Podnośnik T-25

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
grzegorz 1969

RE: Podnośnik T-25

Post autor: grzegorz 1969 »

Przez lata użytkowania miałem parę razy przypadek z zapowietrzeniem rożdzielacza, i mimo to że pompa olej tłoczyła to podnośnik nie działał, jeden mechanik zdradził mi żeby odkręcić pokrywkę zaworu przelewowego, o którym mówił POP, jest tam kołpak z otworem w który pasuje śruba pokrywki wkręcamy ją i odpalamy ciągnik, nie pamiętam czy trzeba wajchę włączyć, ale ciśnienie wypycha kołpak i popłynie olej, gasimy i możemy też sprawdzić czy nie ma zanieczyszczeń w zaworze przelewowym, bo jak coś podlezie to też nie podnosi, następnie po zlożeniu wszystko działa, a muszę też powiedzięć że mam jeszcze podnośnik w oryginale wymienione tylko tłoczysko i uszczelnienie tłoka dwa razy i bez problemu radzi sobie z kośiarką rotacyjną i podnoszeniem bel siana na kolcu, rocznik 79 i 7 lub 8 tyś mth bo trochę jezdził bez linki.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Sernikvip napisał/a:
Witam.
Mam probelm z hydrauliką w t-25. Gdy chciałem podnieść jedną stronę ciągnika(chodzi mi o wymianę koła,żebym nie musiał podnosić ciągnika lewarkiem)traktor podniósł,ale po puszczeniu wajchy od podnoszenia opuszcza tył ciagnika na dół. Nie pomogło nawet przygazowanie ciagnikowi.Dodam,iż pług do odśnieżania podnosi on bez problemu.Moje pytanie brzmi: Czy jest to wina rozdzielacza?

Wbij przymusowe opuszczanie i poczekaj aż ciągnik się podniesie i wajcha sama odskoczy w położenie neutralne.

Jeśli się nie da tak jak opisałem to problem w rozdzielaczu.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Painkiller

Post autor: Painkiller »

dziwne żeby się zapowietrzała hydraulika w T-25,napisz jakiego oleju używasz do hydrauliki..
ODPOWIEDZ