Choroba Zetorkowa dalej atakuje

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Choroba Zetorkowa dalej atakuje

Post autor: Ursus »

Poradziliście sobie z półośką?

Proszę o zdyscyplinowanie się niektórych osób - spory między sobą proszę załatwiać konkretnymi argumentami, a jak coś macie do siebie - to PW.

Dyskusję o rozrusznikach uważam za zamkniętą, każdy kto podejmie tutaj ten temat od tej chwili "zarobi" ostrzeżenie.

Zatem pamiętajmy, że wątek ten dotyczy konkretnego Zetorka :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
dziadek8409

Post autor: dziadek8409 »

Paweł półoś została zamówiona może jutro lub w piątek dotrze i wtedy składamy, miejmy nadzieję
że będzie już wszystko ok.

Dawno nic nie pisałem bo nie było czasu, zetor poskładany i ma się dobrze,
dzisiaj był na małej przejaszczce ok. 30 kilometrów i wszystko w porządku, dwie fotki z wyprawy

Obrazek
Obrazek
i to na razie tyle, rozglądam się za błotnikami ale nic ciekawego za przystępne pieniądze niema*bye*

Przepraszam że jeden pod drugim ale ostatnio edytowałem i nie przeniosło na początek listy.
Po półrocznych poszukiwaniach w końcu znalazłem moje wymarzone muszelki w całkiem przyzwoitym stanie, sami popatrzcie*rofl*

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Teraz zostanie doprowadzenie ich do normalnego stanu ale mam na to całą zimę.
Grigs

Post autor: Grigs »

Wypiaskować, pospawać co trzeba, zlizać, rzucić anty-korozje(w razie konieczności trochę kitu), cyknąć barankiem od strony kół i lakierek i później ENJOY*annoy*
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Fajnie ze juz poskładałeś boćka Dziadek zdjęcia też nie złe, a błotniki jak powiadają miód malina małpi smalec gratuluje zdobyczy powodzenia w szykowaniu ich na ganz.:p
Awatar użytkownika
dziadek8409

Dzięki panowie za miłe słowa.
~Antek zależy mi na tym żeby zetor był w jak największym stopniu oryginalny i muszelki zostają.
Korci mnie żeby je przymierzyć ale jeszcze muszę ogród zaorać i to chyba tyle na ten rok i do garażu.
Mam pytanie odnośnie zegara ciśnienia oleju, czy ktoś z was przeprowadzał reanimacje takiego wskaźnika? bym musiał go pomalować bo jet żółty a nie biały i prawie wszystkie cyferki się odkleiły
widziałem gdzieś na forum skan tych cyferek tylko co z nimi zrobić, gdzie się udać?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Z tym jest problem - kiedyś to robiono jako kalkomanie - więc uwaga - nie wolno myć tej szybki, bo napisy spłyną :( Ja o tym już się przekonałem niestety.

Można pokombinować żeby ktoś Ci takie coś na ploterze wyciął, ale to już być precyzyjna maszyna.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
dziadek8409

Będę musiał pokombinować coś z tymi naklejkami na tą szybkę, może na folii transportowej jakoś muszę podejść go gościa co robi reklamy na autach i zapytać może by mi takie coś wykonał, zobaczymy.
Mam teraz inny problem po dłuższych oględzinach i po przymiarce błotników wydaje mi się że są na tą samą stronę :@, patrząc z góry na płaskowniki do przykręcenia błotnika jeden jest bardziej wysunięty.
Te płaskowniki po zamontowaniu w szerszy miejscach są po przekątnej a moim zdaniem powinny być
z przodu lub z tyłu i błotnik inaczej leży na jednym kole jest bardziej wysunięty do przodu a na drugim do tyłu.
Panowie pomóżcie, wcześniej nigdy nie miałem takich błotników w rękach nie wiem gdzie przód a gdzie tył najlepiej wrzućcie jakieś foty, a może one tak mają być sam już nie wiem*bye*

Już sobie poradziłem z tymi błotnikami, poodcinałem kątowniki i przyspawałem na nowo,
trochę poprzeginałem, zetor na dzień dzisiejszy wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Ładny zestaw!
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Gratuluję! Teraz to jest to!

Trochę jedynie kółko od pługa nie pasuje do całości ;)
Awatar użytkownika
dziadek8409

Dziękuje chłopaki za miłe słowa, za kółkiem się rozglądam może się trafi.
Mała rzecz a cieszy, w końcu udało się wykonać tabliczkę z rocznikiem*clap*
Obrazek
a tu dwa zdjęcia z dzisiejszej wyprawy, być może niedługo odbędzie się sesja z bocianem trwają rozmowy
Obrazek
Obrazek
Ursus C451 ze szkoły w Rusocinie
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

Zetorek miodzio :) Moim skromnym zdaniem duuużo zyskał jak zamontowałeś muszelki :)
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Podsunąłeś mi pewien pomysł z tą tabliczką z rocznikiem, bo u Ciebie widzę po raz pierwszy, że masz nietypowo, czyli białe cyfry na czarnym tle (tak jak stare tab. rejestracyjne) i to mi się podoba, bo pasuje do klimatu tamtych lat. Tak sobie teraz myślę, czy nie zrobić też takiej tablicy z rocznikiem, która by wyglądała jak tab. rejestracyjna z lat 60'tych ;)
Awatar użytkownika
dziadek8409

Muszelki to podstawa w boćku:)
~damber właśnie mi o to chodziło żeby wyglądało to jak tablica z dawnych lat, zastanawiałem się nad wykonaniem takiej tablice z blachy o standardowych wymiarach i czarnym kolorze , jest parę firm na alledrogo które wykonują takie
tablice ale nie wiem czy nie będzie to brzydko wyglądało bo one są dosyć
długie i cztery cyfry to tak średnio wygląda ale to tylko moje zdanie
Awatar użytkownika
DK94

Post autor: DK94 »

Tablice z lat 60 czarne z białymi literami miały wymiary 375×120 mm I są mniejsze od tych czarnych ostatnich 1976-2000. Jak chcesz dorabiać tablice to czcionką i w wymiarach z lat 60tych.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Tak jak piszesz kolego! Te z lat 60'tych miały to do siebie, że miały takie charakterystyczne przerwy "pauzy" pomiędzy literami - cyframi. Wiadomo, że 4 cyfry to trochę mało, ale można coś pokombinować np: RP-19-62, czyli Rok Produkcji 1962 ;)
DK94 - dzięki za wymiary, to ważna informacja *tup*
Awatar użytkownika
DK94

Post autor: DK94 »

Jakby ktoś potrzebował to posadami szablony do układania tablic rejestracyjnych. Układa się je w programie graficznym np. takim prymitywnym paincie. Potem można odpowiednio ze skalować i dać komuś do dorobienia naklejki.

Szablony są dla tablic.

Nowych zabytkowych
Nowych próbnych
Nowych zwykłych
Starych czarnych 1976-2000

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Roman1313

Post autor: Roman1313 »

Te tablice z rocznikami nie za bardzo pasują, lepiej wygląda bez.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Kwestia gustu ;) Mi się też podoba jak rocznik jest - i w dodatku tu jest bardziej stylowo niż u mnie - bo ja mam białe tabliczki ;)
Awatar użytkownika
dziadek8409

Nawet nie wiedziałem że te starsze tablice miały inne wymiary niż teraźniejsze, ciekawe
czy dorabiają też te starsze.
A tu parę zdjęć z dzisiejszej wyprawy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
szkoda że nie na chodzie*bye*
ODPOWIEDZ