Jacku, a symbol odlewni jest ? Jaki ?Jacek ze Skansena napisał/a:
U mnie jest cosi koło 2000
Wszystko o Zetorze 25
RE: Wszystko o Zetorze 25
- Jacek ze Skansena
A gdzie to się patrzy na ten symbol odlewni?
Z prawej strony skrzyni.
Wysłałem Pawłowi zdjęcia moich Zetorów z opisem i przykładem jak robić zdjęcia. Mam nadzieję, że dzisiaj będą na forum.
- Jacek ze Skansena
No to będzie wskazówka. Ok. Tam jest wiele jakiś znaków. A twoje Zetorki to z jakimi numerami są Marku?
Wysłałem Pawłowi dwa moje Zetory. Jeden jest z numerem 5460 , a drugi 9529. Tylko jeszcze nie wiem z jakiego są roku wg tych numerów.
Marek prosił to ja dodaję:
"Zdjęcie numeru skrzyni biegów, zdjęcie znaku odlewni, które znajduje się pod pedałami hamulcy, blisko bębna hamulcowego, spód skrzyni biegów. W niektórych przypadkach po numerze skrzyni może się znajdować litera, jak w tym przypadku jest to litera "P" "

" To mój drugi Zetor i również zdjęcia numeru skrzyni biegów, tutaj brak znaczka z odlewni, który powinien znajdowac się pod pedałami hamulcy, oraz spód skrzyni biegów "

"Zdjęcie numeru skrzyni biegów, zdjęcie znaku odlewni, które znajduje się pod pedałami hamulcy, blisko bębna hamulcowego, spód skrzyni biegów. W niektórych przypadkach po numerze skrzyni może się znajdować litera, jak w tym przypadku jest to litera "P" "

" To mój drugi Zetor i również zdjęcia numeru skrzyni biegów, tutaj brak znaczka z odlewni, który powinien znajdowac się pod pedałami hamulcy, oraz spód skrzyni biegów "

Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Dzięki Wicher 
O takie zdjęcia mi chodzi.
Czy ktoś wie i powie, co oznacza ta litera "P" przy numerze 9529 skrzyni biegów ?
Paweł, Jacek miał dobry pomysł z tym przypomnieniem nam numerów skrzyń biegów w odniesieniu do rocznika Zetora. Podrzucisz coś ?

O takie zdjęcia mi chodzi.
Czy ktoś wie i powie, co oznacza ta litera "P" przy numerze 9529 skrzyni biegów ?
Paweł, Jacek miał dobry pomysł z tym przypomnieniem nam numerów skrzyń biegów w odniesieniu do rocznika Zetora. Podrzucisz coś ?
Jacku, jak masz coś koło 2000 numeru to masz rok 1947, 5 lub 6 seria. Od 1606 numeru jest już silnik z pompą wtryskową jaką znamy z późniejszych Zetorów 25.
Mars, Twój ciągnik to w takim razie nie 47 rok, a 48 i to końcówka. 9529 to 22 seria - od tego momentu zaczęto rozruszniki już montować.
5460 również z 48 roku, bez rozrusznika powinien być, ale to też z połowy roku niemal, z kierownicą już 3 ramienną.
Mars, Twój ciągnik to w takim razie nie 47 rok, a 48 i to końcówka. 9529 to 22 seria - od tego momentu zaczęto rozruszniki już montować.
5460 również z 48 roku, bez rozrusznika powinien być, ale to też z połowy roku niemal, z kierownicą już 3 ramienną.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Jacek ze Skansena
Gdzieś miałem książkę z numeracją i wydaje mi się, że trochę były inne dane jak podaje Paweł ale poczekajmy jak znajdę literaturę. Chodzi mi o wersje bez rozrusznika. wydaje mi się, że produkowane były do nr coś około 5500. Potem już z rozrusznikiem. Muszę to odszukać.
Paweł, czy mógłbyś pokazać wszystkie numery produkcji ? Przecież nie chodzi nam o identyfikację naszych Zetorów, a o identyfikację wszystkich Zetorów 25 i ustalenie cech kolejno produkowanych maszyn.
Pomyślałem również o badaniach nad silnikami. Mam ich 4 sztuki. Zobaczę cechy odlewni, numery i cechy zewnętrzne. Rozjaśnimy trochę tą mgłę niewiedzy
Pomyślałem również o badaniach nad silnikami. Mam ich 4 sztuki. Zobaczę cechy odlewni, numery i cechy zewnętrzne. Rozjaśnimy trochę tą mgłę niewiedzy

