Witam panów jako że stary lejek się wysłużył nie było sensu go naprawiać to zakupiłem nowy,i podsyłam wam zdjęcie łopatek rozsiewających ponieważ jak waszym zdaniem powinienem ustawić łopatki aby wysiewał na 8m i w miarę równo.Zaznaczyłem kolorami na zdjęciu bo np.w starym tam gdzie kolor czarny to miałem co 2 łopatkę przestawioną do przodu,ale i tak rozsiewał jak sam chciał jak to lejek Może ktoś z was użytkuje to coś fajnego doradzi.
Nowy rozsiewacz nawozów
- Marian1231973
Re: Nowy rozsiewacz nawozów
Witam.
Raczej nikt Ci tego na odległość nie napisze, to zależy od kilku parametrów, prędkości obr. WOM, liczby talerzy rozsiewających, wysokości zawieszenia rozsiewacza.
Polecam metodę prób i błędów, najbardziej skuteczna , bo rozumiem że dobrej instrukcji obsługi nie posiadasz.
Co do ustawienia łopatek to jeżeli odchylasz je do tyłu to rozsiew granul będzie węższy.
Raczej nikt Ci tego na odległość nie napisze, to zależy od kilku parametrów, prędkości obr. WOM, liczby talerzy rozsiewających, wysokości zawieszenia rozsiewacza.
Polecam metodę prób i błędów, najbardziej skuteczna , bo rozumiem że dobrej instrukcji obsługi nie posiadasz.
Co do ustawienia łopatek to jeżeli odchylasz je do tyłu to rozsiew granul będzie węższy.
Zetor 8045, 8011, 5945, 3511, Ursus C-355, C-4011
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
jest on na 6 łopatek ,pracował bedzię przy t25 czyli 540 na WOM,zastanawia mnie czy od razu przestawić tak jak piszesz łopatki bardziej do tyłu dać wszystkie czy co drugą
- klusek-rolnik
Nie chcę być złym prorokiem ale jeśli to jest po prostu współczesny lejek to cudów się nie spodziewaj.
I cokolwiek byś nie zrobił to chyba nigdy równo nim nie wysiejesz nawozów.
I cokolwiek byś nie zrobił to chyba nigdy równo nim nie wysiejesz nawozów.
- Marian1231973
witam
jeżeli ma jeden talerz, 8 m będzie trudno osiągnąć przy równomiernym rozsiewie, od razu przyjmij że trochę na zakładkę trzeba będzie jeździć, najgorzej jak do rozsiewu masz drobną saletrę i jest dość silny wiatr,
moja ostatnia rada , zapraszam Cię do mnie ze sprzętem i nawozem, wszystkiego Cię nauczę
jeżeli ma jeden talerz, 8 m będzie trudno osiągnąć przy równomiernym rozsiewie, od razu przyjmij że trochę na zakładkę trzeba będzie jeździć, najgorzej jak do rozsiewu masz drobną saletrę i jest dość silny wiatr,
moja ostatnia rada , zapraszam Cię do mnie ze sprzętem i nawozem, wszystkiego Cię nauczę
Zetor 8045, 8011, 5945, 3511, Ursus C-355, C-4011
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz