Co to za przekładnia?

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Awatar użytkownika
Wicher

Co to za przekładnia?

Post autor: Wicher »

Witajcie,

Zakupiłem dziś okazyjnie taką oto przekładnię:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś wie z jakiej maszyny ona pochodzi? Do czego ona służyła i po co w tej maszynie aż 3 przełożenia na WOM?

Mi to "pachnie" jakimś kombajnem do ziemniaków, ale nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Może pod szajbą jest jakiś numer bo obudowa jest całkiem goła, bez żadnych znaków...

Przekładnię zamierzam do czegoś wykorzystać, więc wszelkie wskazówki, informacje i skany z katalogów są mile widziane ;)

Jeśli pomyliłem dział to proszę Administratorów o przeniesienie tematu.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
Ursus c-325

RE: Co to za przekładnia?

Post autor: Ursus c-325 »

Jakaś maszyna "wielofunkcyjna". Przykładowo przetrząsaczo-zgrabiarka ROT miała dwie końcówki WOM: jedna na przetrząsanie, druga na zgrabianie.
Awatar użytkownika
Wicher

To tak, ale w rocie jedna końcówka wałka chodziła w lewo a druga w prawo, tutaj 3 chodzą w jedną stronę...
Może to był jakiś siewnik do nawozów, kosiarka albo coś i te końcówki są do ciągników różnej mocy, albo do różnych obrotów.

Bardzo przyda mi się informacja z czego to pochodzi, będę chciał tą przekładnię zregenerować (na pewno poleciał simmering na wałku, nie wiem jak z łożyskami) i zastosować do napędu któregoś urządzenia.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Patrząc na odległości poszczególnych wałków WOM od wałka z kołem pasowym widać wyraźnie ze są różne, co musi skutkować różną ilością zębów przekładni. Wniosek różne przełożenia na poszczególnych wałkach WOM a kołem pasowym .Kierunek obrotów ten sam.urządzenie gdzie zastosowano tą przekładnie wymagało różnych prędkości obrotów. Gdyby tą przekładnie zastąpić zwykłą skrzynią biegów była by dużo większa.A tak prosta i szybka zmiana liczby obrotów.Może to przekładnia od kombajnu do ziemniaków lub warzyw albo jakiś sortownik.
Awatar użytkownika
albert

Post autor: albert »

Nie chcę robić kryptoreklamy ale w tej aukcji http://allegro.pl/reduktor-przekladnia- ... 82512.html jest podobna tylko w tej jest poprzeczny wałek, a wałki frezowane obracały się w tym samym kierunku wszystkie. Gadałem z gościem i twierdził że to jest z jakiegoś niemieckiego kombajnu tylko już nie pamiętam jakiego dokładnie ale na pewno nie od zbożowego. Tak z ciekawości zapytam jakie ta twoja ma przełożenia pomiędzy wałkiem z kołem pasowym a tymi wałkami frezowanymi bo szukam podobnej tylko za mniejsze pieniądze niż ta w aukcji*yes* .
Awatar użytkownika
Wicher

Na tej aukcji jest to niemal to samo! Moja tez waży około 20 kilo (była ważona), wszystkie 3 wałki też kręcą się w jedną tylko stronę.
Kolor przekładni jest taki niemiecki-niebieski jak prasa Fortschritt,
Przełożeń nie liczyłem, porobiłem jej tylko zdjęcia i nalałem oleju do środka przez okienko rewizyjne. Ale policzę wkrótce, a co do losów tej przekładni to sam nie wiem co się z nią stanie.

Jedno co na pewno wiem to to że wymaga wymiany wszystkich simmeringów a zęby wewnątrz ma w bardzo dobrym stanie. W środku nie było oleju a tylko woda, więc ją od razu zakonserwowałem.
Mm nadzieję że ktoś wie od czego to jest i da mi znać.

To się popisałem spostrzegawczością... Na pierwszym zdjęciu poniżej dolnego wałka jest ledwo widoczny numer części!
Jutro ją oczyszczę i przeszukam całą obudowę w poszukiwaniu wskazówek.

No to dalej w temacie przekładni:
Oznaczenie na odlewie SK2224

Przełożenie:
1 obrót górnego wałka daje 1 i 3/4 obrotu szajby,
1 obrót środkowego wałka daje półtora obrotu szajby,
1 obrót dolnego wałka daje 2 i 1/4 obrotu szajby,

Kolega który od jakichś 20 lat siedzi w rynku części rolniczych nie wie w czym występowała taka przekładnia, stwierdził tylko że cena tej przekładni z Allegro nie jest zbytnio przesadzona. Numer katalogowy tez nic nam nie powiedział. Ot, zagadka!
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Przy ustalaniu wielkosci przelozenia lepiej stosowac pelne np.10 obrotow wolniej obracajacego sie walu -uzyskujemy wtedy dokladniejszy pomiar przelozenia np: 10x17,5
lub: 10x15
lub: 10x22,5
Awatar użytkownika
Wicher

To racja, ale jak ktoś się ułamków nie boi to da sobie radę xd
Mnie tak Tato nauczył, obrócić dokładnie raz tym wałkiem który wolniej się kręci (oznaczyć kredą) i ma być
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

By obliczyć przełożenie wystarczy policzyć zęby, a w przypadku przekładni pasowych zmierzyć średnice kół . podzielić liczbę większą przez mniejszą i wyjdzie przełożenie.
Awatar użytkownika
Wicher

Nie ma potrzeby liczyć zębów jak można policzyć obroty wałków ;)

No dobra, trochę mnie bieda przycisnęła i potrzebuję zarobić:
http://tablica.pl/oferta/przekladnia-3- ... 40o4t.html

Uwaga! dla Naszych dam rabat/wyślę gratis, interesuje mnie też zamiana za silnik 2.2 kW lub coś z naszej branży.

Temat do zamknięcia, przekładnia sprzedana. Teraz będzie pracowała w kombajnie do zbioru porzeczek "SAM" ;)
ODPOWIEDZ