Dzik 2 problem z dużym luzem na kierownicy. I jaki olej i ile? Mieszki.
-
Dzik 2 problem z dużym luzem na kierownicy. I jaki olej i ile? Mieszki.
Witam ostatnio kupiłem. Dzika 2. Dziaj zacząłem go konkretnie przeglądać. Kierownik miałem ustawiony za wysoko. Kierownik był skręcony jak w oryginale. I dodatkowo na pałąku u który łączy kierownik z skrzynia. Miał 2 pręty przyspawane trzymające kierownik. Dziś chciałem opuścić kierownik. Pozbyłem się tych prętów i okazało się że kierownik ma luz góra dół. Odkręciłem i wybiłem stworzenie łączące kierownik z skrzynią. I prawdopodobnie jest wyrobiony wpust w skrzyni i ma luz. Podłożyłem cienkie blaszki pod klin. Luz trochę się zmniejszył ale ciągle jest według mnie dosyć mocny. Czy w dzikach to normalne? Ktoś ma jakieś pomysły jak pozbyć się tego luzu. Po za piłowaniem wpustu pilnikiem i wstawienie większego klina. Lub zrobienie podobnych mocowań jak miał zrobiony. I drugie pytanie jaki olej do skrzyni zalać? Niestety aktualnie mam kawę z mlekiem. I ile wchodzi do skrzyni. I gdzie mógł bym kupić gumy na dźwignie od biegów i blokad? Chodzi mi o mieszki..
-
Re: Dzik 2 problem z dużym luzem na kierownicy. I jaki olej i ile? Mieszki.
Ja w swoim Dziku pomierzyłem ile są wyrobione kliny w skrzyni biegów, na frezarce powiększyłem pusty w sworzniach i dorobiłem szersze kliny. Na drążek od skrzyni biegów pasuje guma od malucha do lewarka ta przydluzana a na drążek od blokad guma od pompy hamulcowej od Uaza.
Jeśli chodzi o olej, to pojemność olejowa skrzyni biegów wynosi: 7/8 litrów oleju przekładniowego SAE 90 latem, 50 zimą.Mati kombajn YT pisze: ↑18 lis 2024, 21:45 I drugie pytanie jaki olej do skrzyni zalać? Niestety aktualnie mam kawę z mlekiem. I ile wchodzi do skrzyni. I gdzie mógł bym kupić gumy na dźwignie od biegów i blokad? Chodzi mi o mieszki..
Mieszki próbuj eksperymantalnie podebrać w motoryzacyjnym, tam gdzie mają jakieś jeszcze stare części do Żuka itp, np. od osłon gumowych (zmierz górną i dolną część gdzie jest kołnierz osłony).
Przesyłam link do strony o Dziku, znajdziesz tam m.in. instrukcję obsługi (jeśli nie można umieszczać linku, proszę moderatorów o skasowanie go)
http://www.ciagnik-dzik.ct8.pl/historia.html
Dzik 2, WFM M06'1958, Mesko Olimp, Olimpa, ZZR Goplana, PREDOM ROMET Tosca, Opryskiwacz wózkowy100l PILMET, itp.
Te luzy kierownicy "góra-dół" są dość częstą przypadłością dzika, ale tak jak pisał Piorun można to wyeliminować. Podkładanie blaszek nie jest zbyt dobrym pomysłem, bo ciężko tak ciasno spasować blaszkę i wbić sworzeń.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
Ja jeszcze na dodatek odtłuścilem przed złożeniem i złożyłem na klej do łożysk.