Ja mam ok. 5200 i jest z 1948 roku.
Co do rozrusznika - Jacku, masz rację, on w 48 roku od ok. 5800 chyba był montowany.
Co do rozrusznika - Jacku, masz rację, on w 48 roku od ok. 5800 chyba był montowany.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
a tak w ogóle to ktoś wie ile było rodzajów wałka atakującego. na początku słyszałem o krótkim i długim za teraz to już 5 różnych długości poznałem. co jest prawdą
Dziwne masz podejście do sprawy Paweł. Co to za pomysł, że cyt. : "Mars, ja wrzucę cokolwiek, jak zaprezentujesz efekty swojej pracy" jak to się ma do badań ? W takim razie oświadczam, że nie będę prezentował swoich Zetorów w najbliższym czasie.
Tym czasem działamy dalej.
Na razie udało mi się ustalić, że były trzy lub cztery odlewnie. Ich cechy postaram się dzisiaj zaprezentować.
Tym czasem działamy dalej.
Na razie udało mi się ustalić, że były trzy lub cztery odlewnie. Ich cechy postaram się dzisiaj zaprezentować.
No tego nie słyszałem - możesz coś więcej napisać? Wałki z tego co mi wiadomo wszystkie były jednakowe, aczkolwiek nigdy nie mierzyłem dokładnie.lepper_pl napisał/a:
a tak w ogóle to ktoś wie ile było rodzajów wałka atakującego. na początku słyszałem o krótkim i długim za teraz to już 5 różnych długości poznałem. co jest prawdą
Nijak - po prostu na razie tylko handlujesz - nic nie pokazałeś z efektów pracy - więc chciałbym zobaczyć jej efekt. Skoro Ty oczekujesz, żebym podał Ci dane swoich Zetorów, to ja w zamian chciałbym zobaczyć co udało Ci się przez dłuższy już czas zrobić przy Zetorku. Szkoda byłoby takiego materiału zmarnować jaki trafiłeś.Mars napisał/a:
Dziwne masz podejście do sprawy Paweł. Co to za pomysł, że cyt. : "Mars, ja wrzucę cokolwiek, jak zaprezentujesz efekty swojej pracy" jak to się ma do badań ? W takim razie oświadczam, że nie będę prezentował swoich Zetorów w najbliższym czasie.
- Jacek ze Skansena
Jeśli chodzi o długości wałków to na pewno są dwa. I na pewno jest przynajmniej trzy rodzaje zębów. Pierwsze były proste a późniejsze łukowate ale grubsze i cieńsze co przekładało się na ilość zębów. To tak od Jacka z doświadczenia.
Nijak - po prostu na razie tylko handlujesz - nic nie pokazałeś z efektów pracy - więc chciałbym zobaczyć jej efekt. Skoro Ty oczekujesz, żebym podał Ci dane swoich Zetorów, to ja w zamian chciałbym zobaczyć co udało Ci się przez dłuższy już czas zrobić przy Zetorku. Szkoda byłoby takiego materiału zmarnować jaki trafiłeś.
Paweł, sprzedaż nadwyżek chyba nie jest niczym złym ? Dzięki temu kilku naszych chłopaków ma oryginalne lampy, wskaźniki temperatury i oleju, automaty stopu, stacyjki, kluczyki itp. i z tego co widziałem, raczej są zadowoleni, że udało się skompletować Zetora.
Jak chcesz zobaczyć efekt, to kolejny już raz napisałem, że możesz przyjechac i zobaczyć. Daleko nie masz.
Nie oczekuję danych Twoich Zetorów, jeśli ich nie chcesz podać, a chodzi jedynie o tabelę produkcji i numerów seryjnych, o którą Jacek Cię prosił, a nie ja.
Wolałbym się skupić na badaniach Zetora 25, niż na tym co, kto, jak z kim i za ile robi, bo to prywatna sprawa każdego z nas.
Wyjaśniłem Ci na PW Mars - nie będę robił tu spamu. Handel Twój mnie nie interesuje, bo to nie moja sprawa.
Z wałkiem to się zgapiłem... nie wiem czemu, ale przeczytałem, że wałek WOM!!
Atakujący oczywiście, 3 rodzaje zazębienia, i dwa rodzaje - na 2 albo na 3 łożyska
Dodam, że stary typ wałka ataku jest cieńszy.
Z wałkiem to się zgapiłem... nie wiem czemu, ale przeczytałem, że wałek WOM!!

