Pytanie:
Jakiego rozmiaru opony mogę założyć na felgi 16" które są w mojej przyczepie.
Obecne opony to typowo traktorowe prowadzące 16x600. Słabo spisują się pod obciążeniem w miękkim gruncie leśnym. Tną jak żyletki.
Wiem że można założyć od żuka. Nie interesuje mnie to. po pierwsze to będą stare strucel, po drugie chciałbym by przyczepa była jak najniższa.
Zatem jaki rozmiar zastosować. Ja wiem że na chama niski profil 300 wejdzie. Nie o to chodzi, jaki wymiar będzie pasował na felgę i nie powodował nadmiernej deformacji opony. Nie chce mi się ileś tam razy zmieniać opon bo to kosztuje. Potrzebuje informacji, a starych opon jest w bród więc wtedy dobiorę sobie komplecik.
Przyczepa/woz 2osiowy metalowy fabryczny?
Re: Przyczepa/woz 2osiowy metalowy fabryczny?
Daj sobie siana z tymi oponami nawet nie zauważysz zmiany...
Re: Przyczepa/woz 2osiowy metalowy fabryczny?
Możesz założyć opony 195/75R16C. Jest szersza o 3cm od 6.00-16 a jednocześnie jest o parę centymetrów niższa.
Możesz też założyć opony 205/65R16C. Mają szerokość taką samą jak opony 7.50-16 ale ich wysokość (średnica zewnętrzna) jest poniżej 70cm, czyli niższa od 6.00-16.
Niepamiętam które z tych rozmiarów opon miał znajomy w C-360 z turem ale dawały radę. Na turze podnosił bigbagi nawet 600kg.
Możesz też założyć opony 205/65R16C. Mają szerokość taką samą jak opony 7.50-16 ale ich wysokość (średnica zewnętrzna) jest poniżej 70cm, czyli niższa od 6.00-16.
Niepamiętam które z tych rozmiarów opon miał znajomy w C-360 z turem ale dawały radę. Na turze podnosił bigbagi nawet 600kg.