Ciągnik sam IFA 2VD 14,5/12 SRL
-
Ciągnik sam IFA 2VD 14,5/12 SRL
Witam. Ciągnik sam zakupiony jakieś 3 lata temu w stanie trochę zaniedbanym na bieżąco przerabiany i remontowany.
Silnik: IFA 2VD 14,5/12 SRL
Skrzynia i sprzęgło Star 660, skrzynia z przystawką
Reduktor: Star 660
Przednia oś samoróbka: zwrotnice prawdopodobnie żuk, koła 6.50-16
Tylny most : Star 660 zwężony
Koła tył: 12.0-18 terenowe
Podnośnik hydrauliczny: siłownik dwustronnego działania (nie wiem od czego)
Pompa hydrauliczna c-330
Rozdzielacz dwusekcyjny z sekcjami pływającymi
Przedni podnośnik do pługa śnieżnego obecnie zdemontowany
Wspomaganie kierownicy: Pompa, zbiorniczek, przekładnia kierownicza Polonez, przewody dorobione według potrzeby
Kolumna kierownicza wraz z kierownicą Polonez
Alternator od starego Opla Corsy
Wałek WOM z przystawki przy skrzyni
Zdjęcia zaraz po zakupie, więcej zdjęć dodam w wolnej chwili
Silnik: IFA 2VD 14,5/12 SRL
Skrzynia i sprzęgło Star 660, skrzynia z przystawką
Reduktor: Star 660
Przednia oś samoróbka: zwrotnice prawdopodobnie żuk, koła 6.50-16
Tylny most : Star 660 zwężony
Koła tył: 12.0-18 terenowe
Podnośnik hydrauliczny: siłownik dwustronnego działania (nie wiem od czego)
Pompa hydrauliczna c-330
Rozdzielacz dwusekcyjny z sekcjami pływającymi
Przedni podnośnik do pługa śnieżnego obecnie zdemontowany
Wspomaganie kierownicy: Pompa, zbiorniczek, przekładnia kierownicza Polonez, przewody dorobione według potrzeby
Kolumna kierownicza wraz z kierownicą Polonez
Alternator od starego Opla Corsy
Wałek WOM z przystawki przy skrzyni
Zdjęcia zaraz po zakupie, więcej zdjęć dodam w wolnej chwili
-
Re: Ciągnik sam IFA 2VD 14,5/12 SRL
Ciągnik z kosiarką samoróbką
https://youtube.com/shorts/WRif4KbQA80?feature=share
Ciągnik z przyczepą od dzika
https://youtube.com/shorts/euD_pWqr_XM
https://youtube.com/shorts/WRif4KbQA80?feature=share
Ciągnik z przyczepą od dzika

https://youtube.com/shorts/euD_pWqr_XM
Fajny silnik 3.3l i niby 34km chyba przy 1500 a mozna ustawic wiecej(niby do 50km) Takze potega. Na tych kolach nie wykorzystasz nawet 1/3 jego potencjalu. Nie wiem ile ma momentu ale pewnie ponad 200Nm
-
Według oryginalnej instrukcji 200Nm.... Koła raczej takie zostaną opony są prawie nowe po dobrych pieniądzach kupione z tyłu mu brakuje trochę dociążenia ale jak na to co się nim robi to moc jest wystarczająca.
Tylko wystarczająca? LOL
To ile byś potrzebował w takim 1,5tonowym pyrdku? 6 litrów i 150 koni?

-
-
Filmy z wożenia drewna, było pięć takich kursów:D
https://youtube.com/shorts/pD_wxNHsyz8?feature=share
https://youtu.be/OzJRXvjDehw

https://youtube.com/shorts/pD_wxNHsyz8?feature=share
https://youtu.be/OzJRXvjDehw

