mi się że jest tu grono specjalistów, więc pomyślałem że i ja dołączę (chociaż absolutnie nie jestem specjalistą od t-25).
Teraz meritum: posiadam t-25. Jest on dość zapuszczony i przez bardzo długi okres czasu źle użytkowany, poprzedni właściciel prawie w ogóle o niego nie dbał tylko eksploatował na masę. Teraz na wiosnę czeka mnie orka i sianie, razem 5 hektarów. Chciałbym w najbliższych dniach wymienić wszystkie możliwe oleje w t-25, dosłownie wszystkie. Tutaj jest moje pytanie: jakie oleje wlać do:
1. filtra powietrza
2. miska olejowa
3. skrzynia biegów
4. olej do przekładni napędzającej pompę hydrauliczną
5. olej do zwolnicy
6. olej hydrauliczny
Temat zaczerpnąłem stąd: http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ad_id=4566 a dokładniej chodzi o post bolszewika ze zdjęciami do poszczególnych wlewów (stary-jesteś wielki, szukałem takich zdjęć po całym internecie).
Wracam do meritum: jakie oleje do poszczególnych punktów są najlepsze? Jeśli chodzi o mnie CENA NIE GRA ROLI, zależy mi wyłącznie na JAKOŚCI POSZCZEGÓLNYCH OLEJÓW. Jestem w stanie zapłacić dużo byleby władimirec miał jak najlepsze smarowanie. Władimirec będzie pracował przeważnie wiosną i jesienią, nie będę go używał podczas zimy.
Obecnie od wiosny w zwolnicach mam zużyty olej silnikowy-tak polecił mi kolega żebym wlał, za co go chyba zabiję, bo teraz jak zacząłem czytać różne fora to zorientowałem się że nie jest to dobre dla zwolnic. Czy mam go czym prędzej wylać czy poczekać aż kupię wszystkie oleje do poszczególnych części we władku i dopiero wtedy wlać nowy w miejsce starego? (chcę kupić te oleje za jednym zamachem).
W związku z powyższym czy znacie jakieś dobre stronki na których sprzedaje się olej dobrej jakości?
Pozdrawiam serdecznie.
RE: Jakie oleje najlepsze do t-25?
kolego starscream5 wszystko zależy na czym jezdzisz teraz jaki jest stan silnika i reszty osprzętu a najlepiej to pojezdzij troszku zobaczysz co się będzie działo jak pójdzie w pole być może na jesień albo wcześniej bedziesz musiał kapitalke robic skoro mówisz że ciągnik był źle eksploatowany.
Do silnika radził być kupić superol po tylko żeby był świezy olej skrzynia hipol a tak jak pisze pojeżdziśz będziesz widział jeśli tyczy sie silnika to nie można przechodzić za bardzo na rzadszy olej niz masz teraz
Do silnika radził być kupić superol po tylko żeby był świezy olej skrzynia hipol a tak jak pisze pojeżdziśz będziesz widział jeśli tyczy sie silnika to nie można przechodzić za bardzo na rzadszy olej niz masz teraz
1. filtra powietrza- Silnikowy
2. miska olejowa-Silnikowy
Ja osobiście w tamtym sezonie kupowałem olej silnikowy MILVUS CC15W/40 firmy Lotos i nie narzekam.
3. skrzynia biegów- Hipol
4. olej do przekładni napędzającej pompę hydrauliczną- Hipol
5. olej do zwolnicy-Hipol
6. olej hydrauliczny- jeżeli chodzi ci o olej w hydraulice to chyba silnikowy (nie jestem pewien), ja leję hydrauliczny bo mam za free
:D
Nie zapomnij o oleju do pompy wtryskowej *flower* - Silnikowy
Przy wymianie olejów warto również wymienić filtry oraz oczyścić to co się da.
Mnie też niedługo czeka wymiana prawie wszystkich olei we Władku. *inlove*
2. miska olejowa-Silnikowy
Ja osobiście w tamtym sezonie kupowałem olej silnikowy MILVUS CC15W/40 firmy Lotos i nie narzekam.
3. skrzynia biegów- Hipol
4. olej do przekładni napędzającej pompę hydrauliczną- Hipol
5. olej do zwolnicy-Hipol
6. olej hydrauliczny- jeżeli chodzi ci o olej w hydraulice to chyba silnikowy (nie jestem pewien), ja leję hydrauliczny bo mam za free

Nie zapomnij o oleju do pompy wtryskowej *flower* - Silnikowy
Przy wymianie olejów warto również wymienić filtry oraz oczyścić to co się da.
