Przyszedł czas na Ursusa C-325
RE: Przyszedł czas na Ursusa C-325
Na necie była jeszcze kiedyś fotka broszury reklamowej ciapka i na masce też był taki sam napis jak u góry. Ta broszura była w jakimś innym języku. Na kraj, to chyba tylko były napisy "URSUS - 25" i taki moim zdaniem najlepiej pasuje do ciapka, który ma jeszcze lampy w masce montowane.
Facebook. old URSUS tractor
Ale na pewno napis był taki sam? Czy może stylizowany już lekko, coś pod C328 wzór?
Tak czy inaczej u nas w kraju raczej było URSUS - 25. Za miedzą dawali inne napisy, żeby się ludzie połapali, bo w Polsce był bałagan z oznaczeniami.
Ursus C-45 oficjalnie, a w literaturze Ursus 45 albo 45 KM.
Ursus C-325 oficjalnie, a w literaturze czasem i na ciągniku Ursus 25, C25, C-325... Strasznie to nieuporządkowane było.
Udało mi się zdobyć ciekawy gadżet

Tak czy inaczej u nas w kraju raczej było URSUS - 25. Za miedzą dawali inne napisy, żeby się ludzie połapali, bo w Polsce był bałagan z oznaczeniami.
Ursus C-45 oficjalnie, a w literaturze Ursus 45 albo 45 KM.
Ursus C-325 oficjalnie, a w literaturze czasem i na ciągniku Ursus 25, C25, C-325... Strasznie to nieuporządkowane było.
Udało mi się zdobyć ciekawy gadżet

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- chrapek3011
Ciśnieniomierz do kół...produkcji KFM...coś pięknego!!!
Kiedyś miałem taki czarny, plastikowy, mniejszy nieco, z szybką, za którą unosiła się czerwona jakby wskazówka. Sprezentowałem Jackowichrapek3011 napisał/a:
Ciśnieniomierz do kół...produkcji KFM...coś pięknego!!!

Pamiętam, że logo miał podobne do logo ZM Ursus, więc pewnie też tego samego producenta był.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- chrapek3011
Te wskazówkowe i zegarowe do końca produkcji prawdziwego Ursusa były w zestawach narzędziowych na wyposażeniu nowych ciągników.
Miałem na myśli taki:

- chrapek3011
Tak,dokładnie taki.
Ursus napisał/a:
Ale na pewno napis był taki sam? Czy może stylizowany już lekko, coś pod C328 wzór?
Tak, dokładnie taki sam wzór czcionki był jak na tym foto z testów ciapka. Zapamiętałem, bo cyfra "3" nie jest taka "zaokrąglona" tylko bardziej na "ostro" napisana.
Fajny ten wskaźnik ciśnienia - pierwszy raz taki widzę

Będę musiał po pegeerze przejść i popytać może któryś z traktorzystów nieoddał w pore i gdzies taki posiada.Gadzet fajowy.
Dziś odebrałem na trasie swoje obciążniki ćwiartkowe.

Dzięki za pomoc
Potrzebuję jeszcze pedałów hamulca - jednego i drugiego. Zapomniałem, że u mnie było nakombinowane przy zakładaniu kabiny...

Dzięki za pomoc

Potrzebuję jeszcze pedałów hamulca - jednego i drugiego. Zapomniałem, że u mnie było nakombinowane przy zakładaniu kabiny...
A co dokładnie było nakombinowane z tymi pedałami?
U mnie też była pucha założona i kombinowania nie było, tylko przy ostrym hamowaniu można było wywalić tą małą szybkę ;D
U mnie też była pucha założona i kombinowania nie było, tylko przy ostrym hamowaniu można było wywalić tą małą szybkę ;D
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Ktoś je uciął i przespawał jakby trochę pod innym kątem... chociaż spawaniem ciężko to nazwać. Jakby było nie tak poglutowane to może bym się zdecydował na ich ratowanie.
A tu fotka z małej przymiarki

Dziś udało się zdobyć ławeczkę, jeszcze nie ma jej u mnie, ale dobry kumpel już się za nią zabrał, przy okazji dorzuci do porcji piaskowania