Atakujący oczywiście, 3 rodzaje zazębienia, i dwa rodzaje - na 2 albo na 3 łożyska

Dodam, że stary typ wałka ataku jest cieńszy.
Poniżej drugi w kolejności produkowany silnik Zetora 25 o numerze 4177 i charakterystycznym owalu na bloku, w miejscu gdzie inne odlewnie mają swoje symbole.
Kolejny silnik, przy czym nieco starszy, lecz z innej odlewni bez owalu oraz symbolu odlewni. Silnik o numerze PK 4014. Nie jestem pewny co do liter, więc może okazać się, że ten silnik jest późniejszy. Pokazuję tylko model bloku i różnice pomiędzy odlewniami.
Następny silnik z charakterystycznym symbolem odlewni o numerze 8681
Oraz drugi z tej samej odlewni z charakterystycznym symbolem odlewni, przy czym ten o numerze 31825

Na tej zasadzie można określić dokładnie jaki silnik stosowano w danym czasie i do jakiego modelu. W ten sposób zamierzam zestawić ze sobą wszystkie główne cechy skrzyń biegów, co pozwoli nam z dokładnością do jednego tygodnia określić rok produkcji Zetora 25. Będziemy mogłi również stwierdzić, czy odlewnie miały własny system numeracji silników i skrzyń biegów, czy były one zależne wyłącznie od fabryki Zetora.
Zachęcam ponownie do wysyłania zdjęć do mnie, a po zakończonych badaniach ... będzie niespodzianka

Kolejny silnik, przy czym nieco starszy, lecz z innej odlewni bez owalu oraz symbolu odlewni. Silnik o numerze PK 4014. Nie jestem pewny co do liter, więc może okazać się, że ten silnik jest późniejszy. Pokazuję tylko model bloku i różnice pomiędzy odlewniami.

Następny silnik z charakterystycznym symbolem odlewni o numerze 8681

Oraz drugi z tej samej odlewni z charakterystycznym symbolem odlewni, przy czym ten o numerze 31825

Na tej zasadzie można określić dokładnie jaki silnik stosowano w danym czasie i do jakiego modelu. W ten sposób zamierzam zestawić ze sobą wszystkie główne cechy skrzyń biegów, co pozwoli nam z dokładnością do jednego tygodnia określić rok produkcji Zetora 25. Będziemy mogłi również stwierdzić, czy odlewnie miały własny system numeracji silników i skrzyń biegów, czy były one zależne wyłącznie od fabryki Zetora.
Zachęcam ponownie do wysyłania zdjęć do mnie, a po zakończonych badaniach ... będzie niespodzianka

W kwestii zaprezentowania efektów prac przy Zetorkach nie wiem w czym problem, no ale każdy ma inne podejście...
A wracając do tematu, w wolnej chwili przelecą poszukać numerów i symbolu odlewni na skrzyni, natomiast zdjęcia na pewno nie wcześniej niż w sobotę - muszę pożyczyć aparat od Stokrotki :p
A wracając do tematu, w wolnej chwili przelecą poszukać numerów i symbolu odlewni na skrzyni, natomiast zdjęcia na pewno nie wcześniej niż w sobotę - muszę pożyczyć aparat od Stokrotki :p
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;