Ursus c385
-
Ursus c385
Witam, poszukuje dla siebie ursusa c385 z początków produkcji (1969-1971), ciężko jednak znaleźć co kolwiek sensowego , udało mi się znaleźć https://zambrow.lento.pl/sprzedam-ursus ... 39551.html na ten moment szukam informacji na temat silników z-7000/z-7500/z-8000 jak rozpoznać roznice między nimi ?
Re: Ursus c385
Niestety, nie jestem w stanie pomóc rozróżniać silników starego i nowego typu.
Natomiast znalazłem egzemplarz z 1972 roku, z dokumentami, za 16 tys. zł i do skompletowania.
https://www.olx.pl/d/oferta/ciagnik-rol ... 3g4pe.html
Czy bierzesz pod uwagę cenę, stan, lokalizację?
Natomiast znalazłem egzemplarz z 1972 roku, z dokumentami, za 16 tys. zł i do skompletowania.
https://www.olx.pl/d/oferta/ciagnik-rol ... 3g4pe.html
Czy bierzesz pod uwagę cenę, stan, lokalizację?
Raczej bym szukał czegoś z eksportu, jeśli zależy Ci na ciągniku w jednym kawałku bo wiadomo jak to było z krajowymi 

Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
-
Głównym czynnikiem jest stan, czyli kompletność i sprawność. Zależy mi też na jak największym zachiwaniu w orginale
Szukaj egzemplarza ze Skandynawii - najmniej modyfikowane są.
-
Czyli Szwecja Norwegia dania ?
Są dużo mniej zmęczone życiem jak sprowadzone z takiej Francji n. ( o krajowych nie wspominając). No i można trafić jakieś fajne wersje, nietuzinkowe, im dalej na północ tym rzadsze ciekawostki.
Martek kolega szuka C-385 z początku produkcji a nie 912 z lat 80tych.
Co do tego 912 to te ogłoszenie się kupy nie trzyma. Traktor jeśli był kupiony jako nowy w latach 80tych, to tylko na przydział a aby dostać przydział, to należało mieć odpowiednio dużo hektarów, więc traktor nie może pochodzić z małego gospodarstwa. Ewentualnie kupiony za dewizy.
Jeśli traktor kupiony jako nowy w latach 90tych, to jakiego małorolnego rolnika stać było wówczas na Ursusa 912?
Co do tego 912 to te ogłoszenie się kupy nie trzyma. Traktor jeśli był kupiony jako nowy w latach 80tych, to tylko na przydział a aby dostać przydział, to należało mieć odpowiednio dużo hektarów, więc traktor nie może pochodzić z małego gospodarstwa. Ewentualnie kupiony za dewizy.
Jeśli traktor kupiony jako nowy w latach 90tych, to jakiego małorolnego rolnika stać było wówczas na Ursusa 912?
No wlasnie autor wkleil jakies popegierowskie c385 z 1972r za 35k a za tyle samo znajdziesz takie 912 jak z mojego screena.
Jezeli chodzi o walory kolekcjonerskie i koniecznie musi byc stary 1969-71 i zachowany w w ogryginale to kaplica... to tylkopo skr i pgr...
Dalszy sasiad z mojej wioski jakies 2-3 lata temu sprzedawal swoje 912, pierwszy wlasciciel od nowego na okolo 20ha. Moze byc bez przekretu taka sytuacja.
Jezeli chodzi o walory kolekcjonerskie i koniecznie musi byc stary 1969-71 i zachowany w w ogryginale to kaplica... to tylkopo skr i pgr...
Dalszy sasiad z mojej wioski jakies 2-3 lata temu sprzedawal swoje 912, pierwszy wlasciciel od nowego na okolo 20ha. Moze byc bez przekretu taka sytuacja.