Siatka maski Ursus c355

Wszystko o naszych Ursusach
Robzyv

Siatka maski Ursus c355

Post autor: Robzyv »

Cześć, potrzebuje dokupić siatkę do grilla starego typu Ursus c355, czy ktoś może ostatnio regenerował i mógłby podrzucić sprawdzoną siatkę żeby była jak najbliżej oryginału? I jeszcze jedno pytanie jak ją zamontować? Przyspawać? Dajcie znać :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Damian88

Re: Siatka maski Ursus c355

Post autor: Damian88 »

To jeszcze zależy jaką masz wersję siatki. Ogólnie potrzebujesz siatkę cięto ciągniona o konkretnym rozmiarze oczka. U mnie nie było dostępnej idealnie takiej samej ale jest zbliżona.
Przyspawana punktowo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
Robzyv

Potrzebuje siatkę taką jaka była w c355, tutaj co wysłałeś to jest wersja od c360. Szukałem sporo po internecie siatki o wymiarach oryginału czyli mniej więcej 10x4mm oczko ale nie mogę takiej znaleźć i chyba będę musiał kupić zbliżoną 8x4. Chyba że ktoś jescze odpisze i ma informacje gdzie kupić rozmiar oryginału
ursus152

Post autor: ursus152 »

Ja u siebie regenerowałem, siatkę dokupowałem tylko grubość „drutu” trochę mniejsza niż w oryginale. U siebie spawałem punktowo tylko trzeba robić to ostrożnie bo mi udało się przepalić w kilku miejscach
Obrazek
Robzyv

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, finalnie udało się dobrać siatkę myśle że bardzo bliską oryginału. Poniżej zdjęcie niemalże gotowej atrapy, zrobię jeszcze drugą podstawę znaku na wzór ursusów eksportowych, czyli czerwona i napis ursus na siwym tle. Ciekawostka, podstawa wykonana na wzór oryginału na drukarce 3D :)
Obrazek
Celownik07

Post autor: Celownik07 »

jak przymocowałeś taką siatkę do ramki? migomatem? na allegro ja kupiłes?
Robzyv

Tutaj nie chce się za bardzo wypowiadać, przymocowałem w sposób który wielu może się nie spodobać ale najważniejsze że się trzyma i nie odpadnie, nie spawałem. Co do siatki to kupiłem na allegro https://allegro.pl/oferta/siatka-cieto- ... 4531919953
Celownik07

wlasnie ta siatkę mam dodana do zakupu, musze jeszcze zobaczyc jak u mnie wyglada ramka bo gdzies lezy w szopie zapomniana i moze bym ja reaktywował. Mam chemie do "spawania" metali 2składnik jakiś- może tym zrobie. migomatu nie mam a elektrodą nie da rady takich grubości robić. Najlepsza by była zgrzewarka do tego. ten napis na czerwonym tle to gdzies zamawiales czy sam drukowałes?
myslalem jeszcze nad :https://allegro.pl/oferta/siatka-cieto- ... 4526612258
ma 2razy grubszy drut wiec sztywniejsza a jednak troche w lesie sie robi.
Robzyv

To jak juz zacząłeś temat dwuskładnika to właśnie tak tą kratkę zamontowałem 😅 co do napisu to zrobiłem go od szablonu wydrukowanego na drukarce 3d, poniżej foto. Jeśli chodzi o sztywność siatki to moim zdaniem jest dosyć sztywna, czy ta grubsza będzie znacznie sztywniejsza to nie wiem :)
Obrazek
Celownik07

kurde mam problem z otworzeniem zdjec w tym watku - cos przeszkadza przegladarce, bo tylko mryga białe tło a nie otwiera zdjęc :/ . W weekend poszukam tej ramki i tez moze zrobie sobie taka na "niedziele i święta" - normalnie mam ta blaszaną. Zrobisz taki napis za opłata jak juz masz szablon?
Robzyv

Właśnie mi też coś te zdjęcia szwankują.. odezwij się na pw mogę zrobić Ci takie wzorniki ;) podstawę znaku też mogę wykonać jeśli nie masz swojej :)
ODPOWIEDZ