Tanio i przydatnie, czyli jak zrobić coś z niczego i ułatwić

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Wicher

Tanio i przydatnie, czyli jak zrobić coś z niczego i ułatwić

Post autor: Wicher »

Witajcie!
Ostatnio mało siedzę na forum bo dłubię. Oto co zdłubałem w ten wikend:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rama podstawowa to nieco wzmocniony trójkąt zaczepiania od moich starych zezłomowanych bron, same widły to bardzo solidne hutnicze ceowniki wyszperane na miejscowym złomie (1.50zł/kg) Na chwilę obecną nie zespawane tylko skręcone-trwają testy w pracy. Będę dążyć do udźwigu około 300-400 kg (możliwości podnośnika mam duże-w tym roku zrobione wszystko) a to ze względu na zastosowanie-przeładunek zboża w workach. Po zastosowaniu niedużej skrzyniopalety można wozić warzywa z pola/opał i inne materiały (mamy skrzynię na tył już niemalże gotową-do ustalenia skrzyni na widłach pozostawione są właśnie oczka z łancuchem). Bezproblemowo podbiera się paletę z ziemi, podnosi na wysokość około 70 cm (na równo z paką mojego woza).

W planach dorobienie jeszcze barierki z przodu-będę tym wozić okrąglaki z terenów ścinkowych które mam dość trudne. dodatkowe obciążenie się przyda a ile zyskam na zwrotności...

Do pełni szczęścia brak tylko hydraulicznego łącznika centralnego :D

Zachęcam Kolegów do dodawania informacji o swoich wynalazkach tego typu!
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
dawid25

RE: Tanio i przydatnie, czyli jak zrobić coś z niczego i uła

Post autor: dawid25 »

Miałem zrobione takie coś. Ale wykorzystałem to w innym celu. A mianowicie do wypychania resztek gałęzi z działki w lesie. Ale po jednym dniu musiałem odstawić to w kąt ramę tak zgiąłem że nie chciało mi się już tego poprawiać. Jedna odnoga weszła pod korzeń. A że zetor miał swoją siłę to skręciło ramę i tyle. Wicher a czemu dałeś ceownik do góry? Nie lepiej było bo obrócić gładką stroną do góry? Wydaje mi się pod ciężarem czasem widły mogą się wygiąć w dół. U mnie były zrobione odwrotnie. Jeśli się myle niech kto s mnie poprawi. Pomysł i wykonanie super. I za pewne wszystko z tego co było pod ręką.
brutal66

Post autor: brutal66 »

Cześć Wicherku. Super sprawa. Też koniecznie muszę zrobić kilka podobnych patentów ale wciąż brak czasu. Zobaczymy może zimą się uda.
Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Awatar użytkownika
Wicher

A ceownik jest dlatego do góry, że mocowany jest poprzez "nasunięcie" na kawałek profila (zdjęcie numer 2), no i dlatego że końce będą ścięte-gdyby ceownik był płaskim w górę to przy ścięciu powstałyby dwa bardzo ostre dzioby które kaleczyłyby przy załądunku np worków na paletę.

P.S.na drugim i trzecim zdjęciu widać workownik do ziemniaków powstały z kosza od Anny-też warto się tym zainteresować :)
dawid25

A to już teraz roumiem dlaczego tak to zrobiłeś. Ja później miałem robić z paleciaka takie coś. Ale sprzedałem Zetora i teraz było by zbędne takie coś. Ale koło domu jak najbardziej takie coś jest przydatne. Pozdrawiam.

Ja też coś robię z niczego. Nie dawno wziąłem się za zrobiemie grilla z nie potrzebnych części. Wykorzystałem do tego starą maskę od Majorka, lampy i rury z których wykonałem dwa kominy :) Zdjęcia wstawię jak będzie ukończony :D
Awatar użytkownika
Wicher

Brat mówił mi jeszcze żebym na końcach wideł wspawał rurki w które możnaby wsunąć kłonice do wożenia drewna.. ale ten temat załatwi pas transportowy.
dawid25

Wydaje mi się że brat ma rację. Dlatego że będziesz mógł ułożyć na tyle drewna ile ci pasuje. A tak to będzie się wszystko zsuwać i trzeba będzie poprawiać i myśleć czy następna gałąź czy klocek nie zsunie wszystkiego. Takie kłonice zrobić to nie problem a i wygoda będzie przy tym. ja bym był za tym.
Awatar użytkownika
Wicher

Akurat ja myślę to inaczej rozwiązać, po prostu pochylając paleciak na łączniku w przód. takie rurki mogą przeszkadzać przy podsuwaniu się pod paletę.

Kłonice będą podorabiane z przodu przy ramie głównej, tak gdzieś do wysokości metra z poprzeczką do trzymania się:D
dawid25

Ale jak by zrobić takie kłonice tylko zaczepiane na czas przewiezienia drewna to by było rozwiązanie dobre. A do innych prac byś je demontował. Bo tak to nie wiele drewna wejdzie. No chyba że ten pas. Ale jak zapomnisz pasa co wtedy :)
Awatar użytkownika
Wicher

Zawsze mogę sobie do jakiejś odpadowej palety przybić deski z zastrzałami :D a prawda jest taka że łątwiej coś dororobić niż usunąć.
dawid25

W sumie takie rozwiązanie też może być. Nie pomyślałem o tym :)
Awatar użytkownika
Wicher

Akurat to jest przede wszystkim paleciak, do wożenia drewna mam przyczepkę ale mam takie tereny że czasem trzeba "sztuczkę" wyciąć a wygodnie grubiznę na widły zaturlać...
Awatar użytkownika
albert

Post autor: albert »

Hej,
Mam też coś podobnego z tym, że zamiast łącznia mam siłownik sprawuje się całkiem nieźle, więcej było w tym temacie http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ost_109440
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Mam takie coś od kilku lat ....
We wspomnianym przez Alberta temacie są zdjęcia mojego. Dodam że służy mi też wywrotkę *yes*
Załadunek drewna itd.
W zimie jako system awaryjnego wykopywania się z zaspy.
Ogólnie dzięki widłom do palet przyczepy są mało używane.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Wicher

Sam teraz testuję całe rozwiązanie w praktyce-chcę się przekonać jak to jest z nośnością, zwrotnością, użytecznością... Palet się gdzieś skombinuje jeszcze jednak sama możliwość wygodnego załadunku worków na przyczepę przyczepkę busa itp jest dla mnie rewelacyjna.
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Odrobina przestrogi dla zbyt pochopnych............*pray*
We Władymircu sąsiadowi urwala się podstawa siłownika hydraulicznego. Trzeba bylo wymienić całą tylną część obudowy skrzynii biegow. Koszt ok 700PLNów....plus robocizna oczywiście. Dzwigał i transportował na takich widlach jakiś kloc drewna po dośc nierównej drodze.
U mnie przy c325 diabli wziel*zipit*i ramię podnosnika, pękło na wale podnosnika. Też dżwignąłem taki ciężar, że capek dęba stanął...szukam własnie do kupienia.*no*y
Więc trzeba mieć na głowie aby było ""Tanio i przydatnie"" hehe
Awatar użytkownika
Wicher

Akurat ja nie przewiduję tutaj aż tak cięzkich łądunków-zresztą jak się nie ma ciężarków z przodu nie ma co przeginać :)
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Hehehe Wicher....:D:D:D
właśnie te obciążniki z przodu pozwalają co odważniejszym przeginać z dżwiganiem*pissed*
ODPOWIEDZ