Co to za przyczepa

Przyczepy rolnicze, wozy konne, wózki transportowe itd.
998konrad

Co to za przyczepa

Post autor: 998konrad »

Dzień dobry, mam pewną przyczepę, która według tablicy znamionowej powstała w Hajnówce w 1958 roku. Teraz gdy chcę ją zarejestrować próbowałem znaleźć parę informacji na jej temat, ale nic z tego nie wyszło. Widziałem natomiast u znajomego Autosanke d-35 i jest ona prawie taka sama i zastanawiam się, czy to ktoś kiedyś zamontował taką tabliczkę, czy to jest faktycznie jakaś zaginiona przyczepa z Hajnówki. Z tego co mówił tata to dowód do niej był, ale nie wie teraz gdzie go chował. Jeśli więc ktoś miałby informacje na temat przyczep Hajnówki albo jest w stanie stwierdzić po zdjęciach to proszę o pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 lut 2025, 13:53 przez 998konrad, łącznie zmieniany 1 raz.
bergman31

Re: Co to za przyczepa

Post autor: bergman31 »

Jak rok produkcji 1958, to może to być D-3 wyprodukowana w Hajnówce. Jest tylko jedno ale, raczej w 1958 roku przyczepa nie miał hamulców pneumatycznych na obu osiach, prędzej najazdowe na przedniej osi.

Może rok produkcji nie jest 1958 a 1969? Wówczas hamulce pneumatyczne na obu osiach mogłyby być.
arturwietnamczyk

Post autor: arturwietnamczyk »

D-3 raczej nie była wywrotką, wydaje mi się że jest to nowsza konstrukcja, przednie mocowanie tylnego resora wygląda jak z nowszych przyczep np d45, ja mam d43 wywrotkę oryginalną, tam te mocowanie jest z 2 kątowników w kształcie V, dodatkowo rama jest chyba z ceowników zimnogiętych, okrągłe osie też są raczej nowsze.
bergman31

Nie zwróciłem uwagi, że to jest wywrotka🤦‍♂️

Z przyczep produkowanych w Hajnówce, to wiem tylko o D-3.

Nie wiadomo też, czy tabliczka jest oryginalna? W wyrotkach przeważnie tabliczki mocowano do ramy dolnej.

Ciekawe, dlaczego typ/model przyczepy jest wybity inni numeratorami niż pozostałe dane na tabliczce?

Symbol przyczepy małoczytelny ale też jakiś dziwny na tabliczce. Ja tam widzę takie coś (chyba że już czas odwiedzić okulistę🤓
SKR 2, SKR Z
SKA 2, SKA Z
SMR 2, SMR Z
SMA 2, SMA Z
998konrad

bergman31 pisze: 02 lut 2025, 18:45 Jak rok produkcji 1958, to może to być D-3 wyprodukowana w Hajnówce. Jest tylko jedno ale, raczej w 1958 roku przyczepa nie miał hamulców pneumatycznych na obu osiach, prędzej najazdowe na przedniej osi.

Może rok produkcji nie jest 1958 a 1969? Wówczas hamulce pneumatyczne na obu osiach mogłyby być.

Czytając z bliska tą tabliczkę jest ewidentnie 195, jedynie 8 to mogłoby być 9 bo to jest mniej czytelne
998konrad

bergman31 pisze: 02 lut 2025, 19:43 Nie zwróciłem uwagi, że to jest wywrotka🤦‍♂️

Z przyczep produkowanych w Hajnówce, to wiem tylko o D-3.

Nie wiadomo też, czy tabliczka jest oryginalna? W wyrotkach przeważnie tabliczki mocowano do ramy dolnej.

Ciekawe, dlaczego typ/model przyczepy jest wybity inni numeratorami niż pozostałe dane na tabliczce?

Symbol przyczepy małoczytelny ale też jakiś dziwny na tabliczce. Ja tam widzę takie coś (chyba że już czas odwiedzić okulistę🤓
SKR 2, SKR Z
SKA 2, SKA Z
SMR 2, SMR Z
SMA 2, SMA Z

Z bliska jest tam napisane SKRZYN

Nie wiem czy ta tabliczka jest oryginalna, natomiast dziś znalazłem na jakimś portalu wystawioną przyczepę która miała w tym samym miejscu tabliczkę tego samego typu https://sprzedajemy.pl/sprzedam-przycze ... nr66882630
arturwietnamczyk

Post autor: arturwietnamczyk »

Słabo widać, jeżeli przyczepa była rejestrowana w lokalnym urzędzie to po numerze rejestracji można odzyskać dane.
PanSimono

Post autor: PanSimono »

SKRZYN to zapewne skrót od skrzyniowa.
bergman31

Prawdopodobnie ktoś przebudował przyczepę skrzyniową na wywrotkę a tak właściwie to na ramie jednej przyczepy (nowszego typu) zamocował kompletna skrzynię ładunkową z przyczepy Hajnówka. Papiery miała Hajnówka a dolna rama już nie i z dwóch przyczep dało jedną legalną przyczepę wywrotkę.
ODPOWIEDZ