Dziki Dzik Krzyśka

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Dziki Dzik

Dziki Dzik Krzyśka

Post autor: Dziki Dzik »

Witam,
nie znalazłem na forum nic na temat który mnie interesuje dlatego postanowiłem założyć nowy temat.
Otóż minęło trochę czasu od kiedy zabrałem się za renowację mojego Dzika. Jest to Dzik 2 z 1967 roku. Miała być dzisiaj pełnia szczęścia tzn rundka honorowa ale nic z tego nie wyszło bo zawiodła linka sprzęgła a w zasadzie jej mocowanie w cięgle w skrzyni biegów. Z tym sobie poradzę ale mam pytanie na temat sposobu działania hamulca. Czy żeby hamulec ów zadziałał to silnik musi być uruchomiony i zapięty którykolwiek bieg? Pytam bo zauważyłem na postoju i wyłączonym silniku że mimo iż linka pociąga cięgło to hamulec nie działa. Przy wyłączonym silniku, podczas przepychania Dzika hamulec też nie działał. Wiem, że w tego rodzaju ciągniku hamulec jest nie za tęgi ale jako taki powinien być. Jest to dla mnie o tyle ważne że nie mam przyczepy którą dałoby się hamować a tylko Lisa, który jak wiecie nie jest wyposażonych w jakikolwiek hamulec.
Na dzień dzisiejszy mój Dziczek wygląda tak:
Obrazek
Jeśli ktoś może mi udzielić odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, będę wdzięczny :)

Pozdrawiam
Krzysiek
Mariuszczs

RE: Dziki Dzik Krzyśka

Post autor: Mariuszczs »

Do lisa hamulec jest ok. Biegi nie koniecznie bo on jest na wałku ataku. Ale nie może być rozłączony napęd tą dźwignią z tyłu skrzyni.
Awatar użytkownika
Dziki Dzik

O to już jakaś wskazówka. Ale zapytam bo tak naprawdę jeszcze poważnie nie jeździłem Dziczkiem. Napęd jest załączony gdy ta dźwignia jest przesunięta w stronę skrzyni czy w stronę steru?

Dziękuję za wskazówkę :D
Mariuszczs

Post autor: Mariuszczs »

Napęd jest włączony jak wałek ze skrzyni dźwignia wyciągnęła ( czyli gała dźwigni na skrzynie ) . Przy koszyczku od blokad masz takie wyciągane zabezpieczenie. Obczyść rowki z brudu żeby ci dobrze osiadało żeby nie puściło . Zabezpieczenie odciągnięte pozwala na manipulacje wspomnianą dźwignią. Opuszczone unieruchamia dźwignie i tak miej do jazdy .

Na kierownicy jest chyba opis poprawnej obsługi tego.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Tak, ale Krzysiek tym Dzikiem jeździ, więc nie ma opcji żeby miał to przestawione ;) Bo wówczas napęd na koła byłby rozłączony, więc nie mógłby się poruszać. Stosuje się to do napędu maszyn stacjonarnych przy pomocy wyjścia odbioru mocy, np. przystawki pasowej.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Dziki Dzik

Paweł, tak ale ostatnio majdrowałem tą wajchą i się deko pogubiłem. Jak zepnę na gotowo linkę sprzęgła wtedy będę miał obraz czy ten hamulec działa czy nie. Dam znać. Zakręcaną końcówkę linki już mam, pozostaje pojechać do Dzika i ją zamontować.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Oki, testuj :) Ja niebawem silnik będę miał na miejscu to sobie też przetestuję na samej skrzyni, bez kół :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
ODPOWIEDZ