Uszczelki do Dzika 21
Uszczelki do Dzika 21
Remontuje silnik od dzika 21 i mam problem bo potrzebuje uszczelek. Słyszałem że można dać sylikon, ale czy muszę dać jeszcze pod ten sylikon tekturę? No i najgorsza jest uszczelka pod głowicę, bo jej z papieru nie zrobię. Wiecie gdzie można ją kupić, albo może wie ktoś jak można ją zrobić?Proszę o pomoc.
-
RE: Uszczelki do Dzika 21
Uszczelka jest wytoczona na głowicy . Na karterach nie ma. Pod cylinder wytnij z cienkiego klingierytu .
- AndrzejD21
Pomiędzy połówkami skrzyni korbowej (karterów), mam w swoim dziku silikon, uszczelka karter-cylinder, silikon-tektura-silikon.
Pod głowicą nie ma żadnej uszczelki wymiennej. Tak jak napisał ~Mariuszczs.
Pod głowicą nie ma żadnej uszczelki wymiennej. Tak jak napisał ~Mariuszczs.
U mnie jak rozbierałem dzika to pod głowicą była jakaś uszczelka coś jakby włókno szklane czy coś, ale dzięki za pomoc.
Dołączam się do pytania, a jak w oryginale połówki były uszczelnione, bo ten sylikon-czerwony na dodatek- wygląda koszmarnie
Kartery w oryginale były uszczelniane hermetykiem (czerwone, jak zaschnie to jak żywica). Wiem bo rozbierałem nowy silnik i parę używanych. Można poskładać również na cienkiej warstwie silikonu. Będzie to najbardziej pewne połączenie.
Ja w moich silnikach nigdy nie dawałem uszczelki pod cylinder. Zawsze sam silikon. Tylko posmarowałem i dałem mu troszkę zaschnąć. W tej formie silikon jest jak uszczelka, a nie wyciska go w niepożądane miejsca. Oczywiście warstwa silikonu dość cienka,bo po co walić tak grubo jak Bitex na auto.
Ja w moich silnikach nigdy nie dawałem uszczelki pod cylinder. Zawsze sam silikon. Tylko posmarowałem i dałem mu troszkę zaschnąć. W tej formie silikon jest jak uszczelka, a nie wyciska go w niepożądane miejsca. Oczywiście warstwa silikonu dość cienka,bo po co walić tak grubo jak Bitex na auto.