Mnie też niedługo czeka wymiana prawie wszystkich olei we Władku. *inlove*
Filtr powietrza i olej w silniku ten sam. Po co bo tak nakazuje zdrowy rozsądek, przecież jakaś tam część oleju dostanie się w końcu do silnika. Niby są mieszalne ale po co ryzykować ???
Ja bym radził zacząć od remontu nie od wymiany olejów. Chociaż fakt że ktoś traktor katował nie znaczy że go zdewastował całkowicie.
Napisze jakie ja mam oleje:
1 i 2 Lotos diesel 15w40 (wymiana co rok).
3. Hipol
4. Hipol
5. Hipol
6. Superol CC (producent zaleca użycie oleju silnikowego, a nie hydraulicznego więc taki stosuje).
Zapomniałeś
7. przekładnia kierownicza - Hipol.
8. Piasty kół przednich - Hipol.
9. pompa wtryskowa (ten sam co w silniku) - Lotos diesel 15/W40
Filtry mają po czyszczeniu błyszczeć jak "pisie torby".
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ad_id=2715
Ja bym radził zacząć od remontu nie od wymiany olejów. Chociaż fakt że ktoś traktor katował nie znaczy że go zdewastował całkowicie.
Napisze jakie ja mam oleje:
1 i 2 Lotos diesel 15w40 (wymiana co rok).
3. Hipol
4. Hipol
5. Hipol
6. Superol CC (producent zaleca użycie oleju silnikowego, a nie hydraulicznego więc taki stosuje).
Zapomniałeś
7. przekładnia kierownicza - Hipol.
8. Piasty kół przednich - Hipol.
9. pompa wtryskowa (ten sam co w silniku) - Lotos diesel 15/W40
Filtry mają po czyszczeniu błyszczeć jak "pisie torby".
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ad_id=2715
Do oleju lanego do filtra powietrza można dodać trochę paliwa, wtedy jest rzadszy i stawia mniejsze opory przepływu (szczególnie ważne w zimie) poza tym łatwiej później miskę w takim filtrze domyć.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
-
Witam Panowie.
Po pierwsze chciałem serdecznie Wam podziękować za odpowiedzi. Bardzo mi pomogły i teraz wiem co kupić.
Tak więc jeśli chodzi o olej silnikowy kupuję Lotos diesel 15w40, a olej przekładniowy Hipol.
Mam tylko pytania:
1. Ile litrów wchodzi do poszczególnych układów? Tzn.
a) miska olejowa
b ) filtr powietrza
c) podnośnik
d) skrzynia biegów
e) do przekładni napędzającej hydraulikę
f) do zwolnicy
g) do pompy wtryskowej
Pytam się bo chcę kupić dokładną ilość olejów żeby nie kupić za dużo, czy tym bardziej za mało (jak kupię trochę więcej to nic się nie stanie, zwłaszcza że ciągnik już trochę oleju żre).
2) Rzeczywiście producent zaleca wlewanie do podnośnika (do hydrauliki) olej silnikowy (czyli w moim przypadku Lotos diesel 15w40). Jednak bardzo mnie korci kupno oleju hydraulicznego (np. takiego: http://www.k-h.pl/olej+hydrauliczny+L-HL-46-97.html ). Sam nie wiem czy być tak głupio sprytnym, bo jak producent tak zaleca to się należy do tego stosować, jednak czasy kiedy mój władek był wydany na świat to 1982 rok. Od tego czasu technologia poszła do przodu i może warto lać olej hydrauliczny? Tu też mam pytanie do Ciebie Bolszewik: od kiedy stosujesz olej silnikowy w hydraulice? Wszystko sprawuje się dobrze? Czy ktoś z forumowiczów stosował oleje hydrauliczne w t25? Jak się sprawowały?
3) Czy są różne rodzaje hipolów? Który hipol jest najlepszy do władimirca?
4) Gdzie jest wlew oleju do pompy wtryskowej? Jednocześnie gdzie jest spust wyżej wymienionej pompy, żeby stary olej zlać?
5) Gdzie jest spust oleju w podnośniku? Jeśli chodzi o wlew to wiem gdzie jest (według zdjęcia Bolszewika: https://picasaweb.google.com/Bolszewik3 ... 5993845538 ) Tylko jak z tego zlać olej? Wyciągać strzykawką?
