Cinqucento czujnik

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Cinqucento czujnik

Post autor: Kacper_25K »

Witam. Temat zakładam w dziale "Nie na temat" bo ani nie tyczy się zabytków ani ciągników :) Mam nadzieje ze nie stanowi to problemu a może ktoś pomoże .
Otóż dziewczyna kupiła sobie cinqecento za pare złotych do dojazdów.
Mam problem z czujnikiem paliwa. Otóż cały czas świeciła się rezerwa i nie podnosiła wskazówka. Ostatnio wyjąłem cały pływak z czujnikiem.
Czujnik był zaśniedziały więc potraktowałem to WD-40 no i calą tą skalę dosyć dobrze odczyściłem.
Po złożeniu podpiąłem kostkę i spróbowałem jak zadziała z paliwem w słoiku. No więc rezerwa gaśnie a wskazówka dalej ani rusz.
Czy ktoś potrafi mi cos podpowiedzieć odnośnie tego wynalazku?
Wydaje mi się, że jeżeli nie było by styku na blaszcze poruszającej się po tej skalce to też i nie chodziła by kontorolka od rezerwy.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
svecla

RE: Cinqucento czujnik

Post autor: svecla »

Szczerze to w takich autach za parę złotych nie ma sensu się bawić w naprawianie duperelek, najłatwiejsze rozwiązanie to kanisterek 5l w baku - i po problemie.

Co do meritum sprawy:

Prawdopodobnie czujnik ma 2 "sekcje" - jedną odpowiedzialną za wychylenie pływaka (poziom paliwa), a drugi to stycznik, który włącza kontrolkę przy granicznym wychyleniu.
Raczej pływak do wymiany, bo regeneracja raczej mija się z celem, a na szrocie taki pływaczek może kosztować grosze.

Może też być, tak, że po prostu wskaźnikw desce jest uszkodzony.
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Heh no co racja to racja ale kurcze wskaźnik paliwa dla kobiety to podstawa bo nie ogarnia :)
Hm no bardzo możliwe, jeszcze raz to rozbiorę i przeglądne czy czasami też pływak nie dziurawy bo szczerze mówiąc nawet nie sprawdziłem choć podejrzewam że to jednak kwestia tego czujnika. Najwyżej trzeba bedzie kupić...no cóż :(
Dzięki
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Sprawdzic sciezke oporowa rezystora (potencjometru)czujnika paliwa-prawdopodobnie jest przerwana,przetarta przez slizg ramienia plywaka.
hazi

Post autor: hazi »

Witam,
Z cinkolami mam bardzo dużo styczności tak więc opisywana przez ciebie usterka kolego ~Kacper_25K wskazuje na uszkodzenie ścieżki oporowej w czujniku aby to sprawdzić weź omomierz i podłącz się do wyjścia czujnika w zależności od wychylenia ramienia z pływakiem będziesz miał różne wartości na jego wyjściu. Usterka pływak nie jest kosztowna także bym polecał zakupić nowy pływak.
Pozdrawiam,
Krzysztof!
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Dziękuję koledzy za cenne rady. Wydaje mi się, że problem uszkodzonej scieżki oporowej jest najbliższy. Sam o tym myślałem.
Sprawdzę to w pierwszej kolejności :)
ODPOWIEDZ