Dolny wydech
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Dolny wydech
Witam
Udało mi się wreszcie kupić kolektor wydechowy z wyjściem w dół i chcę zrobić dolny wydech.
Można prosić o jakieś fotki i porady jak to powinno wyglądać? Gdzie ma się kończyć wydech- przed czy za tylnym kołem?
Po lewej stronie ciągnika mam butlę, będzie pewnie trudniej.
Dzięki za wszelkie rady.
Udało mi się wreszcie kupić kolektor wydechowy z wyjściem w dół i chcę zrobić dolny wydech.
Można prosić o jakieś fotki i porady jak to powinno wyglądać? Gdzie ma się kończyć wydech- przed czy za tylnym kołem?
Po lewej stronie ciągnika mam butlę, będzie pewnie trudniej.
Dzięki za wszelkie rady.
RE: Dolny wydech
Cześć Jarek,
Rób wydech jak najdalej za tylnym kołem i jak najbliżej lewej strony, tak aby spaliny nie padały na Ciebie. Nie wiem jak to jest w oryginale, ale takie rozwiązanie jest najrozsądniejsze.
Rób wydech jak najdalej za tylnym kołem i jak najbliżej lewej strony, tak aby spaliny nie padały na Ciebie. Nie wiem jak to jest w oryginale, ale takie rozwiązanie jest najrozsądniejsze.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Tak myślałem, rura 50 mm średnicy będzie dosyć? Mam jakieś typy tłumików z uniwersalnych, podlinkuję zaraz.
Na pewno wystarczy 
Z tym że rura musi być tak jakby "schowana" pod ciągnik i za butlę, żeby w razie co nie podkusiło na gorącą rurę nogą stawać przy wsiadaniu...

Z tym że rura musi być tak jakby "schowana" pod ciągnik i za butlę, żeby w razie co nie podkusiło na gorącą rurę nogą stawać przy wsiadaniu...
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Ano- podeszwa by została na rurze...
http://allegro.pl/tlumik-rurowy-przelot ... 97109.html
Wot taki. Będzie?
http://allegro.pl/tlumik-rurowy-przelot ... 97109.html
Wot taki. Będzie?
Będzie idealny 
Spełnia wszystkie założenia wydechu traktorowego, więc się nada. Tylko właśnie z tą rurą pokombinuj żeby szła środkiem spodu, a za sprzęgłem i butlą cięła w lewo/prawo.

Spełnia wszystkie założenia wydechu traktorowego, więc się nada. Tylko właśnie z tą rurą pokombinuj żeby szła środkiem spodu, a za sprzęgłem i butlą cięła w lewo/prawo.
Fotki mogę Ci podesłać, ale najwcześniej chyba w weekend.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Super.
A do gościa niestety nie mam już telefonu. Będę jeszcze szukał, ale marne szanse...
A do gościa niestety nie mam już telefonu. Będę jeszcze szukał, ale marne szanse...
- dziadek8409
~jarekstryszawa jak już będziesz miał ogarnięte to zrób parę fot i wklej jestem ciekawy jak to wyjdzie.
Może w przyszłości mnie też to będzie czekało, będę wtedy wiedział co i jak.
Może w przyszłości mnie też to będzie czekało, będę wtedy wiedział co i jak.
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Mam teraz mało czasu- wiosna psia mać *flower*

Nasada tłumika oraz uszczelki pasują P&P z C330.Pierwsze przymiarki poczynione.

Więcej fotek: http://jarekstryszawa15.w.interia.pl/re ... _25_3.html
Będzie trudniej niż w zielonym na tej fotce, bo on bez podnośnika...

Nasada tłumika oraz uszczelki pasują P&P z C330.Pierwsze przymiarki poczynione.

Więcej fotek: http://jarekstryszawa15.w.interia.pl/re ... _25_3.html
Będzie trudniej niż w zielonym na tej fotce, bo on bez podnośnika...

- Jacek ze Skansena
Przepraszam a czy Ty masz zbiornik na powietrze? Bo jeśli tak to wydech raczej do góry.
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Mam, ale to chyba nie będzie przeszkodą. Jeśli tłumik będzie się mocno nagrzewał to opaszę go jakąś blachą na dystansach dla izolacji termicznej.
Ten zetor z foty też ma zbiornik i dolny wydech:

Ten zetor z foty też ma zbiornik i dolny wydech:

kolektor jest piękny i dalszy ciąg wydechu też pewnie będzie, tylko po co ten silikon stosowałeś ?
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Wiedziałem, że mi się za to dostanie *flower*
Usunę nadmiar po wyschnięciu, żeby nie porozmazywać. Przy wymianie kolektora zostawiłem stare, grube uszczelki, a dla pewności je lekko posmarowałem, żeby czasem nie dmuchało...
Usunę nadmiar po wyschnięciu, żeby nie porozmazywać. Przy wymianie kolektora zostawiłem stare, grube uszczelki, a dla pewności je lekko posmarowałem, żeby czasem nie dmuchało...
ten zawór regulujący ciśnienie powinien być z drugiej strony tj. zaraz przy odolejaczu, a przewód powietrzny czyli rurka powinna być poprowadzona inaczej, wtedy będzie można bez kolizyjnie wyprowadzić rurę z tłumikiem tak było w oryginale,widać to dobrze na powyższych fotkach.
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Z tego co mierzyłem u siebie to powinno się ładnie pomieścić. Wrzucę jutro moje rysunki techniczne :pWułala *flower*

Artysta 

Witajcie
A może wstawić na połączeniu- wyjściu z kolektora coś co wibracje tłumi i drgania
łącznik giętki jak samochody mają. *annoy*
pozdrawiam Klaudiusz
A może wstawić na połączeniu- wyjściu z kolektora coś co wibracje tłumi i drgania
łącznik giętki jak samochody mają. *annoy*
pozdrawiam Klaudiusz
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Do rozważenia- choć to moderne i mało koszerne by było *flower*
W zasadzie całe body w ciągniku powinno jednakowo wibrować. Dotarł dolny wydech!
Zadanie szybko i profesjonalnie wykonała Firma GK Trading z Krakowa. Wyłącznie na podstawie telefonicznych konsultacji oraz przesyłanych mailem moich "rysunków technicznych" prawie bezbłędnie wykonali trudny układ wydechowy.
http://jarekstryszawa15.w.interia.pl/re ... _25_3.html

W zasadzie całe body w ciągniku powinno jednakowo wibrować. Dotarł dolny wydech!
Zadanie szybko i profesjonalnie wykonała Firma GK Trading z Krakowa. Wyłącznie na podstawie telefonicznych konsultacji oraz przesyłanych mailem moich "rysunków technicznych" prawie bezbłędnie wykonali trudny układ wydechowy.
http://jarekstryszawa15.w.interia.pl/re ... _25_3.html

- damian223311
Bomba:D nie będzie się troszkę dusił z takim wydechem?