Poszukuję informacji na temet WOMw ciągniku Deutz D6006
Poszukuję informacji na temet WOMw ciągniku Deutz D6006
Witam.Poszukuję jakichkolwiek informacji na temat obrotów wałka przekazu mocy w ciągniku Deutz D6006.Wałek działa lecz nie mam pojęcia jak zmienia się obroty z540 na 1000.Za siedzeniem znajduje się przełącznik lecz da się go przekręcić w lewo o ćwierć obrotu dopiero po podniesieniu go w górę ale wałek kręci się tak samo.Może ktoś zna odpowiedż na moje pytanie
RE: Poszukuję informacji na temet WOMw ciągniku Deutz D6006
Witam.
Zacznijmy od tego jaki masz dokładnie typ tego ciągnika.
SKF - ma tylko WOM 540
SKUD i SKULD - ma WOM 540 i 1000.
SUL - też tylko z 540
Te oznaczenia są wybite na tab. znamionowej ciągnika.
Jakie masz sprzęgło 1-stopniowe czy 2-stopniowe?
Zacznijmy od tego jaki masz dokładnie typ tego ciągnika.
SKF - ma tylko WOM 540
SKUD i SKULD - ma WOM 540 i 1000.
SUL - też tylko z 540
Te oznaczenia są wybite na tab. znamionowej ciągnika.
Jakie masz sprzęgło 1-stopniowe czy 2-stopniowe?
Facebook. old URSUS tractor
Niestety brak tabliczki znamionowej.silnik f4l912.sprzęgło jedno-stopniowe.Drugi stopień obsługiwany niezależnie rączkom z lewej strony przy desce rozdzielczej.Hamulce nie znajdują się na półosiach kół tylko przed nimi,bliżej skrzyni biegów.Skrzynia biegów 9=3.Może znajdę te oznaczenia gdzieś indziej -n.p. na obudowie .Co oznaczają te skróty?
Gdzie powinna znajdować się tabliczka znamionowa.być może nie potrafię jej znaleźć.
Gdzie powinna znajdować się tabliczka znamionowa.być może nie potrafię jej znaleźć.
Te oznaczenie określają wersję ciągnika.
Jeśli sprzęgło 1-stopniowe, to wersja SKF (tylko 540) odpada, bo to ona miała sprzęgło 2-stopniowe.
Może to być wersja SUL, bo ma 1-stopniowe sprzęgło, ale też ma tylko WOM 540 włączany właśnie tą rączką z lewej strony.
Jak dźwignia WOM-u ma tylko dwa położenia, to masz wersję tylko z 540, a jak ma trzy położenia to i 1000 będzie.
Jeśli sprzęgło 1-stopniowe, to wersja SKF (tylko 540) odpada, bo to ona miała sprzęgło 2-stopniowe.
Może to być wersja SUL, bo ma 1-stopniowe sprzęgło, ale też ma tylko WOM 540 włączany właśnie tą rączką z lewej strony.
Jak dźwignia WOM-u ma tylko dwa położenia, to masz wersję tylko z 540, a jak ma trzy położenia to i 1000 będzie.
Kolego.Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie tej dźwigni za fotelem kierowcy.Do czego ona służy i jak działa.
Chodzi Ci o tą dźwignię po lewej stronie siedzenia? Do zmiany WOM-u: do przodu 540, a do tyłu 1000.
Gdzie powinna być tabliczka, to sam nie wiem, ale podejrzewam, że na korpusie skrzyni, albo gdzieś w pobliżu deski rozdzielczej. Jeśli jej nie ma, to na pewno będzie jakiś ślad po niej
Gdzie powinna być tabliczka, to sam nie wiem, ale podejrzewam, że na korpusie skrzyni, albo gdzieś w pobliżu deski rozdzielczej. Jeśli jej nie ma, to na pewno będzie jakiś ślad po niej

Chodzi mi o przełącznik za fotelem kierowcy, na pokrywie podnośnika nim przełączać w lewo- prawo o 90stopni.Na nic nie reaguje.Na stronach Niemieckich znalazłem opis w stylu ( blokada,łańcuch , zamknąć )i było to w temacie WOM.Potrzebuję informacji na jej temat. Do czego służy i jak działa.
Nie mam pojęcia do czego to może być, a jest tam jakieś oznaczenie, symbol czy coś w tym stylu na tym pokrętle?
Obok pokrętła jest napis Deutz.Znalazłem właśnie na obudowie skrzyni biegów ,prawa strona przy pokrywie wybity napis -SKULD 782
To wersja się wyjaśniła - WOM 540 i 1000 masz 
Jeszcze to pokrętło - na jakich stronach szukałeś? Może coś tam jeszcze będzie pisać odnośnie tego pokrętła

Jeszcze to pokrętło - na jakich stronach szukałeś? Może coś tam jeszcze będzie pisać odnośnie tego pokrętła

Nie pamiętam dokładnie gdzie to było ,ale pisałem w Google o schemat Deutza.Ta strona była w języku Niemieckim.Odnośnie tej dźwigni (prawa strona siedzenia )-podniesiona do góry -wałek się kręci a na dół niestety nie.Chyba jutro zwalę pokrywę podnośnika.

Masz po prawej stronie dźwignię od WOM-u
a nie po lewej...

Siedzę w ciągniku i jest po lewej.
Aaa... to OK.
To coś jest nie tak, bo "do przodu" powinno być 540. Na środku czyli "pionowo" położenie neutralne, a "do tyłu" 1000.
To coś jest nie tak, bo "do przodu" powinno być 540. Na środku czyli "pionowo" położenie neutralne, a "do tyłu" 1000.
Nie wiem ile ma obrotów w tej chwili.Działa WOM tylko po podniesieniu do góry .W dolnym położeniu ręką można obracać.*rolleyes*
A czy "do tyłu" da się przestawić dźwignię. Jaki rocznik jest tego DEUTZ-a?
Ona działa w dwóch pozycjach w dół -poziomo, i w górę -pionowo.Dźwignia zazębia się w dwa wpusty w blaszce prowadzenia a na środku, -po między - brak jakiegokolwiek zaczepu- wpustu.
To coś nie pasuje, lub jest jakaś zamiana porobiona, bo SKULD ma 540 i 1000, ale dźwignia ma trzy pozycje, a jeśli dźwignia ma tylko dwa położenia to ciągnik ma tylko WOM 540 załanczany ręcznym sprzęgłem.
Dzięki za tę konwersację .Całą noc nie będę spał.Jak znajdę czas to zdejmę pokrywę podnośnika i sprawdzę tę dźwignię z tyłu siedzenia.W porównaniu np. z c-360 na wolnych obrotach w moim Deutzu wałek kręci się szybciej , więc może jednak to te wyższe obroty.Będę gryzł temat choć bym miał go rozebrać w mak .Mój poprzedni zabytek- ZETOR 3011 także został rozłożony na części pierwsze a następnie poskładany więc odrobina czasu i chęci a da się to doprowadzić do oryginału.Dzięki.

Daj znać jak rozwikłasz tą zagadkę, bo sam jestem ciekaw co z tym WOM-em jest 
PS. jak ciągnik jest już koloru jasno-zielonego to rok produkcji od 74, a jak jeszcze ciemno-zielony to poniżej 74 roku produkcja. Pozdro.

PS. jak ciągnik jest już koloru jasno-zielonego to rok produkcji od 74, a jak jeszcze ciemno-zielony to poniżej 74 roku produkcja. Pozdro.