RE: Stary Traktor Bieszczady

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
marek_spectra

Post autor: marek_spectra »

Dzięki...

Umówiłem sie z byłym właścicielem , ze objedziemy domy poprzednich włascicieli. Bardzo mi zależy na zdobyciu jak najwięcej informacji.

Skoda dobija finansowo, dobrze kupiona, więc spodziewaliśmy sie wydatków, ale silnik ... no cóż robione wszystko od podstaw, nawet regenerowane sekcje pompy wtryskowej... a wszystko nietypowe, wymagające indywidulanego podejscia... tanio nie jest, oj nie...
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Marek nie wiem czy pytałem: Skoda wasza jest z jakim znakiem z boku?
Awatar użytkownika
marek_spectra

Obie są z gwiazdą, ale mój blok był wymieniany. Blok i głowica. Ale pokrywe głowicy mam starego typu.
warsztat777

Post autor: warsztat777 »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek*tup*

Na warsztat trafił 3-kołowy John i po całym dniu pracy udało się go uruchomić i pojeżdzić, prawdziwy grzmot(film z jazdy na naszej stronie na FB. Przywiozłem tasz blok po obróbce do pokraki gdzie zostały dorobione zawory i uszczelka głowicy.*tup*

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek*tup*Po kompletnej obróbce przywiozłem blok oraz dorobione wszystkie części do Marka Skody i czas zacząć składać w jedną całość*sarcasm*
Awatar użytkownika
marek_spectra

https://www.facebook.com/video.php?v=44 ... main_video

Leżące dwa cylindry górnozaworowego silnika, z gniazdami świec w.. kadłubie i wspólną komorą korbową silnika i skrzyni biegów... sprzęgło w ręcznej dzwigni, 6 biegów w jednym lewarku i mozliwość uruchomienia silnika przez popychanie reką koła zamachowego - zobaczyć to raz i odpalić - bezcenne . Ale sie przejechać to już odlot, a ten dziwięk ..:)
warsztat777

John Deere w pełni sprawny i nieźle grzmi z wydechu*tup*
Awatar użytkownika
marek_spectra

Obrazek
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Zazdroszcze Wam ze mozecie znalezc srodki (o to latwiej) i ten bezcenny CZAS aby moc zrealizowac pomysly i przedsiewziecia ktorych jak widac Wam nie brakuje.Mam tez wiele przygotowanych projektow ktore niestety ugoruja z powodu mojej nieobecnosci w Polsce.W zasadzie sprawdza sie powiedzenie ze jezeli brakuje pieniedzy to masz troche wolnego czasu w zamian i odwrotnie...Widac tez ze starannie odbudowujecie posiadane sprzety.Gratuluje i byc moze w tym roku przyjade zobaczyc.
warsztat777

Czas musi sie znaleść bo przy warsztacie zawsze jest jakaś luka między naprawami i można zająć się wtedy traktorami a z racji ich wieku potrzebny jest czas na doróbke części tak więc się to zazębia. Pozdro*tup*
Awatar użytkownika
marek_spectra

Każdy zna tą radość kiedy niekształtna bryła metalu ,unieruchomiona od lat - ożywa . Kiedy w ogłuszającym huku drży i podskakuje.... i wiesz że własnie zaczyna swoje drugie życie.

https://youtu.be/fSkb71n7cnM

Johne Deere B (1947) wolne obroty... jeszcze falują... niestety padła bateria i nie nagrałem kolejnego filmiku jak już wszystko działało jak trzeba.. Po prostu jest to benzynowy dwucylindrowy silnik niskoprężny ( cisinienie 105PSI czyli ok 7 atm) i musi sie dobrze nagrzać by jego praca była optymalna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
warsztat777

John deere to małe piwo ale pokraka dała nieżle w kość *sarcasm*
Awatar użytkownika
marek_spectra

Taki mały najduch - jaky by to u nas starsi ludzie powiedzieli, a tyle nam zagwozdki zadał ! Odpalał i chodził tylko na ssaniu... a bez ssania chodził chwilkę i gasł. Okazało sie że kanał odpowietrzający komorę pływakową był tylko częsciowo drożny. I dlatego trudno było zdiagnozować. W końcu ożył i daje masę frajdy :)

https://www.facebook.com/video.php?v=44 ... main_videoCoś ,co w realu po prosu jest niesamowite...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

Mam pytanko - nie wiem czy dobrze pamiętam, na wiosną miała być jakaś impreza z Waszym udziałem? Jest już znany konkretny termin? :)
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
warsztat777

Tak jest, zapraszam chętnych na 6-7 czerwca czyli za tydzień w Rudawce Rymanowskiej. A potem w sierpniu jak w tamtym roku.*tup*
Awatar użytkownika
marek_spectra

Dzieje sie u nas wiele, ale pewnie każdy zabiegany jak my, i nie ma czasu na pisanie tutaj :)

W kazdym razie 5 lipca kolega Gorbi w ten fantastyczny wakacyjny czas odwiedził mały regionalny zlot Starych traktorów gdzieś w górach Szwajcarii. Tak jak i u nas pogoda dopisywała, mimo że to prawie 2000mnp to i tak upał doskiwerał. Po dotarciu na miejsce, zobaczył małe kameralne spotkanie, ale maszyny , atmosfera i okolicznosci przyrody były wyjatkowe.

Filmik jak wygladało samo miejsce :

https://video-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hvide ... e=559A5638

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więcej fotek na naszym profilu :

https://www.facebook.com/starytraktorbieszczady?fref=ts
warsztat777

Data imprezy w Rudawce Rymanowskiej 28,29,30 Sierpnia. Serdecznie wszystkich zapraszam.
Moskit1

Post autor: Moskit1 »

Hej Pewnie będę :) mam 95 km to nie daleko :)
Pozdro
Awatar użytkownika
marek_spectra

Zapraszamy ! :)

Nudno troche w necie więc pokażemy dwie ciekawostki :) Pierwsza to maska zanleziona w szopie w okolicy Nowego Targu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Protkokół Komisji Likwidacyjnej majątku Poniemieckiego z 1948 o sprzedaży ciągnika

Obrazek

oraz Umowa Kupna Sprzedaży tegosamego ciagnika z 1951roku :
Obrazek
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

warsztat777 napisał:
Data imprezy w Rudawce Rymanowskiej 28,29,30 Sierpnia. Serdecznie wszystkich zapraszam.
Wiosenną przegapiłem, ale sierpniową, jako że nie koliduje z Wilkowicami zaznaczyłem już w kalendarzu żeby nie przegapić i na 98% będę w sobotę po południu i niedzielę *tup*

Przy okazji pytanko organizacyjne - czy jest w bezpośredniej okolicy zlotu możliwość przenocowania pod namiotem:?
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
warsztat777

Witam. Namiot można rozbić koło naszego stanowiska nie ma problemu!!!*sarcasm*
ODPOWIEDZ