Pompa wtryskowa problemy z odpalaniem

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
arek5195

Pompa wtryskowa problemy z odpalaniem

Post autor: arek5195 »

Witam!
Ostatnio wymieniłem pompę wtryskową w moim władku, włożyłem ją po znakach ale nie chce odpalić. Paliwo wszędzie jest ale nie chce zaskoczyć.
Ma ktoś może jakiś pomysł co może być przyczyną?
Pozdrawiam arek5195
Bajda

RE: Pompa wtryskowa problemy z odpalaniem

Post autor: Bajda »

Pompa jest nowa?

Jeśli tak to udaj się do mechanika od dieslów i poproś żeby ci ustawił zapłon(kąt wyprzedzenia wtrysku) i pamiętaj że znaki to nie wszystko ;)
Painkiller

Post autor: Painkiller »

Kupiłeś pompę i po prostu ją zamontowałeś?? skąd wiesz czy na znakach ustawiłeś musiał byś ściągnąć dekiel od rozrządu żeby stwierdzić czy na znakach,zresztą opisz ,po wyjęciu starej zębatka opadła i mogła się przestawić o jeden ząb
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Jak wyjąłeś pompę to musiało się przestawić.

Nie wierzę nikomu kto twierdzi że da się wyjąc i włożyć pompę bez jej ustawiania. Pompa ma regulację co 1st.

Pomijam oczywiście losowy przypadek 1:XXXXXX że przypadkowo się udało.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Painkiller

Dokładnie, zważywszy,że jeśli ktoś robi to pierwszy raz.Nie chwaląc się mnie się udało,ale odkręciłem napęd obrotomierza pilnując żeby trybo mi nie uciekło.Pomijam tak banalny fakt że porządnie odpowietrzyłeś układ,napisz czy te znaki to frezy na napędzie pompy czy na trybach napędzających,jeśli na frezach to na 100% trybo przestawiło się.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

No właśnie ja wyjmując pompę czegoś tam nie dopilnowałem i wszystko obróciło się ileś tam razy *yes*

Zresztą ja i tak poprosiłem o pomoc w ustawieniu silnika mechanika.

Uwaga na śrubki które ustawiają tarczę. muszą być to śruby twarde 8.8 i mieć gwint nie do końca główki. Tak żeby dobrze trzymały. Oryginalnie idą tam podkładki z blaszkami blokującymi łebki śrub. Ja zrobiłem to inaczej wywierciłem w łebkach otwory i przewlekłem drut.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Painkiller

A przy składaniu silnika dopiero trzeba uważać żeby się rozrząd nie przestawił szczególnie dokręcając śruby zabezpieczające tryba.Także kolego arek5195 podejrzewam,iż będziesz zmuszony odkręcić dekiel rozrządu i ustawić wszystko jak trzeba, to nie jest trudne nawet dla początkującego sam się w ten sposób nauczyłem trzeba zwrócić uwagę co i w jakiej kolejności się rozbiera*clap*
Awatar użytkownika
Witek2010

Post autor: Witek2010 »

Ja też wyciągałem pompę kilkakrotnie i teraz nie wylatuje mi zębatka tylko odkręcając dekiel od ślimaka można sobie ją przytrzymać
Painkiller

I kolega arek nie odpisuje czyżby udał się do mechanika?? *hilarious*
Shred

Post autor: Shred »

Witam. Od pewnego czasu władek odpala mi za 5 czy 6 obróceniem wału, a wcześniej palił od tyka.Podczas kręcenia rozrusznikiem przez wydech wychodzi biały dymek. Byłem już u znajomego pompiarza, który powiedział że to bankowo jest za wczesny wtrysk bo dym biały i jest "pieczący"( chodzi o zapach). Wtryski były sprawdzane więc są git. Stąd mam pytanie do was. Jak opóźnić kąt wtrysku bez odkręcania dekla od licznika obrotów. Należy ciągnąć pompę do silnika? I jakie dokładnie śruby poodkręcać? Z góry dzięki za odpowiedzi!
grzegorz 1969

Post autor: grzegorz 1969 »

Częściowo da się regulować na czterech śrubach pod klucz 12, jak chcesz opóżnić to musisz górą pompy odsunąć od silnika, czyli z miejsca kierowcy obracasz przeciwnie do wskazówek zegara.
Shred

Post autor: Shred »

Próbowałem właśnie i nie za bardzo da się nią ruszać. Tylko 2 może 3 mm. Odkręcić mam wszystkie nakrętki czy wystarczy tylko je poluzować?
grzegorz 1969

Post autor: grzegorz 1969 »

Może uszczelka gumowa trzyma, 3 mm to sporo bo obroty pompy są o połowę mniejsze od silnika i kąt się liczy podwójnie, sprawdz czy w otworach pod nakrętką nie ma zaschniętego błota,osobiście uważam że problemy z paleniem to nie kąt, może się zapowietrza, albo w pompie do rozruchu dawka się nie zwiększa, jeśli wtrysk jest za wczesny to praca silnika jest głośniejsza i zimny silnik pracuje ciężej, ja ostatnio opóżniłem wtrysk o jeden otwór bo miałem za wczesy ale z odpalaniem nie mialem problemu, ustawiłem wtrysk metodą prób i błędów, bo jak ustawiłem zgodnie z instrukcją, na cienką rurkę i znaki to wtrysk ewidentnie był za wczesny, może znaki i np klin na wale są przesunięte.
ODPOWIEDZ