Przede wszystkim dziękuję forumowiczom tu zgromadzonym, bo z tego forum najwięcej się dowiedziałem i teraz będę już tylko tutaj działał. Szczególne podziękowania kieruję do Bolszewika (stary, jesteś naprawdę specem a do tego osobą, która dzieli się informacjami-super), wielkie dzięki.
Jako że nie chcę być pazerną pijawką to w najbliższym czasie przedstawię tu na forum okładki oryginalnych dokumentów do władka, które posiadam (chwała za to mojemu dziadkowi, który skrzętnie je zarchiwizował, miał facet łeb i porządek w dokumentach) i które mogę zeskanować i wrzucić na forum (a okładki dlatego że może już te instrukcje do t25 już są, więc nie ma sensu ich dublować).
Pozdrawiam.
Po pierwsze chciałem serdecznie Wam podziękować za odpowiedzi. Bardzo mi pomogły i teraz wiem co kupić.
Tak więc jeśli chodzi o olej silnikowy kupuję Lotos diesel 15w40, a olej przekładniowy Hipol.
Mam tylko pytania:
1. Ile litrów wchodzi do poszczególnych układów? Tzn.
a) miska olejowa
b ) filtr powietrza
c) podnośnik
d) skrzynia biegów
e) do przekładni napędzającej hydraulikę
f) do zwolnicy
g) do pompy wtryskowej
Pytam się bo chcę kupić dokładną ilość olejów żeby nie kupić za dużo, czy tym bardziej za mało (jak kupię trochę więcej to nic się nie stanie, zwłaszcza że ciągnik już trochę oleju żre).
2) Rzeczywiście producent zaleca wlewanie do podnośnika (do hydrauliki) olej silnikowy (czyli w moim przypadku Lotos diesel 15w40). Jednak bardzo mnie korci kupno oleju hydraulicznego (np. takiego: http://www.k-h.pl/olej+hydrauliczny+L-HL-46-97.html ). Sam nie wiem czy być tak głupio sprytnym, bo jak producent tak zaleca to się należy do tego stosować, jednak czasy kiedy mój władek był wydany na świat to 1982 rok. Od tego czasu technologia poszła do przodu i może warto lać olej hydrauliczny? Tu też mam pytanie do Ciebie Bolszewik: od kiedy stosujesz olej silnikowy w hydraulice? Wszystko sprawuje się dobrze? Czy ktoś z forumowiczów stosował oleje hydrauliczne w t25? Jak się sprawowały?
3) Czy są różne rodzaje hipolów? Który hipol jest najlepszy do władimirca?
4) Gdzie jest wlew oleju do pompy wtryskowej? Jednocześnie gdzie jest spust wyżej wymienionej pompy, żeby stary olej zlać?
5) Gdzie jest spust oleju w podnośniku? Jeśli chodzi o wlew to wiem gdzie jest (według zdjęcia Bolszewika: https://picasaweb.google.com/Bolszewik3 ... 5993845538 ) Tylko jak z tego zlać olej? Wyciągać strzykawką?

Przede wszystkim dziękuję forumowiczom tu zgromadzonym, bo z tego forum najwięcej się dowiedziałem i teraz będę już tylko tutaj działał. Szczególne podziękowania kieruję do Bolszewika (stary, jesteś naprawdę specem a do tego osobą, która dzieli się informacjami-super), wielkie dzięki.
Jako że nie chcę być pazerną pijawką to w najbliższym czasie przedstawię tu na forum okładki oryginalnych dokumentów do władka, które posiadam (chwała za to mojemu dziadkowi, który skrzętnie je zarchiwizował, miał facet łeb i porządek w dokumentach) i które mogę zeskanować i wrzucić na forum (a okładki dlatego że może już te instrukcje do t25 już są, więc nie ma sensu ich dublować).
Pozdrawiam.
Ja mam w podnośniku olej hydrauliczny i to już od dobrych kilku lat i nie narzekam, wszystko jest w porządku, nie ma żadnych wycieków itp...
1. Ściągnij sobie instrukcje jest na forum bo nie mam w tej chwili czasu szukać w książce, a nie chcę napisać niedokładnie. - Piękny dzień, a ja fuchę robię ..... *no*
2. Olej typu superol w hydraulice mam od kiedy kupiłem traktor (nie mam pojęcia jaki był wcześniej). Chyba chodziło o to że Superol był tańszy poza tym na pewno jest gorszy niż Hipol i pewnie o to chodzi. To takie "zabezpieczenie" hydrauliki która jest za słaba na olej o lepszych właściwościach. Jest rzadszy i łatwiej go ruszyć w niskich temperaturach. Tak mi się wydaje ....