-
Co powiesz na temat tego silnika? Przymierzam się kupna takiego silnika i nie wiem czy warto
arturghost11 pisze: ↑16 lip 2025, 11:34 Co powiesz na temat tego silnika? Przymierzam się kupna takiego silnika i nie wiem czy warto
Czy warto zalezy tylko i wylacznie od ceny zakupu. A wlasciwie stanu do ceny.
-
Jeden odpala i podobno trzyma ciśnienie, drugi do remontu albo na części, oglądać nie byłem. 2500 zł woła za nie.
Jak wygląda połączenie skrzyni star z silnikem? Trzeba dorabiać flansze? Silniki posiadają oryginale sprzęgło może lepiej było by je zostawić
Jak wygląda połączenie skrzyni star z silnikem? Trzeba dorabiać flansze? Silniki posiadają oryginale sprzęgło może lepiej było by je zostawić
-
arturghost11 pisze: ↑16 lip 2025, 11:34 Co powiesz na temat tego silnika? Przymierzam się kupna takiego silnika i nie wiem czy warto
Według mnie silnik dobry do traktora samoróbki mocy i momentu nie brakuje, ten u nas jest z 74 rok produkcji chyba z tego co wiem i co widać to raczej wszystko jest w nim oryginalne i działa do dziś odpala bez problemu czy zima czy lato i to na 12V rozruszniku oryginalne były na 24V latem to przeważnie nawet zimny pali bez dekompresatora, jedyny minus to, to że jest wysoki i żeby np: założyć przedni napęd tak jak my to chcieliśmy zrobić to jest ciężko bo silnik by trzeba było wysoko podnosić a to by już dziwnie wyglądało to chyba jedyna wada tego silnika według mnie. Spalanie ma bardzo małe nawet przy cięższych pracach. Pod skrzynie od stara 28/66 musisz robić kryzę ale nie wykluczone że od czegoś z tamtych lata by pasowała jakaś skrzynia biegów.
Taki silnik jesli chodzi o duze samy 50koni to super opcja. 2.5k jesli rzeczywiscie jest elegancki stan to dobra cena.
Jak juz masz jakas baze to spoko, od zera moim zdaniem nie warto budowac.
Jak juz masz jakas baze to spoko, od zera moim zdaniem nie warto budowac.
-
Baza jest, skrzynia biegów star 28, most star 660 plus koła od 330. Aktualnie mam silnik andoria 2ca90 ma 20 km, troszke pary mu brakuje i dlatego szukam alternatywy. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach takiego silnika?
Jaki rozrusznik na 12V tam pasuje? Podasz jakieś oznaczenie?
-
arturghost11 pisze: ↑25 lip 2025, 20:47 Baza jest, skrzynia biegów star 28, most star 660 plus koła od 330. Aktualnie mam silnik andoria 2ca90 ma 20 km, troszke pary mu brakuje i dlatego szukam alternatywy. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach takiego silnika?
To ja bym się nawet nie zastanawiał będziesz miał praktycznie tą samą konfigurację co u nas z tym że my mamy jeszcze reduktor dołożony bo tak to był za szybki teraz jest ok. Ty masz większe trochę koła to też może być problem z prędkością ale jak byś dał jeszcze reduktor to myślę że na tych kołach to byś już na uciąg i brak mocy nie narzekał. Co do rozrusznik to sam nie wiem od czego jest podobno składak jakiś będę miał chwilę to zrobię zdjęcie. Co do silnika to ciężko powiedzieć na co dokładnie zwracać uwagę ale myślę, że chyba na to co przy każdym silniku:
Wycieki, brak pęknięć na bloku itp jak odpali to czy równo chodzi i nie dymi nadmiernie nasz na zimnym coś przykopci ale na ciepłym mało co , jakieś dziwne dźwięki z silnika typu stuki, nadmierne piski itp w tych silnikach filozofii nie ma jak będzie chodził ładnie po odpaleniu to raczej jeszcze długo posłuży a jeśli coś by się zepsuło to części są dostępne do tego silnika.
-
Jeśli możesz to zrób więcej zdjęć twojego ciagnika, takich bardziej pokazujących jak masz go zrobionego. Możesz podesłać na priv albo tu, był bym wdzięczny.krzysiek1993 pisze: ↑26 lip 2025, 15:16arturghost11 pisze: ↑25 lip 2025, 20:47 Baza jest, skrzynia biegów star 28, most star 660 plus koła od 330. Aktualnie mam silnik andoria 2ca90 ma 20 km, troszke pary mu brakuje i dlatego szukam alternatywy. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach takiego silnika?
To ja bym się nawet nie zastanawiał będziesz miał praktycznie tą samą konfigurację co u nas z tym że my mamy jeszcze reduktor dołożony bo tak to był za szybki teraz jest ok. Ty masz większe trochę koła to też może być problem z prędkością ale jak byś dał jeszcze reduktor to myślę że na tych kołach to byś już na uciąg i brak mocy nie narzekał. Co do rozrusznik to sam nie wiem od czego jest podobno składak jakiś będę miał chwilę to zrobię zdjęcie. Co do silnika to ciężko powiedzieć na co dokładnie zwracać uwagę ale myślę, że chyba na to co przy każdym silniku:
Wycieki, brak pęknięć na bloku itp jak odpali to czy równo chodzi i nie dymi nadmiernie nasz na zimnym coś przykopci ale na ciepłym mało co , jakieś dziwne dźwięki z silnika typu stuki, nadmierne piski itp w tych silnikach filozofii nie ma jak będzie chodził ładnie po odpaleniu to raczej jeszcze długo posłuży a jeśli coś by się zepsuło to części są dostępne do tego silnika.