Pompa wtryskowa - naprawa

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Wicher

RE: Pompa wtryskowa - naprawa

Post autor: Wicher »

Ja na swojej pompie mam z tyłu regulatora tabliczkę "ZNMR chojnów" chyba, dość ładnie zachowaną... będę wyciągać pompę do malowanka to zdjęcia zrobię. Na zapasowej pompie chyba tabliczki nie ma, ale sprawdzę.
Co do grzałki - taka z tira Ci roboty nie zrobi, bo jest przepływowa. Ale ropę można grzać "garnek w garnek" albo garnek z wężownicą a temperaturę dokładnie 35 stopni uzyskasz regulując temperaturę wody.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Wicher - zdjęcie zrób, bo przyda się pewnie jeszcze nie raz do odtworzenia tabliczki.

Przepływowa nie może być, bo nie uzyskam stałej temp. w całym układzie paliwowym stołu.

Myślałem nad grzałką do akwarium, ale zbiornik mam zamknięty i nie ma jak jej za bardzo zamocować.
Grzałki z bojlera są z termostatem, ale nie potrzeba mi tak dużej mocy, a do tego cena w granicach 100 zł - za drogo. Stół ma być jak najtaniej wykonany.

Chyba zastosuję grzałkę z czajnika elektrycznego, ale nie będzie z termostatem, a temperaturę będę musiał sam kontrolować *no*
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Wicher

Najlepiej zrobić podgrzewacz przepływowy, ale na bazie skraplacza do bimbru xD
Zamiast pary przez wężownicę puszczasz ropę, woda w skraplaczu ma być nie zimna a mieć 35 stopni... Wtedy masz podgrzewacz przepływowy, ale z dużo dłuższym przepływem. Przy małej powierzchni wymiany temperatury ropa się nie zagrzeje, a to rozwiązanie jest takie akurat. Wodę możesz sobie grzać grzałką.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Załóż sobie sam termostat od termy, choć wydaje mi się że on jest od 40 st.Pewnie jak zmniejszysz nacisk sprężyny poniżej oryginału to będzie wyłączać przy niższej temperaturze. Mam takie dwa.Mam i grzałkę do czajnika.taką pod dnem.
roki212

Post autor: roki212 »

A powiedzcie mi co w pompie wpływa na szybkość wkręcania się na obroty, oczywiście przy ustawionej dawce nominalnej
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Hmm... dobre pytanie - sam nie wiem od czego zależy szybkość wkręcania się na obroty.
Nie wiem, czy to czasem nie będą odpowiedzialne sprężyny w regulatorze obrotów, bo jeśli będą rozciągnięte(zmęczenie materiału) to regulator szybciej będzie cofał listwę i silnik nie będzie w stanie osiągnąć maksymalnych obrotów.
To tylko takie moje przemyślenia i mogę się mylić. Dobrze by było, aby ktoś kto ma więcej doświadczenia w tych sprawach się wypowiedział ;)
Awatar użytkownika
papiszon

Post autor: papiszon »

@roki212. To, że silnik nie wchodzi na obroty, nie oznacza od razu złego działania pompy. Chociaż nie wyklucza. To równie dobrze może być zły kąt wtrysku, wadliwe rozpylacze, słabe ciśnienie w cylindrach, zapchany filtr paliwa i pewnie jeszcze coś. Oczywiście może być to wina pompy i regulatora, ale sam jej raczej nie sprawdzisz i nie wyregulujesz. Zużyte sekcje lub regulator też dadzą takie objawy. Radzę od sprawdzenia w/w parametrów, a jak to wszystko będzie OK, to pomyślimy nad pompą.
@damber, dobrze kombinujesz. Sprężyny dadzą się regulować (nie wiem jaki to silnik, ani jaka pompa), ale to już należy do pompiarza.
roki212

Koledzy pytam z ciekawości co może być w pompie nie tak że wolno się wkręca. Tak na przyszłość, aby wiedzieć .Co do samego silnika to wiadomo tak jak kolega wcześniej napisał, ale jeśli wykluczymy silnik pozostanie pompa.
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Roki212 jak dla mnie bomba:p jeżeli o ten silnik pytasz to wkręca się pięknie;) Nie widać jak dymi ale myślę że minimalne opóżnienie kąta poprawi reakcję bo tak na sam słuch słyszę taką twardość w pracy a ciapki raczej miękko pracują w porównaniu do zetorków.Ale w górnych obr nawet Ci ładnie przebiera ja bym tak zostawił jest git*yes*
Awatar użytkownika
Wicher