3. Są różne
4. Patrz pkt. 1
5. Spustu oleju jako takiego nie ma. Najniższy pkt to przewód ssawny w zbiorniku. Ale nawet jak go odkręcisz to spłynie co najwyżej 60 % oleju. reszta zostanie w siłowniku rozdzielaczu i przewodach. Musiał byś wszystko rozkręcać.
*tup*
2. Olej typu superol w hydraulice mam od kiedy kupiłem traktor (nie mam pojęcia jaki był wcześniej). Chyba chodziło o to że Superol był tańszy poza tym na pewno jest gorszy niż Hipol i pewnie o to chodzi. To takie "zabezpieczenie" hydrauliki która jest za słaba na olej o lepszych właściwościach. Jest rzadszy i łatwiej go ruszyć w niskich temperaturach. Tak mi się wydaje ....
3. Są różne
4. Patrz pkt. 1
5. Spustu oleju jako takiego nie ma. Najniższy pkt to przewód ssawny w zbiorniku. Ale nawet jak go odkręcisz to spłynie co najwyżej 60 % oleju. reszta zostanie w siłowniku rozdzielaczu i przewodach. Musiał byś wszystko rozkręcać.
*tup*
No i jak wyliczył ktoś ile litrów oleju silnikowego i przekładniowego potrzeba aby zalać Władka?
Dzisiaj czyściłem filtr powietrza. Nowa kaseta i gąbki. Wlałem ok 1l oleju i nie wiem czy tyle starczy ponieważ jest poniżej tych dwóch wystających punktów. Dolać jeszcze??
Dzisiaj czyściłem filtr powietrza. Nowa kaseta i gąbki. Wlałem ok 1l oleju i nie wiem czy tyle starczy ponieważ jest poniżej tych dwóch wystających punktów. Dolać jeszcze??
1. miska olejowa - 7l
2. korpus pompy wtryskowej - 0,1 l
3. filtr powietrza - 0,8 l
4. skrzynia biegów - 10 l
5. zwolnica 2 x 1,5 l
6. napęd pompy hydraulicznej 0,3 l
7. przekładnia kierownicy 0,75 l
8. piasta przednia 2 x 0,17 l
9. olej hydrauliki 5,85 l
2. korpus pompy wtryskowej - 0,1 l
3. filtr powietrza - 0,8 l
4. skrzynia biegów - 10 l
5. zwolnica 2 x 1,5 l
6. napęd pompy hydraulicznej 0,3 l
7. przekładnia kierownicy 0,75 l
8. piasta przednia 2 x 0,17 l
9. olej hydrauliki 5,85 l
Ok dzięki, o to chodziło 

-
Witam.
Czy ktoś mógłby mi pomóc. Mianowicie: gdzie jest miejsce do wlewu i spust oleju w pompie wtryskowej? Dla ułatwienia dodam zdjęcia mojej pompy wtryskowej, trochę zaniedbana, ale dopiero odnawiam ciągnik po poprzednim właścicielu, a w polu też trzeba nim cały czas robić.
Aha, ze śruby numer 2 niekiedy przy ostrym gazowaniu strasznie leci ropa-pryska nią na wszystkie strony. Pytałem się mechanika odnośnie tego problemu, ale powiedział że to nie jest takie proste, bo to w całym układzie paliwowym jest wysokie ciśnienie i trudno zlokalizować jednoznacznie przyczynę wycieku. Oczywiście wiem że śruba nr 2 to zawór bezpieczeństwa.
Linki do zdjęć:
http://img262.imagevenue.com/img.php?im ... _416lo.jpg
http://img34.imagevenue.com/img.php?ima ... _477lo.jpg
http://img267.imagevenue.com/img.php?im ... 504lo.jpg
http://img137.imagevenue.com/img.php?i ... _457lo.jpg
Czy ktoś mógłby mi pomóc. Mianowicie: gdzie jest miejsce do wlewu i spust oleju w pompie wtryskowej? Dla ułatwienia dodam zdjęcia mojej pompy wtryskowej, trochę zaniedbana, ale dopiero odnawiam ciągnik po poprzednim właścicielu, a w polu też trzeba nim cały czas robić.
