SPAWANIE - wszystko na ten temat
RE: SPAWANIE - wszystko na ten temat
Lepiej dołóż stówkę lub dwie i kup bestera. 160A prawdziwej mocy i na 3 fazy śmiga. Można też ją podłączyć pod jedną.
http://allegro.pl/item386574077_bester_ ... 8_szt.html
Spawam na takiej i blachę 6 mm spawa jak wściekłą z przetopem. W marketach taniej kupisz, wiem bo daliśmy ze znajomym 1600pln.
http://allegro.pl/item386574077_bester_ ... 8_szt.html
Spawam na takiej i blachę 6 mm spawa jak wściekłą z przetopem. W marketach taniej kupisz, wiem bo daliśmy ze znajomym 1600pln.
Kupiłem ostatnio trójfazowego MIGa 250 A max. gr. spawanego elementu jaką procucent to 10mm.
Blachę 6 to ja mogę swoim przepalić :smilewinkgrin:
Pożegnałem się już z elektrodą rutylową. Mam co prawda małego besterka ale go w zasadzie nie używam.
Blachę 6 to ja mogę swoim przepalić :smilewinkgrin:
Pożegnałem się już z elektrodą rutylową. Mam co prawda małego besterka ale go w zasadzie nie używam.
A pochwal się ile dałeś i z jakiej firmy ten MIG?
jesli kogos interesuje mig to mam do sprzedania uzywane 2 <konkretny sprzet ,zadne plastikowe podajniki ,aluminiowe uzwojenia itp>
MESSER GRIESHEIM 160 i 260 amp z mozliw.spawania aluminiowym drutem,eurozlacze,starsze roczniki,wersja industry
MESSER GRIESHEIM 160 i 260 amp z mozliw.spawania aluminiowym drutem,eurozlacze,starsze roczniki,wersja industry
Poradnik spawacza do ściągnięcia. Niestety po angielsku.
http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=olowaty
http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=olowaty
-
a ja mam taką spawarkę że prawie wszystko przepali trójfazową dość stara
Pytanie:
Jaki wpływ ma spawanie metodą MIG-MAG blachy nierdzewnej w osłonie CO2. ?
Wiem że do osłony spawów nirdzewnych używa się gazów szlachetnych np. Argonu lub mieszanek np. Argonitu. Robiłem próby i w CO2 dało się spawać z tym że spoina wychodzi "czarna". Problem polega na tym że najmniejsza butla Argonitu jest ze 3 razy większa niż ta z CO2 i nie mam jak takiej krowy wozić. Dlatego ani Argonu ani jego mieszanek nie kupie. Potrzebuje pospawać wędzarkę do ryb, więc nie zależy mi specjalnie na estetyce. Chodzi o to czy spaw będzie trzymał.
Bardzo proszę o to by odpowiedział mi jakiś znawca tematu, z góry dziękuje.
Jaki wpływ ma spawanie metodą MIG-MAG blachy nierdzewnej w osłonie CO2. ?
Wiem że do osłony spawów nirdzewnych używa się gazów szlachetnych np. Argonu lub mieszanek np. Argonitu. Robiłem próby i w CO2 dało się spawać z tym że spoina wychodzi "czarna". Problem polega na tym że najmniejsza butla Argonitu jest ze 3 razy większa niż ta z CO2 i nie mam jak takiej krowy wozić. Dlatego ani Argonu ani jego mieszanek nie kupie. Potrzebuje pospawać wędzarkę do ryb, więc nie zależy mi specjalnie na estetyce. Chodzi o to czy spaw będzie trzymał.
Bardzo proszę o to by odpowiedział mi jakiś znawca tematu, z góry dziękuje.
Ja spawałem końcówki tłumików drutem nierdzewką i nigdy nie było problemu. Co do wędzarki to znajomy piec co robił z nierdzewki i zabrakło mu argomixu to pospawał w osłonie co2. Już 2 rok i nic sie nie dzieje. Tylko spawa jest brzydszy. A co do argomixu to w Wałbrzychu jest rozlewnia gazów i pytałem się to nabiją mi butle od co2 argomixem. 38 zł chcą. Poszukaj rozlewni gazu u siebie w okolicy na pewno ktoś ci pomoże. Nie wiem jak argonit ale argomix jest mieszanką argonu i co2. Na dobrą sprawę to nierdzewkę możesz pospawać zwykłym drutem w osłonie co2. Tylko że spoiny będą rdzewieć.
Ja mam drut do nierdzewki, cały kłebek starczy mi na długooooo.
Problem jest z gazem, podobno nie napełniają małych, butle mam z Mesnera. Pytałem czy przywiezie mi na zamówienie mówił że to nie możliwe.
Mam w nosie wyglad spawów, mają być szczelne i tyle.
