Wyje coś chyba w skrzyni
Wyje coś chyba w skrzyni
Witam wszystkich posiadaczy zetorka . Jestem tu nowy i szukam pomocy w sprawie wyjącej skrzyni chyba skrzyni, zetora 25 mam taki problem zauważyłem ze gdy jeżdżę na dolnej skrzyni to wycie wydobywające się z niej jest prawie nie słyszące a dopiero gdy wbijam szosowe to wydobywa się z niej wycie i to jest tak ze na każdym biegu gdy dodaje coraz więcej gazu wycie jest tym większe do takiego momentu że aż zagłusza prace silnika aż się do lasu boje jechać tak wyje, ja podejrzewam że to morze być coś z wałkiem ataku ale pewności nie mam powiem jeszcze ze to na pewno nie są zwolnice proszę o pomoc pozdrawiam
RE: Wyje coś chyba w skrzyni
Najprawdopodobniej atak. Albo luźny albo wybity. Zdejmij pokrywę skrzyni i będziesz wiedział.
Tak myślał żeby tył podeprzeć na jakichś klocach tak aby koła były w powietrzu wrzucić np. Szóstkę zdjąć pokrywę odpalić silnik dodawać gazu i nasłuchiwać
Witaj Majo mógł byś rozwinąć co oznacz luźny albo wybity wałek ataku.Czy dobrze rozumiem ze luźny to znaczy ze jest łożysko do wymiany a wybity to to ze brak na nim zębów pozdro
Witaj Majo mógł byś rozwinąć co oznacz luźny albo wybity wałek ataku.Czy dobrze rozumiem ze luźny to znaczy ze jest łożysko do wymiany a wybity to to ze brak na nim zębów pozdro
A sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni?, możesz też mieć wytarte tuleje w środku osi koronowych i może ocierać o obudowę różnócówki, łożyska?.
Olej jet ok , a na temat tulej nic nie wiem będę wdzięczny za każdą sugestie niebawem biorę się za remont i każde wskazówki w odpowiedziach będę brał pod uwagę i dokładnie sprawdzał pozdrawiam
Jak zechcesz możesz spróbować: biorąc drugą osobę do pomocy, włączając najlepiej za szósty bieg, zdjąć pokrywę skrzyni, stanąć tak by obserwować przekładnie najlepiej na stopce, a druga osoba kręci korbą po wł. odprężnika i lukać na przekładnie co jarmoli?.
Luźny/wybity atak rozumiem jako poluzowaną nakrętkę na nim, lub łożyska do wymiany, źle ustawione położenie wałka lub jego wyszczerbienie.
Radzę nie kręcić skrzyni silnikiem bo olej będziesz zbierał kilka metrów od traktora. Jak już to korbą tak jak pisał Ziomas. Ale wg mnie otwarcie skrzyni już dałoby jakiś pogląd na sytuację.
W razie remontu i potrzeby części dzwoń lub pisz na pw. Mam ich dość sporo.
Radzę nie kręcić skrzyni silnikiem bo olej będziesz zbierał kilka metrów od traktora. Jak już to korbą tak jak pisał Ziomas. Ale wg mnie otwarcie skrzyni już dałoby jakiś pogląd na sytuację.
W razie remontu i potrzeby części dzwoń lub pisz na pw. Mam ich dość sporo.
Taa, taa*rolleyes*. najlepiej korbą, z pomocą drugiej osoby, a z rozrusznika też samemu można, tylko z wykorzystaniem sprzęgła.Jak już to korbą tak jak pisał Ziomas