Aha, ze śruby numer 2 niekiedy przy ostrym gazowaniu strasznie leci ropa-pryska nią na wszystkie strony. Pytałem się mechanika odnośnie tego problemu, ale powiedział że to nie jest takie proste, bo to w całym układzie paliwowym jest wysokie ciśnienie i trudno zlokalizować jednoznacznie przyczynę wycieku. Oczywiście wiem że śruba nr 2 to zawór bezpieczeństwa.
Linki do zdjęć:
http://img262.imagevenue.com/img.php?im ... _416lo.jpg
http://img34.imagevenue.com/img.php?ima ... _477lo.jpg
http://img267.imagevenue.com/img.php?im ... 504lo.jpg
http://img137.imagevenue.com/img.php?i ... _457lo.jpg
Mi też z stamtąd tryska.
5 to spust oleju a ta śrubka nad nią to śrubka od stanu oleju.
5 to spust oleju a ta śrubka nad nią to śrubka od stanu oleju.
-
Hej.
Wielkie dzięki
W takim razie odkręcę śrubkę numer 5 i spuszczę olej, jeśli tam jeszcze w ogóle jest olej a nie sama ropa. Okiej, co do tej śrubki powyżej to też ją odkręcę, ale czy tam jest jakaś miarka czy jak? Ale pytanie najważniejsze: gdzie jest wlew oleju do pompy wtryskowej?
Wielkie dzięki

No ja myślałem że to śruba nr 2. Ale ja jej nie mogę odkręcić u siebie więc taką dużą strzykawką wlewam 0,1l oleju silnikowego w ten korek sygnalizujący stan. Nie ma tam miarki, jeśli masz za dużo oleju po prostu wyleje się on tym korkiem.
W moim przypadku gdy spuszczałem olej z pompy wyleciała sama ropa. Nie wiem jak jest teraz ale pewnie jakbym miał spuścić to więcej by było ropy... Na szczęście posadzę jeszcze tylko ziemniaki i pompa idzie na warsztat.
W moim przypadku gdy spuszczałem olej z pompy wyleciała sama ropa. Nie wiem jak jest teraz ale pewnie jakbym miał spuścić to więcej by było ropy... Na szczęście posadzę jeszcze tylko ziemniaki i pompa idzie na warsztat.

Też myślałem nad kompleksową wymianą oleju w swoim władku na przykład na taki zestaw:
silnikowy Lotos TURDUS SHPD 15W40 lub Orlen PLATINUM ULTOR CH-4 15W-40
przekładniowy OLEJ PRZEKŁADNIOWY HIPOL GL-5 80W-90
hydrauliczny Orlen Oil AGRO L-HL 46
Co o tym sądzicie ??
silnikowy Lotos TURDUS SHPD 15W40 lub Orlen PLATINUM ULTOR CH-4 15W-40
przekładniowy OLEJ PRZEKŁADNIOWY HIPOL GL-5 80W-90
hydrauliczny Orlen Oil AGRO L-HL 46
Co o tym sądzicie ??
W skrzyni mam HIPOL 80W-90 GL4 w silniku Lotos MILVUS CC15W/40 a w hydraulice jakiś hydrauliczny ale jaki to nie wiem *flower* .
Jak dla mnie twój zestaw jest bardzo dobry. :p
Jak dla mnie twój zestaw jest bardzo dobry. :p
Wielkie dzięki MaciekXxX. Dla zainteresowanych koszt takiego zestawu który obejmuje wymianę całego oleju jaki tylko we Władku się znajduje na oleje z mojego zestawu (ceny internetowe z uwzględnieniem pojemności opakowań dostępnych w handlu) to niecałe 350zł *comfort*
-
Witam,dawno mnie tu nie było i nie mogę się z tym zgodzić co pisze"Bolszewik"że 2x1.5 do zwolnic, według książki 2x1.1 L. A do hydrauliki nie lał bym hipolu bo przy niskich temperaturach gęstnieje co nie jest dobre dla pompy szybciej pada.*argue*
po co lać tyle oleju
po co lać tyle oleju
Painkiller wiesz co sprawdź dokładnie bo w mojej książce z lat '90 jest podane tak jak napisałem po 1,5 litra. Przed chwilą sprawdzałem.
Za to w starej publikacji z 1975 znalazłem informację że leje się pi 1 litr.
Ja osobiście wlałem do korków kontrolnych, czyli prawdę mówiąc nie wiem ile *flower*
Za to w starej publikacji z 1975 znalazłem informację że leje się pi 1 litr.
Ja osobiście wlałem do korków kontrolnych, czyli prawdę mówiąc nie wiem ile *flower*