Problem jest z gazem, podobno nie napełniają małych, butle mam z Mesnera. Pytałem czy przywiezie mi na zamówienie mówił że to nie możliwe.
Mam w nosie wyglad spawów, mają być szczelne i tyle.
Słuchaj. Jeżeli nie będzie działać ciśnienie, a na pewno nie będzie bo to dym w wędzarni. Według mnie możesz spawać.
Jak chcesz więcej poczytać to tu:
http://www.spawalnictwo.com.p
Jak chcesz więcej poczytać to tu:
http://www.spawalnictwo.com.p
Cisnienie nie, ale spaw musi być szczelny 100%, a całość pospawana ciągłym a nie "pocykane".
właściwie sprawa pomiędzy tematem uszczelnienia i spawania - coraz częściej sa ptania i odp. na temat przemrożonych bloków
oto pęknięcie znalezione na cylindrze :

kropelkowało tam dosłownie , po pogłebieniu - siknęło , w układzie nie ma ciśnienia ,więc właściwie można było zostawić, ale jak już było trochę dojścia - lepiej porządnie :
na zdjęciu nacięta szczelina - przy pomocy szlifierki wysokoobrotowej (do 30000 obr ) miniaturowej - do kupienia choćby w MAKRO za ok 60 zł - tarcza szlifierska o średnicy ok 2,5 cm może być osadzona na końcówce giętkiej (dł ok 80 cm)pozwalającej dojść do różnych zakamarków - tego też użyłem
a to zaklejone klejem miejsce :

klej z castoramy w postaci 2 szarych składników do zmieszania w dłoni - podobny do poxiliny
test na zimno - nie wykazał przecieku , inne testy później
testy użytkowo-zlotowe pokazały że połącznie jest szczelne :yes:
oto pęknięcie znalezione na cylindrze :

kropelkowało tam dosłownie , po pogłebieniu - siknęło , w układzie nie ma ciśnienia ,więc właściwie można było zostawić, ale jak już było trochę dojścia - lepiej porządnie :
na zdjęciu nacięta szczelina - przy pomocy szlifierki wysokoobrotowej (do 30000 obr ) miniaturowej - do kupienia choćby w MAKRO za ok 60 zł - tarcza szlifierska o średnicy ok 2,5 cm może być osadzona na końcówce giętkiej (dł ok 80 cm)pozwalającej dojść do różnych zakamarków - tego też użyłem
a to zaklejone klejem miejsce :

klej z castoramy w postaci 2 szarych składników do zmieszania w dłoni - podobny do poxiliny
test na zimno - nie wykazał przecieku , inne testy później
testy użytkowo-zlotowe pokazały że połącznie jest szczelne :yes:
Żeliwo przed spawaniem musi byc dobrze nagrzane.
Tak było kiedyś, dawno i nieprawda kiedy nie znano innych sposobów.
Dla przykładu:
http://www.swistak.pl/a2712097,ELEKTROD ... arka.html#
http://www.metalweld.pl/polski/produkty ... hp?id=ezel
Dla przykładu:
http://www.swistak.pl/a2712097,ELEKTROD ... arka.html#
http://www.metalweld.pl/polski/produkty ... hp?id=ezel
Co do żeliwa, to spokojnie da radę go pospawać zwykłą spawarką, ale trzeba mieć specjalne elektrody, takie jak pokazał bolszewik wyżej, w wakacje spawałem sam odlew żeliwny, po 2 tyg pękł w tym samym miejscu, poprostu odleciał spaw, przyjechał mój wujek (spawa w konstalu-produkują tramwaje w Chorzowie) i mi wytłumaczył, jak się ma sprawa, ta sama rzecz pospawana elektrodą do żeliwa trzyma do dziś. Kiedyś było dużo różnych mówionych i robionych według "mechanicznych przesądów". Dziś już 80% jest obalona.
minął roczek
a wraz z nim diabli wzięli moje cudowne klejenie
pod warstwę kleju dostała się jakoś woda ->rdza odspoiła to co nakleiłem ->zaczęło znów lecieć
po wyczyszczeniu zastosowałem tym razem inny gatunek masy klejącej która podczas nakładania przypomina srebrzystą gumę/silikon
testy trwają
PS
spoina początkowa - która w bombaju odpadła - w innych wypadkach - pęknięty blok 4011 ,.. trzyma jak nalezy i spełnia swoją rolę więc całkiem bym jej nie skreślał
a wraz z nim diabli wzięli moje cudowne klejenie
pod warstwę kleju dostała się jakoś woda ->rdza odspoiła to co nakleiłem ->zaczęło znów lecieć
po wyczyszczeniu zastosowałem tym razem inny gatunek masy klejącej która podczas nakładania przypomina srebrzystą gumę/silikon
testy trwają
PS
spoina początkowa - która w bombaju odpadła - w innych wypadkach - pęknięty blok 4011 ,.. trzyma jak nalezy i spełnia swoją rolę więc całkiem bym jej nie skreślał
Witajcie.