Dziś też pojechały felgi do piaskowania.
A tu fotka z małej przymiarki

Dziś udało się zdobyć ławeczkę, jeszcze nie ma jej u mnie, ale dobry kumpel już się za nią zabrał, przy okazji dorzuci do porcji piaskowania

Dziś też pojechały felgi do piaskowania.
Elegancko!
I w tym tempie na pewno mnie przegonisz z remontem...
Taką ławeczkę bym i u siebie widział, ale u mnie łatwiej o znaczek, nawet mam jeden na oku, muszę go mieć ;D
A co do pedałów to przy wymianie warto zwrócić uwagę na ich mocowanie, bo latają (klasycznie) na boki...
I w tym tempie na pewno mnie przegonisz z remontem...

Taką ławeczkę bym i u siebie widział, ale u mnie łatwiej o znaczek, nawet mam jeden na oku, muszę go mieć ;D
A co do pedałów to przy wymianie warto zwrócić uwagę na ich mocowanie, bo latają (klasycznie) na boki...
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
Tak się nie martw
U mnie na razie to takie podrygi remontowe na razie - co się trafi z brakujących elementów to staram się nabyć, a koła chciałem przygotować i jak zwykle od nich zacznę malowanie. Potrzebne mi są szczególnie tylne, bo chcemy poskładać tylny most (muszę dokupić tylko jeszcze 2x uszczelniacze 100x125x14) i postawić go na kołach, żeby ewentualnie przetoczyć.
Jak będzie jakiś zastrzyk gotówki to trzeba dokupić wałki do sprzęgła i tarcze i będzie można składać skrzynie. Chciałbym też idąc za wskazówką Dambera uszczelnić dźwignie WOMu i pompy.
Maska co prawda też pewnie lada dzień będzie już klepana, to coś tam ogólnie się dzieje, ale i tak za mało, żeby to nazwać tempem, np. na wzór Sławka ;D

Jak będzie jakiś zastrzyk gotówki to trzeba dokupić wałki do sprzęgła i tarcze i będzie można składać skrzynie. Chciałbym też idąc za wskazówką Dambera uszczelnić dźwignie WOMu i pompy.
Maska co prawda też pewnie lada dzień będzie już klepana, to coś tam ogólnie się dzieje, ale i tak za mało, żeby to nazwać tempem, np. na wzór Sławka ;D
- chrapek3011
Różnica pomiędzy nami jest taka,że Ty oprócz głupot pracujesz,a ja mogę między ,,przerwami na papierosa,, oddawać się całkowicie hobby.
No tak, to też prawda. Nie mniej jednak u mnie zawsze jest podstawowym błędem to, że rozgrzebuje na raz kilka rzeczy... Aktualnie oprócz Ursusika mam żniwiarkę, prawie uruchomionego Zetora 25K i jeszcze staruszek z 48 do wykończenia. Od jakiegoś czasu sobie powtarzam, że nie można tak, ale na razie nie udało mi się tego wprowadzić w życie.
Przy okazji pytanko, czy ławka była oryginalnie malowana w kolor ciągnika? Listewki też?
Przy okazji pytanko, czy ławka była oryginalnie malowana w kolor ciągnika? Listewki też?
- chrapek3011
W kolor ciągnika razem z listewkami.Oczywiście w kolor blach,nie korpusów.
To u mnie będzie wiśnia.
Chociaż chwilę myślałem nad pomalowaniem czarno ławeczki i listewki jakąś lakierobejcą, co by elegancko było he he
Chociaż chwilę myślałem nad pomalowaniem czarno ławeczki i listewki jakąś lakierobejcą, co by elegancko było he he
Oprócz ławeczki cały stelaż budki był pod kolor blach. Nie wiem jak było z ramką przedniej szyby, ale może jeszcze na starej ramce znajdę oryginalny kolor jak zdrapię kilka warstw farby.
A to w ogóle załamuje mój pogląd
Bo też miałem na czarno malować dla urozmaicenia. A tu "zonk"
Razem z Przemka blacharką pojechały koła do piaskowania

Razem z Przemka blacharką pojechały koła do piaskowania