Moje c 330 pracuje niemalże tak samo ;) I nie ma w nim żadnego opóźnienia we wchodzeniu na obroty, no jedynie jak na glinie pług w ziemi i mu buta dać xD

Ech, aż się chce swoim pojeździć ;)
roki212

Dzięki za opinie:) tamten filmik był skrócony same obroty

Co do początku wtrysku jest lekko opóźniony. Teraz mam tak że jak ustawiałem na kołek to najpierw kołek wpada w otwór i jak delikatnie ruszę wałem wtedy paliwo w kapilarze drgnie. Jak ustawię idealnie to jak dodaje gazu właśnie twardo pracuje i stuka w głowicy.
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

A wtryski na ile ustawione?
roki212

Wtryski na 140
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Wracając do naprawy pompy wtryskowej, a dokładnie do budowy stołu do regulacji, to około 60 % jest zrobione.
Kupiłem w końcu grzałkę 1400 W z termostatem do podgrzewania ON, a także termometr elektroniczny do kontrolowania temp. oleju.
Do kupienia zostały menzurki. Zlewki z wtryskiwaczy i podstawa pod menzurki prawie zrobiona. Budowa stołu została całkowicie zmieniona. Teraz będzie o wiele praktyczniejszy niż ten prototyp z filmu.
Do dorobienia zostało koło zamachowe, które będzie miało ok. 20 kg. Hamulec wrzeciona też już prawie gotowy.

To by było na tyle ;)
roki212

Witam,
Ile płaciłeś za jedną sekcję PZL Mielec?
Jakie zaworki odcinające zastosowałeś (chodzi o producenta i jaka cena)?
Masz może instrukcje napraw do tej pompy wtryskowej i kartę prób?
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Za sekcję pompy PZL Mielec płaciłem 58 zł.
Zaworki zwrotne PZL-ZSM w cenie 30 zł za szt.
Końcówki wtryskowe kupiłem takie:
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... hZC1suo0F
Cena 52 zł za szt.

Nie mam instrukcji - jest w ogóle takie coś? *rolleyes*
Liczę na pomoc kolegów z forum ;)
Awatar użytkownika
papiszon

Post autor: papiszon »

@roki212, instrukcja c-325/28 (plik pdf.) jest na moim chomiku (Chomikuj.pl/papiszon11/Dla traktorzystów). W pliku "regulacje c-325/28" jest omówiona regulacja pompy wtryskowej do tych ciągników (do c-330 jest podobna). Karty prób powinny też tam być.
@damber, bardzo jestem ciekaw Twojego stołu. Liczę na jakieś nagranie.:p

PS. Gdyby ktoś miał trudności w ściągnięciu jakichkolwiek instrukcji z chomika, pisać na PW.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Papiszon - pewnie, że będzie, ale jeszcze trochę roboty zostało przy stole.
O nagraniu oczywiście poinformuję :)

Grzałka i termometr zamontowany. Hamulec też już działa. Muszę jeszcze inną pompę znaleźć do zasilania pompy wtryskowej, bo ta która miała być daje za duże ciśnienie.
roki212

Dzięki koledzy za info
@damber a co powiesz o sekcjach pompy PZL-ZSM jakość porównywalna z PZL Mielec czy WZM ???
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Szczerze mówiąc, to o jakości tych produktów nie mogę nic powiedzieć, bo to "wyższa szkoła". Robię wszystko dla własnych potrzeb, a o jakości, to tylko pompiarz może coś powiedzieć czy dobre, czy nie. Kupiłem z Mielca, bo wypróbowane i tak też mi doradzano. Na temat tych drugich się nie wypowiadam, bo nie wiem, ale na pewno też są jakościowo dobre, a może i takie same - jedno jest pewne, że nie kupił bym jakiś "chińskich" zamienników wyprodukowanych nie wiadomo gdzie.
ODPOWIEDZ