Zajmuję się doradztwem i sprzedażą elektrod do żeliwa, które zbierają bardzo pochlebne opinie od naszych klientów.
Za ich pomocą żeliwo jest spawane "na zimno", co minimalizuje ewentualne pęknięcia skurczowe materiału rodzimego.
Dysponuję darmowymi próbkami, a jeśli się spodobają, to elektrody są pakowane po 1kg.
Zainteresowanych proszę o kontakt:
Michał Sutuła
michal.sutula@elkrem.com.pl
tel. 663 820 142
A teraz trochę o technologii napraw elementów żeliwnych.
Najpierw należy przygotować powierzchnię do spawania:
- zaokrąglenie wszystkich ostrych krawędzi
-całkowite odsłonięcie i ograniczenie pęknięć (np. przez nawiercanie końca pęknięcia).
Ze względu na porowatą strukturę żeliwa absorbującą oleje i ciecze (co ogranicza jego spawalność), przed spawaniem zanieczyszczenia te należy usunąć. Najlepszym sposobem jest żłobienie, ponieważ usuwa ono i wypala zanieczyszczenia i grafit z powierzchni żeliwa (mamy w ofercie również elektrody do żłobienia).
Następnie w przypadku żeliwa złej jakości należy wykonać warstwę podkładową (odpowiednia elektroda jest w naszej ofercie).
Spawanie:
- krótkie, proste ściegi
- elektrody o małych średnicach, prądy o niskim natężeniu
- temperatura spawanego elementu przez cały czas spawania nie powinna przekroczyć 100 stopni C
- bezpośrednio po spawaniu napoinę należy przekuć (po ułożeniu każdej warstwy).
Pozdrawiam i zapraszam.
Michał Sutuła
Zajmuję się doradztwem i sprzedażą elektrod do żeliwa, które zbierają bardzo pochlebne opinie od naszych klientów.
Za ich pomocą żeliwo jest spawane "na zimno", co minimalizuje ewentualne pęknięcia skurczowe materiału rodzimego.
Dysponuję darmowymi próbkami, a jeśli się spodobają, to elektrody są pakowane po 1kg.
Zainteresowanych proszę o kontakt:
Michał Sutuła
michal.sutula@elkrem.com.pl
tel. 663 820 142
A teraz trochę o technologii napraw elementów żeliwnych.
Najpierw należy przygotować powierzchnię do spawania:
- zaokrąglenie wszystkich ostrych krawędzi
-całkowite odsłonięcie i ograniczenie pęknięć (np. przez nawiercanie końca pęknięcia).
Ze względu na porowatą strukturę żeliwa absorbującą oleje i ciecze (co ogranicza jego spawalność), przed spawaniem zanieczyszczenia te należy usunąć. Najlepszym sposobem jest żłobienie, ponieważ usuwa ono i wypala zanieczyszczenia i grafit z powierzchni żeliwa (mamy w ofercie również elektrody do żłobienia).
Następnie w przypadku żeliwa złej jakości należy wykonać warstwę podkładową (odpowiednia elektroda jest w naszej ofercie).
Spawanie:
- krótkie, proste ściegi
- elektrody o małych średnicach, prądy o niskim natężeniu
- temperatura spawanego elementu przez cały czas spawania nie powinna przekroczyć 100 stopni C
Pozdrawiam i zapraszam.
Michał Sutuła
Dokładnie tak. Ostry młotek i opukiwać spoinę i okolice podczas stygnięcia aby naprężenia się rozeszły - spawaliśmy 20 cm pęknięcie bloku w Suprze wiele lat temu i do dziś nic się z tym nie dzieje.
Dokładnie tak. Ostry młotek i opukiwać spoinę i okolice podczas stygnięcia aby naprężenia się rozeszły - spawaliśmy 20 cm pęknięcie bloku w Suprze wiele lat temu i do dziś nic się z tym nie dzieje.
Witam wszystkich. Jestem nowy ale mam pytanie do dawno poruszonego tematu. Kupiłem kolejnego FE-35 z silnikiem benzynowym 2,2 litra. Niestety okazało się, że blok jest rozdarty na zewnątrz od mrozu. Czy macie namiar na jakiegoś fachowca od spawania w okolicy Szczecina?. Czy ktoś próbował może lutować srebrem? Pozdrawiam.
Wyższa szkoła spawania, a czy nietrzeba rozgrać material przed spawaniem i utrzymywac go w temperaturze?